Войната в Украйна: Киев се готви за "трудна битка на Изток"

Зеленски призова Запада за пълно ембарго върху руските енергийни продукти; НАТО планира постоянно присъствие по източния фланг заради Русия; Москва смени командира на военната операция в Украйна

Изоставен руски танк, затънал в коловозите на разкалян черен път край село Нова Басан в област Чернихив, Северна Украйна
Изоставен руски танк, затънал в коловозите на разкалян черен път край село Нова Басан в област Чернихив, Северна Украйна
Изоставен руски танк, затънал в коловозите на разкалян черен път край село Нова Басан в област Чернихив, Северна Украйна    ©  Reuters
Изоставен руски танк, затънал в коловозите на разкалян черен път край село Нова Басан в област Чернихив, Северна Украйна    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руската инвазия в Украйна е в своята седма седмица. В петък за пръв път от началото й Кремъл призна официално за "значителни загуби" на фронта. В събота пък западни официални източници съобщиха, че Москва е сменила военното ръководство на военните действия на терен, като командването поема генерал с богат опит в Сирия.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че в други окупирани градове руските зверства са много по-шокиращи, отколкото в обиколилите света кадри от Буча в Киевска област. В Одеса в събота пък бе въведен полицейски час заради опасност от ракетни удари, на населението е забранено да излиза до понеделник сутрин.

Отвратени от руската инвазия, групата "Пинк Флойд" записаха първата си чисто нова песен от 28 години насам. Те използваха вокала на украински музикант, който напусна турнето на групата си в САЩ и се завърна в родината си, за да се сражава.

Важни събития за уикенда

- Руски ракети са разрушили летището в Днипро

- Германски производител е предложил оръжия на Украйна

- Намерен е нов масов гроб до Киев

- Украйна се готви за "трудна битка на Изток"

- НАТО планира постоянно присъствие по границите си заради Русия

- Борис Джонсън се срещна във Зеленски в Киев и обеща военна, търговска и финансова подкрепа за стотици милиони.

- YouTube спря канал на руската Дума.

- Швеция може да кандидатства за членство в НАТО, ако и Финландия подаде молба.

- Властите в Луганска област призовават за евакуация на цивилните.

- Русия е сменила командира на военната операция в Украйна с генерал с богат опит от Сирия.

- В Одеса е въведен полицейски час за уикенда заради възможни ракетни удари.

10 април

17:32

Руски ракети са разрушили летището в Днипро

Руски сили са изстреляли ракети в региона на Луганск и Днипро, като напълно са унищожили летище и са ранили поне петима души, съобщиха украински официални лица, цитирани от Reuters.

Управителят на централната Днепропетровска област Валентин Резниченко обясни, че сили със специално предназначение в момента преглеждат ударената инфраструктура в град Звонецки, като подробности за жертвите ще бъдат обявени по-късно. Руското Външно министерство също съобщи, че ракети са унищожили базата и централата на "националистически днепърски батальон в Звонецки".

В "Телеграм" Резниченко обяви, че е било атакувано летището в град Днипро. "Самото летище беше разрушено, както и близката инфраструктура", каза той. Отделно ръководителят на Днепропетровския областния съвет Микола Лукашук съобщи, че петима души от силите със специално предназначение са били ранени при атаката на летището.

15:47

Германски оръжеен производител е предложил гаубици на Украйна

Украйна е получила оферта за значителна доставка на самоходни гаубици от германски производител. Това съобщи Reuters, цитирайки правителствен източник. Пред агенцията той е потвърдил информация, публикувана ден по-рано в германския седмичник Welt am Sonntag, според която компанията Krauss-Maffei Wegmann е предложила 100 гаубици на Украйна.

Според вестника производителят в момента не разполага с готови оръдия и затова е предложил германската армия да предостави 100 от своите гаубици на Киев, а той да й достави нови, след като ги произведе - вероятно след средата на 2024 г.

След инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари Германия промени дългогодишната си политика да не изпраща оръжия в зони на конфликт. Берлин вече обяви, че ще достави ракети "Стрела", както и друго въоръжение на Украйна, добавя Reuters.

Паралелно днес военният министър на Словакия Ярослав Над е обявил, че страната може да продаде на Украйна самоходни гаубици от типа Zuzana. Модернизираната версия на въпросната мобилна артилерийска система може да обстрелва цели на 40-50 км. в зависимост от типа на снарядите. Правителството в Братислава вече предостави на Украйна своите далекобойни зенитно-ракетни комплекси С-300 срещу ангажимент от страна на НАТО и САЩ да разположат на територията на Словакия модерни противовъздушни системи Patriot.

