🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хибридната мрежа на Русия през годините

Влиянието на Кремъл върху решенията на българските правителства минава и през неизменното участие на ДПС във властта

"Утвърждаването на Русия е необратим процес", се оказа погрешна геополитическа прогноза на Ахмед Доган
"Утвърждаването на Русия е необратим процес", се оказа погрешна геополитическа прогноза на Ахмед Доган
"Утвърждаването на Русия е необратим процес", се оказа погрешна геополитическа прогноза на Ахмед Доган
"Утвърждаването на Русия е необратим процес", се оказа погрешна геополитическа прогноза на Ахмед Доган
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът е част от темата на броя "Русия в България: Газ, корупция и пета колона"

Освен най-видимия ефект от липсата на реални действия за ограничаването на зависимостта от "Газпром" и придържането към руския "голям шлем" в енергетиката с руска нишка са белязани и други големите корупционни скандали в годините след идването на Владимир Путин в Кремъл.

Приватизацията на тъмно на "Булгартабак" стана с партньорство между санкционираната понастоящем руска банка VTB и депутата от ДПС Делян Пеевски. VTB беше акционер по време на политическото раздуване на КТБ, а след фалита й с нейно участие собствеността на контролираната преди това от Цветан Василев БТК беше превъртяна.

Тютюневия холдинг и четвъртата по големина към онзи момент банка вече ги няма, възникналият покрай КТБ и контролиран от Пеевски медиен конгломерат се трансформира, но тайните на източения през тях финансов ресурс се пазят в бастиона на прокуратурата.

За по-сигурно и прокуратурата мина през обучение през "Кремълския наръчник". През 2017 г. избраният от ГЕРБ и ДПС бивш главен прокурор Сотир Цацаров и руският тогавашен прокурор Юрий Чайка подписаха споразумение български прокурори да преминат обучение в генералната прокуратура на Русия. Договорът за две години съдържаше опция за удължаване, но избраният също от ГЕРБ и ДПС Иван Гешев отказва да отговори дали обученията в Москва продължават.

Симбиозата между ДПС и "Атака"

При по-сериозен скандал с ДПС "Атака" правеше някаква антитурска провокация и мобилизираше етническия електорат на движението.

През 2019 г. "Капитал" проследи връзки на "Атака" с руско финансиране на националистически партии в Европа - през общ бизнес в Русия на съветника на Сидеров Христо Маринов с италианци, обвързани с прокремълски структури в страната си.

Услугите на "Атака" бяха използвани от две правителства, чийто общ знаменател беше официалното или скритото участие на ДПС. Тя беше активирана при кабинета на "Орешарски", излъчен от коалицията на БСП и ДПС през 2013 г. Двете партии нямаха мнозинство в парламента и то се осигуряваше със "златния пръст" на Сидеров.

В третия кабинет на Борисов "Атака" стана собственост на ДПС. Като най малкото звено в "Обединените патриоти" тя получи най-голям голям дял в правителството, който предостави на Пеевски. От "Атака" стана министър на икономиката Емил Караниколов, дотогава изпълнителен директор на Агенцията за приватизация, през когото минаха свързаните с Пеевски знакови приватизационни сделки като тази за "Булгартабак" с участието и на руската банка VTBи за Дипломатическия клуб в Бояна. Едно от първите неща пък, които Караниколов направи, като стана министър, беше опитът за държавно превземане на русенския военен завод "Дунарит" от собственика му Емилиян Гебрев, към който Пеевски имаше също апетити.

В третия кабинет на Борисов проруската "Атака" стана собственост на ДПС.

На Караниколов като принципал беше дадена държавната банка за развитие, Стоян Мавродиев беше номиниран за неин шеф от "Атака" и започна битието й на банка - касичка на олигархията, приключило миналата година с разкритията на Кирил Петков за финансовия поток към свързани с Пеевски и ДПС фирми и действията му като служебен министър на икономиката по спирането на схемите.

Висшият съдебен съвет и регулаторите също бяха попълвани чрез квотата на "Атака", от нея директор на Агенцията по вписванията стана Габриела Козарева след кариера в "Нафтена индустрия Сърбия петрол", дъщерно дружество на "ГазпромНефт".

Равнис по геополитиката Доган

През 2014 г. лидерът на ГЕРБ в опозиция заяви личното си мнение срещу санкциите, които страните от ЕС и НАТО обмисляха за Москва след анексирането на Крим. През 2017 г. като премиер Борисов обяви, че ще използва европредседателството, за да постигне падане на вече наложените санкции.

През същата година в отговор на румънското предложение за общ фронт на натовските държави на Черно море заради продължаващите руски действия за дестабилизиране на Украйна Борисов отсече: "Казах на румънските си колеги два пъти: искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи, мир и любов, а не да ми се разхождат фрегати напред и назад..Сбъднаха се обаче не фантазиите на Борисов, а опасенията на румънците.

По това време геополитическите възгледи лидера на прозападната ГЕРБ изглежда, че следваха указанията, които почетният председател на ДПС Ахмед Доган даваше на партията си. През 2015 г. лидерският пост на Лютви Местан в нея падна жертва на конфликта между Москва и Анкара заради свалянето на руски изтребител Су-24. Провинението му беше в изразената подкрепа за Турция като отразяваща "идентичността на ДПС като последователна евроатлантическа партия".

На следващата вечер Доган детронира Местан след назидателна реч пред актива. "Еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с категоричната доминация на САЩ. Китай се развива много сериозно и агресивно. Утвърждаването на Русия е необратим процес на фона на пасивната политика на ЕС. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово", заяви Доган и посъветва съпартийците си да наблюдават процеса на утвърждаването на Русия.

