Унгария завладя албанския телеком пазар

4iG увеличи дела си в Antenna Hungaria, като ѝ прехвърли активите си в сферата на комуникациите

Унгарската IT компания 4iG, която се ползва с протекциите на властта в Будапеща, спечели редица обществени поръчки в страната и предприе серия придобивания в региона миналата година
Унгарската IT компания 4iG, която се ползва с протекциите на властта в Будапеща, спечели редица обществени поръчки в страната и предприе серия придобивания в региона миналата година
Унгарската IT компания 4iG, която се ползва с протекциите на властта в Будапеща, спечели редица обществени поръчки в страната и предприе серия придобивания в региона миналата година    ©  Reuters
Унгарската IT компания 4iG, която се ползва с протекциите на властта в Будапеща, спечели редица обществени поръчки в страната и предприе серия придобивания в региона миналата година    ©  Reuters

Унгарската държава стана акционер в две от водещите телекомуникационни компании в Албания, ALBtelecom и ONE. Това се случи, след като миналата седмица унгарската 4iG прехвърли притежаваните от нея дялове в албанските компании на Antenna Hungária, която е с държавно участие. Прехвърлените акции се оценяват на 350 млн. евро, с което 4iG увеличи капитала си в Antenna Hungária до 76.78% и създаде втората най-голяма телеком група в страната с амбиции за регионално лидерство. Останалият дял от около една четвърт принадлежи на унгарската държава и по този начин тя частично става собственик и на съществена част от телеком мрежата в Албания.

Унгарската IT компания 4iG, която се ползва с протекциите на властта в Будапеща, спечели редица обществени поръчки в страната и предприе серия придобивания в региона миналата година, припомня Euractiv. Главен изпълнителен директор на 4iG е Гелерт Язай. Бизнесменът е сочен за част от близкото обкръжение на Виктор Орбан, който в началото на месеца спечели националните избори и отново си осигури парламентарно мнозинство.

През август миналата година 4iG се договори с унгарското правителство да създаде национална телекомуникационна група, която да е конкурентна на националния и международния пазар, чрез сливане на телекомуникационното портфолио на компанията с Antenna Hungária. Унгарското правителство позволи на 4iG да придобие Antenna Hungária, тъй като покупката е от "национално стратегическо значение" и в обществен интерес. Съгласно решението органът за защита на конкуренцията не можеше да разследва сделката, а потенциални конкуренти нямаха възможност да я оспорват.

Амбициите на 4iG

В началото на март 4iG закупи малко над 80% от акциите на ALBtelecom, след като регулаторът за защита на конкуренцията даде зелена светлина на сделката. Също през март 4iG приключи придобиването и на над 99% от ONE Telecommunications. Двете сделки на практика направиха унгарската компания безспорен лидер на албанския телеком пазар. С 1.36 млн. клиенти ONE е вторият най-голям мобилен оператор в страната след Vodafone Albania, а трети е именно ALBTelecom, който е най-големият фиксиран оператор на пазара.

Съгласно споразумението 4iG предостави цялото си телекомуникационно портфолио на Antenna Hungária, която стана собственик на компаниите DIGI Group, Invitech ICT, базираната в Черна гора One Crna Gora (доскоро Telenor Montenegro), ALBtelecom и One Telecommunications. С това тя стана втората по големина телекомуникационна група в Унгария със значително портфолио от кабелни, интернет, мобилни и тв услуги в региона и Западните Балкани. В Унгария тя ще се състезава с лидера Magyar Telekom, собственост на Deutsche Telekom.

Плановете на 4iG включват навлизане в B2C сегмента с телекомуникационни услуги под едно име и с нова стратегия в Унгария и Западните Балкани, коментира Язай в съобщение на сайта на компанията. Той не изключва и по-нататъшно разширяване чрез нови придобивания.