13:18

Намерен е нов масов гроб до Киев

Телата на десетки цивилни са открити в село Бузова до Киев, съобщават украинските власти, цитирани от Reuters. Масовият гроб е намерен, след оттеглянето на руските сили от района на север от столицата и пренасочването им за офанзива в източната част на страната. Телата са били заровени в яма близо до бензиностанция, като точният им брой все още не е известен, каза Тарас Дидич, ръководител на община Дмитривка, където се намира селото. Агенция Reuters посочва, че информацията засега не е потвърдена.

12:27

Украйна се готви за "трудна битка на Изток"

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че страната му се подготвя за "трудна битка" с руските сили, които в момента се струпват в източната част на страната. "Предстои тежко сражение, ние вярваме в това и в нашата победа. Готови сме едновременно да се бием и да търсим дипломатически пътища, за да сложим край на тази война", коментира той.

Според оперативния анализ на украинската армия от тази сутрин настъпващите сили се опитват да пробият отбраната край град Изюм в Харковска област, изпращайки там допълнителни бойни части. Според сателитни снимки, разпространени от частната американска космическа компания Maxar Technologies, руска военна колона с дължина около 13 км. е започнала да преминава през градчето Велики Бурлук в Източна Украйна още на 8 април. Населеното място се намира в близост от границата с Русия на изток от Харков, който от своя страна продължава да е частично обсаден и обстрелван с артилерия. Все още не е приключила и битката за Мариупол, който не е под пълен контрол на окупационната армия.

Според разузнавателните данни на британското военно министерство пък силите на Кремъл в момента активно се опитват да компенсират загубите си в жива сила и техника. По различни оценки на западни разузнавания руската армия е загубила между 7 и 15 хил. свои военнослужещи за около шест седмици бойни действия, като общо поне 40 хил. души са небоеспособни заради смърт, раняване, попадане в плен или дезертиране. Украйна от своя страна твърди, че жертвите на Москва вече приближават 20 хил. бойци.

Според спецслужбите на Великобритания руското военно командване провежда мобилизация на запасняци, приключили своята наборна служба след 2012 г. По техни данни също така върви кампания по привличане на военнослужещи от проруския сепаратистки регион Приднестровие в съседна Молдова. Ако последното се окаже вярно, в недалечно бъдеще това може да доведе до преливане на военния конфликт на територията на въпросната бивша съветска република, която се намира в непосредствена близост до главното черноморско пристанище Одеса и граничи с Румъния. Подобно развитие на кризата би създало реална опасност от погранични инциденти с натовските сили, развърнати по източния фланг на алианса, и може пряко да въвлече Запада във войната.

10:40

НАТО планира постоянно присъствие по границите си заради Русия

В интервю за The Sunday Telegraph генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг казва, че алиансът е "в средата на много фундаментална трансформация", която ще отразява "дългосрочните последици" от войната на Владимир Путин в Украйна.



В интервюто Столтенберг казва, че НАТО планира постоянно военно присъствие на границата си в опит да се бори с бъдещата руска агресия. Подобно решение може да се очаква след няколко месеца - на срещата на върха в Мадрид през юни 2022 г. Пред медиата Столтенберг казва още, че фокусът му е и върху това да гарантира, че съюзниците от НАТО отговарят на минималното изискване на алианса от 2% разходи за отбрана като дял от техния БВП.

09:30

Зеленски призова Запада да наложи пълно ембарго върху руските енергийни продукти

Агресията на Русия никога не е била ограничена само до Украйна, цяла Европа е нейна цел. Това каза украинският президент Владимир Зеленски по време на свое късно вечерно обръщение в събота.

Зеленски призова Запада да наложи пълно ембарго върху руските енергийни продукти и да снабди Украйна с допълнителни оръжия. Той каза, че използването на сила от Русия е "катастрофа, която неизбежно ще удари всички".

Украинският президент каза още, че Украйна е готова за тежка битка, тъй като руските сили се струпват в източната част на страната. Но добави: "Ние вярваме в тази битка и нашата победа. Ние сме готови едновременно да се бием и да търсим дипломатически начини да сложим край на тази война".

Украинският преговарящ Михаил Подоляк добавя, че президентът Зеленски и руският президент Владимир Путин няма да се срещнат, докато Русия не бъде победена на Изток, в ключови "битки, в това число в Донбас"."Украинская правда" го цитира с думите, че не може просто да се говори за възможността за среща на ниво президенти след две или три седмици, без да се вземат предвид сблъсъците на терен.

