Западът осъди зверствата в Украйна, ЕС подготвя нови санкции срещу Русия

Разкритията за масовите убийства в Буча идват след руското изтегляне от Киевска област, което обаче значи засилване на офанзивата по източния и южния фронт

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова каза, че 410 тела на цивилни са били открити в населени места в киевския район
Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова каза, че 410 тела на цивилни са били открити в населени места в киевския район
Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова каза, че 410 тела на цивилни са били открити в населени места в киевския район    ©  Reuters
Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова каза, че 410 тела на цивилни са били открити в населени места в киевския район    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Светът вече е видял много военни престъпления. В различно време, на различни континенти. Но е време да направим всичко възможно, за да превърнем военните престъпления на руската армия в последното проявления на това зло на Земята." Това заяви във видеообръщение в неделя украинският президент Володимир Зеленски, който, след информацията за извършени зверства и масови гробове близо до Киев и на други места, доскоро намиращи се под руска окупация, обвини Москва в геноцид.

Той също така критикува бивши западни лидери, които не са действали незабавно, за да предотвратят агресията на руския президент Владимир Путин, и са правили прекалено много отстъпки пред Кремъл през годините: "Необходимо е да бъдат направени повече изводи. Не само относно Русия, но и за политическото поведение, което всъщност позволи това зло да дойде по земите ни. Каня Меркел и Саркози да посетят Буча, за да видят до какво доведе политиката на 14 години отстъпки спрямо Русия. Да видят със собствените си очи измъчваните украински мъже и жени."

Убийствата в град Буча, намиращ се на около 25 км от украинската столица, бяха остро осъдени от западните правителства и накараха ЕС да подготви нови санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна. Зеленски обяви, че други мерки ще бъдат обсъдени от Съвета за сигурност на ООН на среща във вторник.

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова каза, че 410 тела на цивилни са били открити в населени места в киевския район, над които украинските сили са си върнали контрола. На разпространени от световните медии кадри се виждат улици, безразборно осеяни с тела в цивилни дрехи, някои от които са със завързани на гърба ръце, както и разкопани масови гробове. "Това не е еднократно зверство. Ще бъдат открити значителен брой подобни действия", коментира пред британската ВВС военният експерт Джак Уотлинг.

Журналист от AFP е потвърдил на място, че кадрите с екзекуции на цивилни са автентични, а германската обществена медиа ARD предава, че украинските власти са затворили района, за да запазят доказателствата за оглед от международни разследващи екипи.

Международните реакции

Представители на САЩ и ЕС осъдиха предполагаемите руски престъпления около Киев, като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че "нови мерки са на път" след руското изтегляне от Буча. Ръководителят на британската служба за разузнаване МИ-6 Ричард Мур коментира: "Ние знаехме, че плановете за инвазия на Путин включват масови екзекуции от неговите военни и разузнавателни звена".

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че има ясни индикации, че руските сили са извършили военни престъпления. Той призова за допълнителни санкции, насочени срещу руския износ на петрол и въглища. Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт каза, че сега ЕС трябва да обсъди забраната на вноса на руски газ - нещо, което досега съюзът не искаше да направи заради ефекта върху европейските потребители. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че ЕС ще започне дискутирането на новите санкции от понеделник, а Берлин ще достави още оръжия на Украйна. Американският държавен секретар Антъни Блинкен определи разпространените кадри като "удар в стомаха", а британският премиер Борис Джонсън обвини Москва в "отвратителни атаки". Медиите в Обединеното кралство пишат, че Лондон ще обяви нови санкции тази седмица.

Пред Politico върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че "информацията за кланета, изнасилвания и нечовешко отношение срещу украинци от руските окупационни сили трябва да бъдат напълно разследвани и от извършителите да се потърси отговорност".

Фотогалерия: Зверствата в Буча бяха остро осъдени от западните правителства

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Цялата галерия

Същевременно от руското министерство на отбраната отхвърлиха обвиненията, като ги нарекоха "провокация", която е дело на "киевския режим за западните медии". И допълниха: "За времето, в което градът бе под контрола на руските въоръжени сили, нито един местен жител не е пострадал от някакви насилствени действия". Руската държавна телевизия пък разпространи версията, че на видеокадрите с убитите цивилни една от жертвите си движела ръката, което било доказателство, че става въпрос за "постановка". Това твърдение бе подето от потребители в социалните мрежи, които заявиха, че украинските власти са използвали актьори, които мърдали, и така си проличала "манипулацията".

Сателитни снимки, публикувани от The New York Times, обаче показват, че телата на мъртвите невинни цивилни лежат по улиците на града още от 11 март, което значи, че хората са избити преди повече от три седмици. Това противоречи на твърденията на Русия, че убийствата са извършени след напускането на войските. Сателитните снимки, предоставени на вестника от Maxar Technologies, която събира и публикува сателитни изображения на Украйна, показват, че най-малко 11 от убитите в Буча са били на улицата от тази дата.

На сателитни снимки от 10 март на същата компанията се вижда ров, изкопан в територията на украинска църква, където тази седмица беше открит масов гроб, след като руските сили се оттеглиха от града. Журналисти на Reuters, които посетиха Буча в събота, видяха такъв гроб пред една църква. Засега няма потвърждение, че това е и храмът от снимките.