Три години по-късно Ахмед Доган отново даде инструкции от сарая в Бояна: "Русия може да е всякаква, но е сила, фактор, с който трябва да се съобразяваме." Същия ден правителството на Борисов взе решение да не гони руски дипломати заради отравянето с новичок на бившия руски агент Сергей Скрипал, с което се разграничи от координирания дипломатически отговор на западните си партньори.

След огласяването на случая със Скрипал се разбра, че няколко години преди това е бил направен опит за отравяне в България и на собственика на оръжейното "Дунарит" Емилиян Гебрев. И поведението прокуратурата е показателно.

Новичок и за Гебрев

Йово Николов

На 28 април 2015 г. оръжейният търговец Емилиян Гебрев (на снимката), синът му Христо и техният служител Валентин Тахчиев постъпват във Военна болница с тежко отравяне. Тримата буквално се спасяват на косъм от смъртта. Дълго време по случая се пази мълчание. Разследването е възложено на СДВР, но до конкретни резултати не се достига и той е забравен. Направените изследвания в независима лаборатория в Хелзинки показва, че отравянето може да се дължи на нервнопаралитичен агент.

През март 2018 г. в Солсбъри, Англия, са отровени бившият агент на ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря. Разследването на британските власти показва, че за целта е използвано веществото, станало известно като "Новичок". Химическият му състав съвпада се този, от който се предполага, че е отровен и Гебрев, и той иска от прокуратурата да възобнови разследването.

След разкритията по случая "Скрипал" британските служби започват да проявяват интерес и по случая с Гебрев. На 15 октомври посланик Ема Хопкинс представя на премиера Борисов резултати и съвпаденията между двата случая.

През ноември разследващият сайт Bellingcat публикува информация, от която става ясно, че полковникът от ГРУ Владимир Моисеев е пътувал няколко пъти до България и е бил в страната около месец преди опита за убийство на Гебрев.

В началото на 2019 г. прокуратурата най-накрая проговаря по разследването си. Версията на ВКП беше, че той се е натровил от пестициди в салата си от рукола. В края на годината все пак обвинението потвърди, че разследва лицето "Сергей Федотов", служител на ГРУ, за отравянето. Изявлението беше провокирано от разследване на Bellingcat, че руски гражданин с фалшива самоличност "Сергей Федотов" е заподозрян за отравянето на Гебрев. Прокуратурата тогава разпространи и кадри от гаража, където е бил паркиран автомобилът му, на които се вижда как човек, който прилича на руснака, вероятно намазва с отрова дръжките на вратите.

Пак според Bellingcat "Федотов" е генералът от ГРУ Денис Сергеев. Трима души, идентифицирани като служителите на поделение 29 155 от ГРУ, бяха задочно обвинени през миналата година заради опита за убийство на Емилиян Гебрев.

Случаят с Гебрев е сред най-драстичните примери за това какво може да доведе бездействието на службите и прокуратурата по темата "Русия".

Споменаването на Русия в докладите на агенцията по сигурността също е рядко и плахо. За сравнение - в отчета за 2016 г. на ДАНС руски заплахи няма, докато в публичния доклад на чешкото контраразузнаване хибридните действия на Русия са определени като една от най-сериозните заплахи за националната сигурност на страната. Сходни изводи съдържат докладите на повечето европейски държави.

С тази нагласа на българските служби можем да си обясним и защо след началото на инвазията президентът Радев и премиерът Петков твърдяха, че Русия ще превземе Украйна за дни.

А сега накъде

Цялата тази мрежа на всички нива в държавата все още е непокътната, а размерът й не предполага бързо разпадане. Процесът може да се ускори благодарение на самия Владимир Путин. Както и да приключи войната, политическата токсичност на Русия ще остане висока, докато Кремъл е под сегашното ръководство, и това ще проличава все повече в оформящия се под натиска на общественото мнение нов ред в Европа. Което не означава, че руската пета колона в България няма да се бори да запази позициите си. Коалицията под знака "Антимагнитски" със сигурност се стяга за бой за новото разпределение на ключови постове в държавата, което най-скоро ще проличи при избора на нов управител на БНБ идната седмица.

Но бъдещето й не изглежда вече толкова розово.

По темата работиха Румяна Червенкова, Велина Господинова, Анина Сантова

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 3

    Руската хибридна мрежа е с много, много дълга история и традиции в България. Това е нещо, което е било замислено още от руската империя, която регулярно праща емисари по българските земи (тогава част от Османската империя), за да обработват местното българско население, че руската империя идвала да ги "освободи". Всъщност истинската цел на руснаците е била да бъде мобилизирано местното българско население да помага на Русия в общо четирите руско-турски войни, за да може руската империя да получи контрол над Босфора и излаз на Средиземно море - мечтата на всеки руски император.

    Следващата фаза на руската хибридна мрежа е по времето на комунистическата диктатура, насилствено наложена от Кремъл в България (нещо, което сега се опитват да направят в Украйна, но не им се получава), когато цялата българска история е подменена и фалшифициранта, така че да представя съветския господар на България в най-добрата светлина.

    Настоящата фаза на руската хибридна мрежа в България започна в момента, в който Иван Костов (единствен досега) дръзна да се изправи по време на своето управление срещу мафиота Ахмед Доган - ченге от комунистическата държавна сигурност и главен представител на Кремъл в България, след убийството на предишния главен представител Андрей Луканов. Вижда се кой излезе победител в тази битка, и затова никой от тогава насам не е дръзнал да се изправи срещу човека, който "разпределя порциите в държавата".

    Нередност?
  • 2
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 4

    Не знам защо връзките на ДПС с Русия се откриват сега. ДПС винаги има в редиците си предствители на Мултигруп, които бяха връзката между нашите служби и КГБ.

    Нередност?
Нов коментар