"Украйна вече е готова за тези битки, Украйна трябва да победи в тези битки, включително в Донбас, след това Украйна ще получи по-съществена преговорна позиция, с която може да диктува определени условия. След това президентите ще се срещнат. Това може да отнеме две седмици, може и три", казва Подоляк. И добавя, че Киев плаща за победата много висока цена, губи хора и инфраструктура, "но искам всички да разберат: Русия трябва да се избави от имперските си илюзии и Украйна е единствената държава в света, която прави това".

9 април

20:45

Русия призовава за интегриране на платежните системи на БРИКС

Засегнатата от западните санкции Русия призова групата от нововъзникващи икономики от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) да разшири използването на национални валути и да интегрира платежните системи, според информация от руското финансово министерство.

Санкциите откъснаха Русия от световната финансова система и от почти половината от нейните златни и валутни резерви, които възлизаха на 606,5 милиарда долара в началото на април. В петък финансовият министър Антон Силуанов е казал на министерска среща с БРИКС, че световната икономическа ситуация се е влошила значително поради санкциите, наложени на Русия.

19:16

Борис Джонсън се срещна на живо със Зеленски в Киев



Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е на визита в Киев, където се е срещнал и разговарял с президента на Украйна Владимир Зеленски, съобщиха от "Даунинг стрийт" 10. Двамата са обсъдили дългосрочния ангажимент на Лондон към разрешаването на кризата, както и подготовката на следващ пакет от помощи във финансовата и военната сфера. Посещението на Джонсън идва ден, след като Обединеното кралство обяви, че ще подпомогне Украйна с оръжия за 100 милиона паунда след бомбардировките вчера на жп гара, пълна с хора, които се опитваха да напуснат град Краматорск.

След срещата става ясно още и че Обединеното кралство ще гарантира допълнителни 500 милиона долара (384 милиона британски лири) заем на Световната банка за Украйна. Това решение подлежи на одобрение от парламента, като общата гаранция за заема ще достигне 1 милиард долара, се казва още в изявление на "Даунинг стрийт". Обединеното кралство също ще облекчи митата върху повечето вносни стоки от Украйна, за да освободи търговията. Освен това Украйна ще получи и 120 бронирани машини и нови противокорабни ракетни системи в допълнение към обявената в петък помощ от военно оборудване за 100 млн. паунда.

Посещението на г-н Джонсън в Киев не беше обявено предварително и първата индикация, че той е в града, дойде, когато снимка на срещата му с президента Зеленски беше пусната в Twitter от украинското посолство в Лондон. В публикация във Фейсбук Андрий Сибиха, заместник-ръководител на кабинета на украинския президент, написа, че "Обединеното кралство е лидер в подкрепата на отбраната на Украйна. Лидерът в антивоенната коалиция. Лидерът в санкциите срещу руския агресор".

17:00

YouTube спря канал на руската Дума

YouTube блокира каналът Дума ТВ, който излъчва от долната камара на руския парламент. От компанията собственик Alphabet (Google) съобщиха, че това е направено заради нарушаване на условията за ползване.

Решението предизвика остра реакция от руските власти. От телекомуникационния регулатор "Роскомнадзор" поискаха Google веднага да възстанови достъпа до канала. "Американската IT компания поддържа изявена антируска позиция в информационната война, отприщена от Запада срещу нашата страна", казаха от "Роскомнадзор". Председателят на Думата Вячеслав Володин заяви, че решението на YouTube е поредното доказателство, че Вашингтон нарушава правата и свободите. Говорителят на външното министерство Мария Захарова пък посъветва в "Телеграм" всички да побързат да запазят съдържанието си и да го прехвърлят в руски платформи.

В коментар за Reuters от Google обясняват, че компанията спазва всички приложими санкции и търговски ограничения. "Ако открием, че даден акаунт нарушава условията ни за ползване, предприемаме съответните мерки", казват от там.

15:35

Швеция може да кандидатства за членство в НАТО, ако и Финландия подаде молба

Лидерът на Шведски демократи Ими Окешон ще предложи партията му да промени позицията си и да подкрепи членството на Швеция в НАТО, ако Финландия също реши да се присъедини към блока. Това е заявил той пред вестник Svenska Dagbladet, цитиран от Reuters. Промяна в позицията на втората по големина опозиционна партия би наклонила парламентарното мнозинство в посока подкрепа на членството в НАТО.

Инвазията на Русия в Украйна накара двете държави да обмислят присъединяването си към алианса, въпреки че Швеция изпитва повече колебания от Финландия, която има 1300 км обща граница с Русия. Финландското правителство заяви, че през идните седмици ще обяви следващите си стъпки що се отнася до решение за възможно присъединяване към НАТО.