Maxar Technologies съобщи, че първите признаци на разкопки за масов гроб в църквата "Св. Андрей Първозванни" са регистрирани близо три седмици преди руската армия да напусне района.

Новите санкции на ЕС срещу Русия

Напредъкът по следващите, пети поред, санкции от ЕС към Русия досега се случваше бавно, като предложенията бяха пълно санкциониране на банки (макар те вече да са изключени от системата за плащания SWIFT) и повече конкретни действия срещу лица (смятани за олигарси или близки до Путин). Германия блокираше по-сериозни санкции като ембарго на руския петрол или затваряне на достъпа до пристанищата. Унгария, която беше на прага на избори, също спираше новите европейски мерки срещу Русия.

Кадрите, които обиколиха социалните мрежи в неделя обаче, променят изцяло ситуацията. Още в неделя ЕС заплаши с още санкции, а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че е "шокиран от натрапчивите образи на зверства, извършени от [руската] армия" и че предстоят "допълнителни санкции и подкрепа от ЕС". Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Twitter, че е "ужасена", и призова за спешно независимо разследване: "Извършителите на военни престъпления ще бъдат подведени под отговорност." В тази посока бяха и думите на Олаф Шолц: "Ще вземем решение за по-нататъшни мерки заедно със съюзниците ни през следващите дни. Президентът Путин и неговите поддръжници ще усетят последствията."

Полша и балтийските страни още в петък разработиха нов набор от мерки срещу Москва. Литва, Латвия и Естония прекратиха изцяло вноса на природен газ от Русия от 1 април. И трите държави ще се захранват единствено от общото газово хранилище в Латвия. Премиерът на Естония Кая Калас написа в социалните мрежи, че кадрите от Буча "припомнят масовите убийства от съветски и нацистки режими". "Това не е бойно поле, а местопрестъпление", добави тя. Полският премиер Матеуш Моравецки предложи забрана на ЕС за визи за руски граждани по време на пресконференция във Варшава, като нарече този ход "незаменим".

По време на посещение в Киев в петък председателят на Европейския парламент Роберта Мецола обеща да увеличи помощта за Украйна и говори за "по-нататъшни" санкции срещу Русия. "Вече представяме финансова, военна и хуманитарна помощ - това ще продължи и ще се разраства", каза тя. Най-вероятно ЕС ще подготви извънредна среща на върха в близките дни, за да реагира на кадрите, разпространени през уикенда.

В изявление от името на 27-членния блок в понеделник Жозеп Борел, върховен представител на ЕС, обвини окупационните руски сили за "преследващите изображения на голям брой цивилни жертви" и каза, че ЕС ще работи по по-нататъшни санкции "като спешен въпрос".

Военната стратегия на Москва

Разкритията за зверствата на руската армия в киевското предградие Буча дойдоха в резултат на сериозна стратегическа реорганизация от страна на Кремъл, който видимо редуцира своите военни амбиции в Украйна. Първоначално тя беше представена като жест на добра воля от Москва, която обеща да преустанови своите военни активности в района на столицата Киев и стратегическия северен град Чернихив край беларуската граница уж за да даде шанс за по-съществен напредък в мирните преговори. На практика обаче според повечето военни анализатори всичко това изглежда като опит за печелене на време и концентриране на наличните руски ресурси към регионите, където окупационната армия до момента е отбелязала най-голям напредък, но има проблем да консолидира своите завоевания.

Това, което през последните няколко дни изглежда като чиста победа за украинската армия в битката за Киев, всъщност е по-скоро целенасочено изтегляне на настъпващите войски след неуспешния опит за обкръжаване на столицата и пренасочване на все още боеспособните части към източния и южния фронт. Според авторитетния мозъчен тръст Institute for the Study of War (ISW) руската армия наистина отстъпва в Киевска област, но това се извършва под доста хаотична форма, като някои от бойните части са изостанали назад и вероятно ще се окажат обградени от контраатакуващата украинска армия. Силите на Киев обаче още дълго време ще се окажат ангажирани и забавяни покрай разминирането на територията, доскоро владяна от окупационните сили.

"Войната далеч не е свършила и все още може да се обърне в полза на Русия, ако руските военни успеят да проведат успешна операция в Източна Украйна", отбелязват обаче анализаторите на ISW. Според американския тинк-танк силите на Путин все още контролират значителна новоокупирана територия - почти цялата Луганска област и голяма част от региона около Херсон - най-големия завладян до момента украински град. Ако през следващите дни се постигне споразумение за спиране на огъня или дори се подпише някаква първоначална форма на мирен договор, това ще замрази фронтовата линия в настоящото й състояние и ще позволи на Кремъл да започне да се окопава в новозавоюваните територии. Първите стъпки в тази посока вече бяха направени - ръководството на Луганската народна република започна да отправя официални искания за присъединяване към Руската федерация по модела на Крим, а окупационните сили в Херсонска област започнаха да отвличат представители на местната власт, да ги подменят с колаборационистка администрация и да подготвят почвата за провеждането на "референдум" за Херсонска народна република под дулата на руските автомати.

