🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След убийствата в Буча Русия беше отстранена от Съвета на ООН по правата на човека

Предложениeто беше подкрепено от 93 държави, Китай гласува против

Русия е втората държава, извадена от агенцията на ООН за правата на човека, след Либия през 2011 г.
Русия е втората държава, извадена от агенцията на ООН за правата на човека, след Либия през 2011 г.
Русия е втората държава, извадена от агенцията на ООН за правата на човека, след Либия през 2011 г.    ©  Reuters
Русия е втората държава, извадена от агенцията на ООН за правата на човека, след Либия през 2011 г.    ©  Reuters

Общото събрание на ООН отстрани Русия от мястото й в Съвета на ООН по правата на човека в Женева заради инвазията в Украйна. Предложениeто беше подкрепено от 93 държави, инициирано от САЩ и Великобритания, след като станаха известни зверствата на руските войски в украинския град Буча. Против гласуваха 24 държави, 58 се въздържаха, но гласовете на последните не бяха взети предвид, защото според процедурата се изисква мнозинство от две трети от подадените гласове за и против.

Освен Русия и Беларус срещу резолюцията гласуваха Китай, Алжир, Куба, Боливия, Сирия, Никарагуа, държави от Централна Африка и бивши съветски републики като Казахстан, Узбекистан и Таджикистан.

Настояване за изключване на Русия от съвета имаше и от страните от Г-7. Общата декларация посочва, че "кланетата в град Буча и други украински градове ще бъдат включени в списъка със зверства и тежки нарушения на международното право, извършени от агресора на украинска земя". Кадрите на "цивилни жертви, жертви на изтезания и очевидни екзекуции, както и съобщенията за сексуално насилие и разрушаване на гражданска инфраструктура показват истинското лице на бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна и нейния народ", добавят министрите от Г-7.

Русия е втората държава, извадена от агенцията на ООН за правата на човека, след Либия през 2011 г. - африканската страна е отстранена за "груби и систематични нарушения на правата на човека" при потушаването на антиправителствени протести от Муамар Кадафи. Членството й е възстановено през ноември същата година.

Решението за временно прекратяване на членството на Русия ще се прилага само за настоящата ротация, т.е. до изтичането на настоящия мандат на Русия в съвета през 2023 г. След това Москва може отново да кандидатства за членство.

Съветът на ООН по правата на човека е международен правозащитен орган, който подпомага Общото събрание на ООН. Решението ще лиши Русия от правата й да гласува и да се изказва, макар дипломатите й да имат право да присъстват на дебатите. Съветът може да реши провеждането на разследвания за нарушаване на човешки права в Украйна.

В средата на март Русия беше отстранена и от главната европейска организация за защита на човешките права - Съвета на Европа.

Европарламентът иска пълно ембарго върху вноса на петрол, газ и въглища от Русия

Европейският парламент поиска въвеждането на пълно ембарго върху вноса на петрол, газ и въглища от Русия в резолюция, приета в четвъртък в Страсбург с 513 гласа "за", 22 "против" и 19 "въздържал се". Това трябва да бъде придружено от план за гарантиране на сигурността на енергийните доставки за ЕС, както и от стратегия за "отмяна на санкциите една по една, в случай че Русия предприеме стъпки за възстановяване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници и оттегли напълно военните си части от територията на Украйна", се казва в документа.

Евродепутатите също настоятелно призовават държавите членки да прекратят сътрудничеството с руски дружества по съществуващи и нови ядрени проекти, включително във Финландия, Унгария и България, при които руските експерти могат да бъдат заменени със западни, и постепенно да преустановят използването на услугите на "Росатом".

За да се повиши ефективността на санкциите, парламентът призовава руските банки да бъдат изключени от системата SWIFT, да се забрани на всички плавателни съдове, свързани с Русия, да влизат в териториалните води на ЕС и да акостират в пристанищата на ЕС, както и да се забрани товарният автомобилен превоз от и до територията на Русия и Беларус.