"Това, което се промени, е, че Швеция открито върви към членство в НАТО и има ясни сигнали, че това може да се случи в близко бъдеще. Това, както и фактът че Украйна, която не е членка на НАТО, е напълно сама, ме накара да променя мнението си", каза Окешон.

13:50

Властите в Луганска област призовават за евакуация на цивилните

Повече хора трябва да се евакуират от Луганска област, тъй като през последните дни зачестяват обстрелите и се трупат руски сили. За това призова областният управител Сергей Гайдай, цитиран от Reuters. По думите му около 30% от жителите все още се намират в града и околните села. "Те (руснаците) натрупват сили за офанзива и виждаме, че обстрелите се засилват", каза той.

Междувременно украинският вицепремиер Ирина Верешчук съобщи, че за събота са договорени 10 хуманитарни коридора за евакуация. Един от тях е от южния град Мариупол, но там хората трябва да се евакуират с лични автомобили.

10:35

Русия е сменила военното командване на операцията в Украйна, твърдят западни източници

Русия е реорганизирала управлението на военната операция в Украйна, като новият командващ генерал има богат опит в Сирия, съобщи BBC, позовавайки се на пожелали анонимност западни официални лица. Става дума за командващия Южния военен окръг на Русия генерал Александър Дворников, който вече е на чело на инвазията. "Този конкретен командир има голям опит в операциите на руските операции в Сирия. Така че бихме очаквали цялостното командване и контрол да се подобрят", съобщава BBC, цитирайки своя източник.

Очаква се новите назначения да подобрят координацията между различните бойни формирования, тъй като руските групи преди това са били организирани и командвани отделно. За 44 дни от началото на войната Москва успя да превземе само един от големите украински градове - Херсон и се провали при опита за обсада на столицата Киев, която беше отбранявана от по-малобройни украинска редовна армия, допълнена с доброволци от силите за териториална отбрана. Вчера Русия призна за "значителни загуби" на фронта.

08:34

Комендантски час в Одеса

Въведен е полицейски час от 21 ч. в събота до 6 ч. в понеделник в южния пристанищен град Одеса заради нараснала опасност от ракетни удари. На хората е забранено да напускат домовете си без специално разрешение. Съобщението идва след ракетни удари в региона снощи, довели до неизвестен брой жертви, според регионалния говорител Сергей Братчук.

8 април

14:49

Шефът на военното разузнаване е в Мариопул, води мисия за спасяване на българите моряци

Началникът на военното разузнаване ген. Венелин Венев оглавява специален екип, който е в Мариопул и се опитва да изтегли българските моряци от кораба "Царевна", блокиран на пристанището в обсадения украински град на Азовско море. Това е съобщил днес премиерът Кирил Петков по време на блицконтрол в парламента, цитиран от БНР. Според министър-председателя спецгрупата е била готова да изведе 15-те ни сънародници в началото на седмицата, но ситуацията се оказала твърде рискована. Петков твърди, че ген. Венев е в постоянна комуникация и с руската, и в украинската страна, съобщава БНР.

14:30

Фон дер Лайен и Борел пътуват за Киев, за да изразят подкрепата на ЕС

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел пътуват за Киев, за да се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски. В Twitter Фон дер Лайен публикува снимка, на която тя е на жп гара до влак в цветовете на украинския флаг заедно с Борел и със словашкия премиер Едуард Хегер.

Хегер заяви, че тримата вече се намират в Украйна и целта на тяхната визита е "обсъждане със Зеленски на нашите предложения за помощ" и "предлагане на варианти за транспортиране на зърно". В четвъртък председателят на ЕК потвърди пред журналисти намерението си да пътува до украинската столица с думите: "Искам да изпратя много силно послание за подкрепа към украинците и тяхната смела борба за нашите общи ценности". Очаква се в събота Фон дер Лайен и Борел да пристигнат в Полша, където ще участват в събитието "Застъпете се за Украйна".

Визитата в Киев е поредното посещение на европейски лидери в Украйна и се случва ден, след като ЕС постигна съгласие за пети кръг на санкции срещу Москва. Мерките включват ембарго върху руските въглища, забрана на износ за Русия в размер на 10 млрд. евро и допълнителни рестрикции върху ключови банки.

Ръководителите на Полша, Словения и Чехия бяха първите, които пристигнаха в Киев след началото на руската инвазия, за да изразят подкрепата си за Украйна. Председателят на ЕП Роберта Мецола също предприе подобно пътуване.

