Как Орбан си създава банка

Три от основните банки в Унгария продължават с плановете си за сливане след изборната победа на Орбан

Според унгарското правителство супербанката Hungarian Bankholding ще помогне за стимулиране на икономиката, но връзките ѝ с властта сочат, че основната ѝ цел ще е да осигурява финансиране на близките до управляващите бизнесмени
Според унгарското правителство супербанката Hungarian Bankholding ще помогне за стимулиране на икономиката, но връзките ѝ с властта сочат, че основната ѝ цел ще е да осигурява финансиране на близките до управляващите бизнесмени
Според унгарското правителство супербанката Hungarian Bankholding ще помогне за стимулиране на икономиката, но връзките ѝ с властта сочат, че основната ѝ цел ще е да осигурява финансиране на близките до управляващите бизнесмени    ©  Reuters
Според унгарското правителство супербанката Hungarian Bankholding ще помогне за стимулиране на икономиката, но връзките ѝ с властта сочат, че основната ѝ цел ще е да осигурява финансиране на близките до управляващите бизнесмени    ©  Reuters
Темата накратко
  • Budapest Bank, MKB и Takarékbank са в процес на сливане в Hungarian Bankholding.
  • Основни собственици на супербанката са държавата и съюзникът на Орбан Лоринц Месарош.
  • Структурата вероятно ще финансира предимно близки до властта фирми.

С победата си на националните избори в Унгария през април Виктор Орбан донесе облекчение и за мениджърите на три от най-големите банки в страната, които от години планират да обединят бизнесите си. Начинанието, което се ползва с благословията на унгарския премиер, продължава по план. В нощта на изборите системите на две от банките, Budapest Bank и MKB, са започнали да се сливат, а третият партньор Takarékbank се очаква да се присъедини през 2023 г., пише Financial Times.

Според унгарското правителство супербанката Hungarian Bankholding ще помогне за стимулиране на икономиката и ще направи банковия сектор по-сигурен и по-ефективен. Но връзките ѝ с властта сочат, че основната ѝ цел ще е да осигурява финансиране на близките до управляващите бизнесмени. През 2010 г., когато Орбан пое за втори път властта в Унгария, той представи национална система за сътрудничество (NER), която да обедини обществото към общи цели. На практика обаче тя се оказва мрежа от държавни институции и фирми, които се подкрепят взаимно и са зависими от властта. Европейски лидери обвиняват Орбан, че насочва европейско финансиране за обществени поръчки към своята мрежа, а тази година ЕС замрази предвидените за страната средства за възстановяване от пандемията в размер на 7.2 млрд. евро заради корупция и проблеми с върховенството на закона.

Стимул или риск

Според специалисти голяма банка като Hungarian Bankholding може да има стимулиращ ефект за икономиката, но само ако е лишена от политически зависимости. Но това изглежда малко вероятно. Макар властите естествено да отричат, че ще упражняват влияние върху холдинга, държавата ще има участие от 30.35% в собствеността. Освен нея, другият голям собственик на бизнеса е близкият приятел на Орбан Лоринц Месарош, чиито фирми държат близо 40% от холдинга. Участва и инвестиционна група, която се свърза със сина на управителя на централната банка, също съюзник на Орбан. Така вместо стимул за икономиката, банката, чиито активи възлизат на една шеста от БВП на страната, може всъщност да се окаже риск за финансовата стабилност. Централната банка в ролята си на регулатор обаче смята, че сливането може да допринесе за укрепването на управлението на риска на трите банки.

Заеми за избрани

Според финансисти голяма част от заемите на трите сливащи се банки вече са за фирми от обкръжението на Орбан. А ако по-някаква причина потоците от средства за държавни поръчки спрат, те може да не успеят да изплащат заемите си и ще изложат банката на риск.

Точната експозиция на банките към фирмите от кръга на Орбан е неизвестна, но примерите са много. Един от тях е как Opus Energy, дъщерно дружество на холдинга на Месарош Opus Global, купува унгарската мрежа за търговия на дребно с електроенергия Titász чрез заеми за 130 млн. евро, отпуснати от MKB и Takarékbank. Фирмата за недвижими имоти BDPST, контролирана от зетя на Орбан Ищван Тиборч, миналия юли получава два заема от Takarékbank за около 100 млн. евро, за да развие Hotel Dorothea в Будапеща.

Bankholding ще помогне на Орбан да създаде устойчив местен икономически и социален елит. Супербанката може дори да послужи за финансиране на съюзниците на партията на премиера "Фидес" в други страни, споделящи възгледите за "нелиберална демокрация". Френската крайнодясна партия на Марин Льо Пен например е получила заем от една от обединяващите се банки, MKB. Според източници на FT ръководството на MKB е било против заема, но той в крайна сметка е бил отпуснат по настояване на Орбан. По това време повечето банки във Франция не искат да бъдат свързвани с партията на Льо Пен. MKB обаче успява да издържи теста за лоялност към Орбан.

Плановете на Орбан за банките

През 2010 г., когато Орбан повторно пое управлението на Унгария, банковият сектор в страната се доминираше от местната OTP Bank с 20% пазарен дял и няколко международни банки с по около 10%. Орбан се обяви против големите печалби на банките и ги обвини в картел. Той вдигна данъците за големите фирми, както и за транзакциите, а през 2012 г. обяви, че поне 50% от сектора трябва е "в унгарски ръце", след което държавата започна да придобива банки. През 2012 г. тя купи голям дял в Takarékbank от германската DZ Bank, а през 2013 г. стана мажоритарен собственик. През 2014 г. държавата купи MKB от германската BayernLB, а на следващата година и Budapest Bank от General Electric. Впоследствие дялове в MKB и Takarékbank придоби и Месарош. През декември 2020 г. Hungarian Bankholding започна дейността си като холдингова компания, а след като Орбан си осигури още четири години във властта, планираното сливане вече е в ход.