Прехвърлянето на бойни части от неуспешната северна офанзива срещу Киев към източния и южния фронт би могло да позволи на Путин да довърши завладяването на Донецка област, половината от която все още е под украински контрол, както и да поднови настъплението по черноморското крайбрежие към ключовия пристанищен град Одеса, което би оставило Украйна без достъп до море. За момента силите на Москва бяха спрени при стратегическия пристанищен град Николаев, където украинската армия дори започна постепенна контраофанзива за евентуално отвоюване на Херсон.

За да излезе от тази патова ситуация обаче, руската армия ще се нуждае не само от допълнителни ресурси, но и от време. "Хаосът при руското отстъпление [от Киев] предполага, че някои от бойните части, които се реорганизират в Беларус и Западна Русия, ще останат неефективни за продължителен период от време", коментират от Institute for the Study of War. Според анализаторите настъпващата армия ще трябва да реконсолидира своите бойни части, да установи кои войници все още са налични, каква бойна техника има и в какво състояние е, след което да поиска още хора и въоръжение, за да попълни липсите.

В този контекст от генералния щаб на украинската армия твърдят, че в момента Москва провежда безшумна мобилизация на около 60 хил. запасняци, като предпочитанията са за хора, които имат реален боен опит. Освен това в т.нар. "спецоперация" най-вероятно са хвърлени всички контрактори от частната военна компания 'Вагнер" и различните й деривати, както и наемници и доброволци от чужбина - най-вече от Сирия. Също така от началото на април в руската армия трябва да постъпи и пролетния набор от новобранци (около 134 хил. младежи), които също могат да бъдат използвани поне в поддържащите подразделения, въпреки че президентът Путин се зарече да не изпраща наборници на фронтовата линия. Което едва ли ще е особено успокоение за руските тийнейджъри, тъй като основната мишена на украинската армия са логистичните вериги за доставка на храна, гориво и боеприпаси за фронтовите подразделения.

В краткосрочен план основната цел на новата руска военна стратегия ще бъде окончателното завземане на Мариупол. Контролирането на ключовия пристанищен град на Азовско море "почти сигурно ще е ключова мишена на руската инвазия", се казва и в днешния разузнавателен брифинг на британското военно министерство. Това ще позволи да бъде завършен сухопътният коридор, който свързва анексирания полуостров Крим с континенталната част на Русия. Също така пристанището на града, което настъпващите сили не бомбардират активно и в общи линии пазят, ще може да бъде използвано за допълнително логистично подсигуряване на южния руски фронт с транспортни кораби през Азовско море.

Окончателното превземане на Мариупол ще има и символно значение за Путин и неговите планове за "денацификация" на Украйна, тъй като в отбраната на града участва и прочутият батальон "Азов", сформиран от крайнодесни украински националисти още по време на първоначалните сблъсъци с проруските сепаратисти в Донецк. И когато градът попадне в ръцете на Кремъл, твърде вероятно е да станем свидетели на руска пропагандна контраофанзива на тема зверства и геноцид...

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ahj21578679 avatar :-(
    ahj21578679
    • + 7

    Страшно е да гледаш трупове.
    Ако не беше, дечицата от детската градина щяха да ги водят на наблюдние лятото на хлад на ул. Здраве. В моргата.

    Още по-страшно е да ставаш обект на информационна война, защото никога досега стресиращи кадри с трупове от десетките войни, които сме преживели, не са се публикували открито и общодостъпно!

    Моля човешкото у капитал да надмогне грантово зависимото и поне да сложат филтър - нищо като надпис "Кадрите съдържат стресиращи факти" , "18+" или каквото им хрумне, за да предупредят какво да очекват читателите

    Защото трупове по улиците са оставяли и хуните, и римляните, и османците, и австро-унгарците, и руснаците, и германците, и британците, и американците, а и българите, ако трябва да сме честни.

    За мен лично това е опит за нов Катин.
    Как ще завърши - ами като Катин: всеки ще държи на своята истина.

    И пак да се върна към повода да пиша: капитал, опитайте се да спазвате общовалидните етични норми. Откритото показване на трупове е неетично, затормозяващо психиката и не е ОК.

    Да, острие сте от информационната война, но има някакви норми. Хайде да не правите журналистическа Хирошима и Нагазаки, моля.

    Нередност?
  • 10
    nxy48610609 avatar :-@
    amidala

    До коментар [#8] от "borodino":

    Изтрити са всички, които заклеймихме безумието без филтър да се публикуват стресиращи кадри на разхвърляни по улиците трупове.
    Не знаех какво е цензура, освен от книгите.
    Изпитах го на гърба си с триенето на призива ми към етика и разум.

    На какво основание е заличен коментара ми, в който осъждам свободния достъп в медия на кадри с ужасно съдържание? Не намерих ограничение в Общите условия.
    Обещавам утре сутрин да попитам за това СЕМ, защото за мен кадрите в Капитал са слугинска безпардонност от страна на подписаните Момчил Милев,Марина Станева, Моника Върбанова.

    Държа да си понесат отговорността.

    Нередност?
Нов коментар