13:59

Русия обстреля с ракети инфраструктурата за цивилна евакуация от Донбас

Русия е нанесла ракетен удар по железопътната гара в град Краматорск в Източна Украйна. При обстрела са загинали поне 50 души, а ранените са около 100, сочат първоначалните данни на официалните украински власти. Според кмета на града Олександр Хончаренко по това време на гарата е имало над 4000 души, опитващи се да се евакуират от потенциалната зона на бойните действия. Малко след трагедията украинският президент Зеленски нарече Русия "зло, което няма граници".

Първоначално се смяташе, че атаката е извършена с квазибалистична ракета "Искандер", но в последствие се оказа, че е нанесен удар с ракета с малък обсег "Точка-У", каквато има на въоръжение и в украинската армия. Последното се използва като претекст от руската страна, за да обяви, че атаката всъщност е извършена от Украйна. Подобно обвинение беше отправено от Москва и по повод ракета, взривила се на 14 март в центъра на Донецк и убила 17 души.



Въпреки пропагандните твърдения на Кремъл настоящият ракетен обстрел изглежда като добре преценена стратегия за отрязване на пътищата за евакуация от областите Донецк и Луганск, които са актуалната мишена на руската офанзива. Гарата в Краматорск е едно от последните големи жп-съоръжения в региона, което функционира сравнително нормално и позволява на цивилните да се изтеглят в по-голям мащаб към Западна Украйна. Ако прекъсне железопътният трафик към Донбас, руската армия ще може да използва цивилните в региона като своеобразен щит и да приложи спрямо тях същите тактики на терор, които видяхме след неуспешния опит за обсада на Киев.

12:23

Украйна поиска натовски кораби в Черно море

Посланикът на Украйна във Великобритания е призовал днес в Черно море спешно да бъдат изпратени бойни кораби на НАТО и "други международни сили". Подобен ход би би ключов за властта в Киев, тъй като в момента военноморските сили на Руската федерация изцяло доминират в акваторията на страната и блокират нейното търговско корабоплаване по море.

Ситуацията засяга пряко членовете на алианса България, Румъния и Турция, както и Грузия, чиито цивилни плавателни съдове също са изложени на риск покрай инцидентите с открити свободно плаващи морски мини, чийто произход е неизвестен, но е малко вероятно да е украински. За момента натовските черноморски държави се справят с минната заплаха със собствени ресурси, без да искат помощ от алианса за изпращане на съюзническата противоминна военноморска група.

"Трябва да "отключим" Черно море. Руснаците блокират достъпа ни. Това е нашето собствено море. Ние трябва да осигурим достъпа на хуманитарната помощ, която да достигне до Украйна", обяви украинският посланик във Великобритания пред телевизия Sky News. И добави: "Нуждаем се от морето, за да може Украйна да експортира, най-вече става дума за зърнени култури. Ние сме отговорни за значителна част от хранителната сигурност по света. Много държави в Африка се изхранват с украинска пшеница. И тази пшеница е блокирана в нашите силози, не може да се изнася, не може да бъде изпратена никъде."

Повече по темата може да прочетете тук.

11:35

ЕС одобри въглищното ембарго и още санкции срещу Русия

Страните от ЕС са одобрили в четвъртък вечерта петия голям пакет от санкции срещу Русия. Постоянните представители на държавите членки одобриха предложенията на Европейската комисия (ЕК), които включват забрана за внос на въглища, дървесина и водка, както и множество други наказателни мерки, съобщава DPA, като се позовава на няколко дипломати. Полша е попречила на по-ранното приключване на преговорите.

Според дипломати Варшава първоначално не е искала да приеме, че преходният период за забраната за внос на руски въглища трябва да бъде 4 месеца по искане на страни като Германия, а не 3 месеца, както първоначално беше планирала ЕК. Новите санкции се налагат основно заради разкриването на военни престъпления в околностите на столицата Киев след изтеглянето на руските войски. Украйна обвинява руските войски за жестокостите, извършени срещу цивилните жители, а Москва отрича и твърди, че е инсценировка, но не представя никакви доказателства.

Според ЕК само ембаргото върху въглищата може да означава загуба за Русия на приходи от около 4 млрд. евро годишно. В пакета е включена и пълна забрана за транзакции за 4 важни руски банки, включително втората по големина ВТБ. На руски кораби и на кораби, управлявани от Русия, ще бъде забранено да влизат в пристанища на ЕС. Изключения ще се правят само за доставка на храна, хуманитарна помощ и енергия.

За да се отслаби още повече руската икономика, се предвиждат допълнителни ограничения върху търговията с Русия в размер около 10 млрд. евро.

По-рано през седмицата председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че се работи и за забрана на вноса на петрол. "Всички видяхме ужасните снимки от Буча и други райони, от които наскоро напуснаха руските войски. Тези зверства не могат и няма да останат без отговор", каза тя в пост в Twitter.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар