Кремъл иска да създаде ново геополитическо трио с Китай и Индия

Външният министър Лавров описа Русия, Индия и Китай като "тройка" след срещата си с индийския външен министър

Руският външен министър Сергей Лавров беше в Индия и Китай, след което описа трите държави като "новата тройка"
Руският външен министър Сергей Лавров беше в Индия и Китай, след което описа трите държави като "новата тройка"
Руският външен министър Сергей Лавров беше в Индия и Китай, след което описа трите държави като "новата тройка"    ©  Reuters
Руският външен министър Сергей Лавров беше в Индия и Китай, след което описа трите държави като "новата тройка"    ©  Reuters

Нахлуването на Русия в Украйна доведе до най-големия сблъсък между Москва и Запада от десетилетия насам. Както винаги в конфликт от подобен мащаб, сериозна роля е отредена и на трети страни, които трябва да изберат коя страна ще подкрепят. Две от най-важните държави, които отговарят на това условие, са Китай и Индия.

Руският външен министър Сергей Лавров беше на своеобразно турне, като посети именно Пекин и Делхи. Една от важните му задачи беше да се опита да склони двете страни да купуват повече петрол от Русия, след като цената му падна вследствие на наложените от Запада санкции.

Мисията на Лавров обаче не се изчерпва с продажбите на нефт. И Индия, и Китай са важни стратегически партньори за Москва. Това ги превръща в една от възможностите за "заобикаляне" на санкциите, като надеждата е крахът на икономическите отношения със САЩ и Европа да бъде заменен със засилени отношения с азиатските партньори.

На първо четене, изглежда, визитата на Лавров е била успешна. След срещата си с индийския си колега Субраманям Джайшанкар руският дипломат заяви, че отношенията между двете страни и Китай остават близки. "Това е особено вярно, като се има предвид, че трите държави сега са членове на Съвета за сигурност на ООН. Така че имаме много планове", каза Лавров. Той дори описа трите страни като "тройка RIC" - Русия, Индия и Китай.

И макар и двете страни за момента да отказват да осъдят действията на Русия в Украйна - Китай и Индия бяха две от 35-те държави, които не подкрепиха резолюцията за осъждане на руските действия в Организацията на обединените нации (ООН), експерти са на мнение, че и двете страни имат притеснения относно развитието на войната.

"Голяма част от експозицията на Русия и Китай към международната финансова система остава в щатски долари, а не в рубли и китайска валута. Те биха могли да направят лека разлика в маржа, но Китай ще плати доста високи репутационни разходи за това", заявява пред CNBC Робърт Дейли, директор на Kissinger Institute on China and the United States.

"Битката" за Индия

Индия е един от най-важните партньори на Русия, като това е следствие както на износа на петрол за азиатската страна, така и на факта, че тя разчита на Москва за голяма част от военното си оборудване. През 2018 г. беше подписано споразумение на стойност 5 млрд. долара, според което Индия ще закупи ракетна система за противовъздушна отбрана, като това е ключова част от отбранителните възможности на страната. Зависимостта на Индия от руско оръжие не е нов феномен, като според експертни оценки вероятно близо 50% от индийското въоръжение идва от Русия.

Петролът е друга изключително важна основа на отношенията по оста Делхи - Москва. Според Анкит Панда от Carnegie именно комбинацията от тези два фактора е главната причина за "изненадващата индийска позиция". "Позицията на Индия повдигна много вежди по света заради въздържането в ООН и нежеланието й да критикува Русия", посочва пред CNBC Панда.

Британският външен министър Лиз Тръс и дипломати от ЕС също бяха на визити в Делхи в края на март, като Тръс и Лавров дори се засякоха в индийската столица. Преди заминаването си висшият британски дипломат изрази надежда, че отношенията между двете страни може да помогнат за гарантирането на сигурност в района. "По-дълбоките връзки между Великобритания и Индия ще засилят сигурността в Индо-Тихоокеанския регион и в световен мащаб и ще създадат работни места и възможности в двете страни. Това има още по-голямо значение в контекста на непредизвиканото нахлуване на Русия в Украйна", заяви тя.

Далип Сингх, един от съветниците по националната сигурност на американския президент Джо Байдън, също пътува до Индия. От Белия дом обявиха, че визитата е с цел "провеждането на тесни консултации с колеги относно последствията от неоправданата война на Русия срещу Украйна и смекчаване на нейното въздействие върху световната икономика".

Индия е и една от страните, които до момента най-много са се възползвали от конфликта в Украйна, като страната е увеличила покупките на петрол от Русия след инвазията.

Приятелството между Пекин и Москва

В последните години се наблюдава сериозно сближаване между Владимир Путин и китайския президент Си Цзинпин, като през 2019 г. Си описа Путин като "най-добрия" си приятел.

