Канада предлага чужденци да не купуват имоти две години заради ръста на цените

Новият бюджет на Джъстин Трюдо включва и удвояване на темпа на строителство на нови жилища

Заради високите цени на недвижимите имоти канадското правителство предлага мерки срещу сделките с чужденци
Заради високите цени на недвижимите имоти канадското правителство предлага мерки срещу сделките с чужденци
Заради високите цени на недвижимите имоти канадското правителство предлага мерки срещу сделките с чужденци    ©  Reuters
Заради високите цени на недвижимите имоти канадското правителство предлага мерки срещу сделките с чужденци    ©  Reuters

Канадското правителство представи предложението си за бюджет за фискалната 2022 г., като то включва забрана за купуване на недвижими имоти от чужденци. Ако бъде приета, мярката, която се предлага в отговор на високите цени на жилища в страната, ще е валидна две години. Данни на Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР) показват, че цената на недвижимите имоти в страната се повишила с 20%, като е достигнала девет пъти средния годишен доход.

Властите са предвидили и изключения, според които постоянно пребиваващите, чуждестранните работници и студентите ще бъдат изключени от мярката. Същото се отнася и за чужденците, които купуват основното си местожителство в Канада.

Подобни действия не са прецедент в Канада, като през 2017 г. местните власти в Онтарио приеха подобен закон. Тогава беше гласуван 15% данък за чуждестранни купувачи на жилища, които придобиват имот в местността Голдън Хорсшу. Наскоро премиерът на Онтарио Дъг Форд обяви, че мярката ще бъде валидна за цялата провинция, като данъкът беше вдигнат на 20%.

Предложението среща скептицизъм

Но анализатори в сектора смятат, че не е ясно дали забраната за чуждестранни купувачи ще реши проблема. Данните за покупките от чуждестранни купувачи в Канада са ограничени, но изследванията показват, че те представляват малка част от сделките на пазара.

"Не мисля, че това ще има огромно влияние", заяви пред BBC Бен Майърс, президент на консултантската фирма Bullpenn Research & Consulting в Торонто. Компанията установи, че чужденците са реализирали само 1% от покупките през 2020 г., което е спад от нивата през 2015 г. 2016 г., когато са били 9%. Доклад на Statistics Canada установи, че по-малко от 5% от домовете в Торонто и Ванкувър са собственост на чужденци, като данните са от 2017 г.

Проблемът с цените на недвижими имоти не е нов в страната, но проблемите се влошиха след пандемията през 2020 г. Намаляването на лихвите тогава, което целеше стабилизиране и стимулиране икономиката, като понижи разходите по заемите, всъщност подхрани покачващите се цени на жилищата. И макар и това да е явление, което не е характерно само за Канада, данните на ОИСР показват, че разминаването между цените на жилищата и доходите е едно от най-сериозните за големите икономики.

Стив Померой, който е ръководител на фирмата за жилищна политика Focus Consulting, заяви, че очаква покачването на цените да се забави в следващите месеци, но не заради забраната. Според него причината е неизбежното вдигане на основните лихвени проценти, но това ще направи купуването на жилище още по-скъпо. Според него решаването на този проблем би било значително по-лесно, ако покупките на чужденците се облагаха с данък, вместо да се забраняват. "Ако ги забраните, всъщност нямате голямо влияние върху потискането на нарастващите цени на жилищата и се отказвате от приходите", каза той пред BBC.

Другите предложения

Забраната не е единственият отговор на кризата с недвижими имоти. Правителството иска и създаването на нов, защитен от данъци начин за гражданите да спестяват, като заделените средства да бъдат вложени в жилище. От следващата година канадците ще имат право да внасят до 8 хил. долара годишно по сметките, които биха им дали възможността да спестяват и инвестират средства за закупуване на жилище без облагане от данъци. Програмата има максимален лимит за доживотни вноски от 40 хил. долара и правителствени изчисления показват, че програмата ще струва около 725 млн. долара в пропуснати данъчни приходи.

Финансовият министър Кристия Фрийланд каза, че правителството вижда това като добре изразходвани пари. "Ще улесним нашите младежи да получат тези първи ключове", каза тя пред CBC относно различните жилищни инициативи на правителството. Тя описа предложението като "може би най-амбициозният план, който Канада някога е имала".

Правителството на Джъстин Трюдо също така предлага удвояване на темпа на строене на нови жилища, като за целта са заделени около 10 млрд. долара по различни инициативи. Данни на правителството сочат, че за миналата година са били построени 200 хил. нови жилища, но според кабинета това не е достатъчно.