🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС налага въглищно ембарго на Русия заради убийствата в Украйна

Забранява се достъпът на руски кораби до пристанища в съюза, но засега няма мерки срещу петрола и газа

Руската инвазия в Украйна продължава шеста седмица и взе десетки хиляди жертви
Руската инвазия в Украйна продължава шеста седмица и взе десетки хиляди жертви
Руската инвазия в Украйна продължава шеста седмица и взе десетки хиляди жертви    ©  Reuters
Руската инвазия в Украйна продължава шеста седмица и взе десетки хиляди жертви    ©  Reuters

Европейският съюз (ЕС) ще забрани вноса въглища от Русия заради убийствата в Буча, които бяха потвърдени след изтеглянето на руските войски от северното предградие на Киев. Това е част от новия пакет санкции срещу Москва, като наложените по-рано досега не доведоха до спиране на войната. В него не се включват мерки срещу вноса на петрол и газ от Русия, макар че вече се чуват гласове за забрана на доставките и на нефт.

Брюксел ще забрани също така достъпа до пристанища в ЕС на руски плавателни съдове, както и целеви износ за 10 млрд. евро в области, в които Русия е уязвима, например модерни полупроводници и квантови компютри, чувствителни машини и транспортно оборудване. Предвижда се и пълна забрана на операции на четири ключови руски банки, сред които и VTB.

Новите предложени санкции бяха обявени във вторник от председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел и предстои да бъдат одобрени в сряда от външните министри на страните в ЕС.

Те бяха представени в същия ден когато украинският президент Володимир Зеленски заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Русия трябва да бъде изключена от съвета или той да бъде разпуснат. Той предупреди, че новоразкрити зверства след изтеглянето на руските войски край Киев може да са по-тежки от тези в град Буча.

Обявените от Мишел санкции включват още друг износ за Русия за 5.5 млрд. евро на различни продукти. Въвежда се и обща забрана на ЕС за участие на руски компании в обществени поръчки в държавите от съюза. Предвиждат се и ограничения за руските и беларуски превозвачи, което ще ограничи драстично възможностите на руската индустрия да получава стоки.

Без петрол и газ засега

Шарл Мишел посочи, че ЕС работи и по допълнителни санкции, сред които е и вносът на нефт. Той увери, че Брюксел обмисля някои от идеите, представени от държави членки, без да дава повече подробности.

"Да заемем ясна позиция е от решаващо значение не само за нас в Европа, но и за останалия свят. Ясна позиция срещу войната. Ясна позиция срещу клането на цивилни. Ясна позиция срещу нарушаването на основните принципи на световния ред", коментира той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също заяви, че се работи и за забрана на вноса на петрол. "Всички видяхме ужасните снимки от Буча и други райони, от които наскоро напуснаха руските войски. Тези зверства не могат и няма да останат без отговор", каза тя в пост в Twitter.

По-рано във вторник кметът на Киев Виталий Кличко призова всички бизнес връзки с Русия да бъдат прекъснати, за да се спре потокът от "кървави пари", съобщава Reuters.

Масовите убийства в Буча доведоха до призиви за по-строги действия срещу Москва и международно разследване. Санкциите изолираха руската икономика, но Украйна настоява Западът да направи много повече.

Европа, която получава около една трета от своя природен газ от Русия, се опасява от икономическите последици от пълната забрана на доставките.

Забраната на ЕС за внос на руски въглища ще струва около 4 млрд. евро годишно, каза Фон дер Лайен, което е твърде малко в сравнение с платените на Москва 100 млрд. евро за доставки на петрол и газ през миналата година. Но давайки знак за по-голяма решителност на ЕС, германският външен министър Аналена Бербок каза, че забраната на вноса на въглища е първата стъпка към ембарго върху целия внос на изкопаеми горива от Русия.

С въвеждането на пълната забрана за транзакции на четирите банки те ще останат напълно откъснати от пазарите. Тези кредитори държат почти една четвърт от банковия пазар в Русия, с което финансовата система на страната ще бъде допълнително отслабена.

Забраната на достъпа на руски кораби до европейски пристанища ще се прилагат изключения за земеделски и хранителни продукти, хуманитарна помощ, както и други енергоносители.

Това е петият кръг от санкции, които ЕС налага на Русия. САЩ и Великобритания също обявиха, че обмислят още мерки. Очаква се САЩ да обявят още в сряда санкции срещу Сбербанк, най-голямата руска банка, и Алфа банк, която е един от най-големите руски частни кредитори.

Руската инвазия в Украйна продължава шеста седмица, доведе до смъртта на десетки хиляди, над 4 млн. украинци са напуснали страната, а стотици хиляди остават в капан в обсадени и разрушени градове.

Във вторник Съветът за сигурност на ООН не предприе действия, тъй като Русия като постоянен член разполага с право на вето, което използва, за да блокира обвързващи резолюции за Украйна.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар