🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Жилища под наем в Китай – новата сфера с потенциал за бум на инвестициите

Данъчни облекчения и високото търсене привличат чуждестранни компании на пазара

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Серията от нови регулации в Китай, ударила технологичните гиганти, а след това и тези в сферата на образованието, няма да окаже влияние върху един от проспериращите сектори в най населената държава в света - отдаването на апартаменти под наем. Глобални инвеститори като Blackstone и Warburg Pincus разширяват вложенията си в него заради положителните сигнали от правителството, които получават.

Проблемът с цените на жилищата в Китай не е нов. "Хората трябва да бъдат настанени, но къщите са станали твърде скъпи за закупуване. Трябва да имате жилища под наем", казва Греъм Торе, управляващ директор на APG Asset Management, пред Reuters, която навлезе в китайския пазар на жилища под наем в партньорство с американския оператор Greystar. "Ние обичаме да инвестираме с политика, вместо да се опитваме да я избягваме или да инвестираме срещу нея. Така че бих искал да мисля, че това е политически коректно", обяснява Торе, изчислявайки, че APG ще вложи около 1 млрд. евро в жилища в Китай през следващите 3-5 години.

Централизираните апартаменти за дългосрочно отдаване под наем са най-доброто решение на проблема с достъпността на жилищата в космополитните градове на Китай, твърди Кики Жанг, изпълнителен директор на Warburg Pincus. "Смятаме, че жилищата за дългосрочно отдаване под наем са следващата голяма възможност в Китай, като например логистичните имоти преди десетилетие или центровете за данни преди пет години." Американският гигант за частни инвестиции подкрепи компании за отдаване под наем на апартаменти, сред които Mofang, Ziroom, TULU и Base.

Институционалният интерес към китайския пазар на имоти под наем беше малък преди 2017 г., когато президентът Си Цзинпин заяви на 19-ия конгрес на Комунистическата партия, че Китай ще насърчава покупката и отдаването на жилища под наем. Пекин засили призивите тази година да увеличи предлагането. Сред мерките, които Китай предприе, за да обнови пазара, доминиран от наемодателите на дребно, личат две, които инвеститорите приветстваха - голямо данъчно облекчение, което ще влезе в сила през октомври тази година, и отварянето на пазара за инвестиционни тръстове за недвижими имоти - REITs.

Интересът към сектора нараства

Данъчните облекчения, които се очаква да увеличат печалбите на операторите с 10%, и потенциалният обем на инвестиции чрез канала на REITs са "движещата сила", твърди Ерик Панг, ръководител на китайския отдел за капиталови пазари на консултантската компания в сектора JLL. Инвеститорите също ще се възползват от демографските затруднения. Увеличаването на гъстотата на населението и мобилността в големите градове като Шанхай и Пекин, драконовските ограничения на купуването на жилища, както и по-късните бракове и раждането на деца ще засилят търсенето на многофамилни жилища, обяснява Панг. "Това е пазар с голям потенциал. Глобалните фондове, търсещи възвращаемост, ще увеличат инвестициите", казва той в интервюто си за Reuters.

Чуждестранните институции, които вече участват в пазара на жилища под наем в Китай, включват сингапурския държавен фонд GIC и Инвестиционния съвет на пенсионния план на Канада (Canadá Pension Plan Investiment Board).

Друг играч на пазара е Greystar, който през 2019 г. учреди фонд от 550 млн. долара, фокусиран върху Китай. Фондът е в партньорство с нидерландския инвестиционен пенсионен фонд APG и други глобални институционални инвеститори. От компанията заявиха, че сега ще увеличат инвестициите си в Китай, тъй като държавната подкрепа става осезаема. Greystar вече притежава жилищна сграда под наем с 474 стаи в центъра на Шанхай, както и една в процес на разработка.

Общият брой на наемателите в Китай ще надхвърли 240 млн. през 2022 г., а само в Шанхай пазарът на многофамилни имоти от среден и висок клас ще генерира най-малко 23 млрд. долара годишни доходи от наем, изчислява гигантът в сферата на имотния пазар CBRE.

Моделът, използван от някои от операторите - вземане на апартамент под наем от наемодатели с дългосрочен договор и последващо отдаване под наем на трето лице, доведе до финансови сътресения миналата година, които доведоха до срив на Danke Apartment, голяма платформа за отдаване под наем на апартаменти онлайн. "Това не е проблем с пазара. Това е проблем с бизнес моделите на някои играчи", каза Чарлз Ма, управляващ директор на Greystar за Китай, добавяйки, че повече инвеститори възприемат стратегията за изкупуване и собственост.

Все още няма коментари
Нов коментар