В началото на февруари беше подписано споразумение, според което отношенията между двете страни ще преминат на ново ниво. В текста на договорката се казва, че "новите междудържавни отношения между Русия и Китай са по-добри от политическите и военни съюзи от ерата на студената война и приятелството между двете страни няма граници". Китай дори призова НАТО да спре приемането на нови членове, което съвпада с едно от най-важните руски искания.

Според Марко Папич, партньор и главен стратег в Clocktower Group, Китай се опитва да запази неутралитет, но това може да се превърне в непосилна задача предвид развоя на войната в Украйна. "Това много прилича на възстановяване на двуполюсния световен ред", заявява пред CNBC Папич. "Засега изглежда, че Западът е възстановил трансатлантическите отношения и Китай е на страната на Русия, точно това е възприятието на Запада", каза той.

Според Папич, макар и привидно да не е против Русия и да обвинява НАТО за случващото се, Пекин силно се надява за бързо приключване на конфликта в Украйна заради икономическите последствия за страната, в случай че продължи да не се противопоставя на Русия. Това поставя Китай в затруднение, тъй като най-големите му търговски партньори са на Запад, а амбициите за изместване на САЩ от водещата им икономическа позиция неизменно включва и съюз с Русия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 6

    Всъщност дълго преди "нахлуването на Русия в Украйна" САЩ се постараха там доста, за да се стигна до война, така, както се стараят и в момента да взривят за Китай и ситуацията около Тайван.

    Т.е. нищо по-интелигентно от това, което се случи в Европа не се предвижда и за Азия. Защото Америка, която има двама основни претендента за световната хегемения - Китай и Русия, е решила да се разправи и с двамата с едни и същи като под индиго методи - изостряне на гранични/вътрешни конфликти до военна фаза, като заедно със сателитите си хврля там пари и оръжие до последния украинец/тайванец.

    Всъщност забавянето на производството на платените авансово на 100% преди две години 8 изтребителя Ф-16 за БГ се дължи на факта, че на Локхийд-Мартин е наредено, че за стратегическите интереси на САЩ е нужно преди българските да се произведат спешно 36 Ф-16 за Тайван.

    Никой ли не ви го каза? Ни Киро, ни о.р.генерала?! Е, sorry, това е истината.

    Сериозно погледнато, ако ВВП успее да направи "геополитическо трио с Китай и Индия", преодолявайки вековните им конфликти, той ще е най-великия стратег на нашето време.

    Защото САЩ, въпреки опитите си да въвлекат Индия на своя страна, забърквайки я по време на австралийско-американско-френския скандал за подводниците в колаборация с Япония и Ю.Корея, залагайки на историческия й конфликт с Китай, срещнаха мълчаливия отказ от Делхи.

    Индия е един от най-крупните купувачи на съветско/руско оръжие: танкове, ПРО-системи, артилерия, подводници, РСЗО , изтребители - всичко!
    Чула-недочула това Виктория Нюланд се включи с американско предложение САЩ да доставят на Индия старите СССР въоръжения от складовете на сателитите си в Източна Европа вместо модерните руски оръжейни системи, за които Делхи преговаря с Москва...

    Деменция някаква, при положение, че Делхи и Москва съвместно разработвет изтребител пето поколение, че Делхи наема руска атомна подводница! А САЩ им предлага половинвековен ръждясал скрап...

    Мисля, че това безумие преви пръчката и убеди Индия, че от САЩ може да очаква само пубертетски номера.

    Естествено, Вашингтон реагира адекватно на ситуацията да загуби Индия от сметките си, като придизвика нещо като държавен преврат в друг исторически враг на Индия - Пакистан, с който за 40 години тя е водила три кръвопролитни войни и безконечни гранични конфликти.

    В петък, след като една от партиите в управляващата коалиция оттегли 7-та си депутата преди внесения от опозицията вот на недоверие, правителството на Имран Хан бе бламирано с ...2 гласа.

    Имран Хан е този, който обърна пакистанското кормило от САЩ към Китай и Русия и който на призива от март на двайсетена посланици от ЕС да се опълчи срещу Русия, заяви: "Как ще ни казвате какво да правим?! Ние да не сме ви роби!"

    Така че всичко си идва на мястото.
    САЩ се опитват всячески да "избият" Индия от съюз с Русия и Китай, защото иначе ще блесне несъстоятелността на изключително първосигналната им политика в Азия - краварски прочит на британското "разделяй и владей".

    Вашингтон се стреми да "възпали" Тайван, за да въвлече Китай във война, съпоставима с тази на Русия с Украина - кървава, разрушителна, трайно разделяща.

    А как ли Вашингтон ще се бори с Бразилия? С Мексико?
    А с останалите 140 от 190 страни-членки на ООН, които не подкрепят агресивната политика на САЩ?

    Ще му стигнат ли силиците?

    Нередност?
Нов коментар