Канада конфискува активи на руски олигарси, за да финансира Украйна

Законът беше приет от парламента, макар и да има неяснота около това как ще работи

Правителството на Джъстин Трюдо прие закон, според който конфискуваните от руски компании и олигарси активи ще финансират възстановяването на Украйна
Правителството на Джъстин Трюдо прие закон, според който конфискуваните от руски компании и олигарси активи ще финансират възстановяването на Украйна
Правителството на Джъстин Трюдо прие закон, според който конфискуваните от руски компании и олигарси активи ще финансират възстановяването на Украйна    ©  Reuters
Правителството на Джъстин Трюдо прие закон, според който конфискуваните от руски компании и олигарси активи ще финансират възстановяването на Украйна    ©  Reuters

Продажбата на руски активи и със средствата да се заплаща за възстановяването на разрушените региони в Украйна звучи като перфектен сценарий за западните страни. Първата страна, която предприема подобен ход, изненадващо е Канада, след като парламентът прие закона С-19.

C-19 е закон за изпълнение на бюджета, като той получи кралско одобрение в края на юни. Сред многото му мерки са нови правомощия за изземване и разпродажба на активи, собственост на физически и юридически лица в списъка със санкции на Канада. Въпреки че новите правомощия могат да бъдат използвани във всеки международен конфликт, текущият приоритет на правителството е да помага на жертвите на руската инвазия в Украйна.

Новите правомощия са насочени към активи в Канада, собственост на физическо или юридическо лице в списъка със санкции на федералното правителство. Преди С-19 да бъде приет, властите можеха да конфискуват доходите единствено от престъпна дейност. Сега, благодарение на C-19, те могат да конфискуват активите на санкционирани лица, независимо дали са придобити законно или незаконно.

"Смятаме, че е наистина важно да разширим нашите законови правомощия, защото ще бъде наистина, наистина важно да намерим парите за възстановяване на Украйна", каза финансовият министър на страната Кристия Фрийланд пред репортери незабавно след срещата си с американския финансов министър Джанет Йелън. "Не мога да се сетя за по-подходящ източник на това финансиране от конфискуваните руски активи", добави Фрийланд.

Въпреки че някои юрисдикции вече конфискуват и връщат определени незаконни активи, този ход на Канада е безпрецедентен. Швейцария е една от страните, където подобни закони вече съществуват, като има информации, че и други страни от Г-7 биха били готови на подобен ход.

Най-големите световни икономики са съгласни с необходимостта от засилване на икономическия натиск върху руския президент Владимир Путин, но това все още е рискована игра. Причина за притеснение е евентуалният отговор от страна на "недружелюбни към Канада" правителства, които биха могли да отговорят по реципрочен начин на канадските действия. Освен това може да се чуят оплаквания, че северната съседка на САЩ ще наруши обичайното международно право, като законът на ООН относно отговорността на държавите.

Попитан за законността на тези нови правомощия по-рано през юни, министърът на правосъдието Дейвид Ламети каза, че "нямате абсолютно право да притежавате частна собственост в Канада". Според него разликата между новия закон и предните такива за отнемане на лична собственост е малка и незначителна. Ейдриън Бланшар, говорител на министъра на външните работи Мелани Джоли, каза пред CBC News, че в C-19 са предвидени "необходими проверки и баланси", включително официален съдебен процес за конфискация на всеки актив. "Процедурната справедливост беше ключов фактор при разработването на тези мерки, а процедурите за конфискация пред съдия не са автоматични", каза говорителят на Джоли.

Разпределянето на средствата остава сива зона

Една от най-големите липси в новия закон е тази на регистър с името на всяко лице или организация, свързана със задържан актив и неговата стойност. Предложение на Сенатора от Онтарио Ратна Омидвар включваше и такава секция, но тя не фигурира във финалната версия на С-19, което създава притеснения.

Министърът на външните работи може да издава разрешения за всеки отделен случай, за да разреши дейности или сделки, които иначе биха били забранени, но само на хора в Канада или канадци в чужбина. На въпрос дали са издадени такива разрешения, свързани със санкциите на Канада срещу Русия, Global Affairs Canada не коментира, отново позовавайки се на опасения за неприкосновеността на личната информация.

Отделно от правомощията си за изземване на активи, законопроектът за изпълнение на бюджета също така въвежда обществено достъпен регистър на действителните собственици, за да улесни проследяването на собствеността на анонимни фиктивни компании. Това може да разкрие повече информация за руските активи в Канада.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Само така!

    Нередност?
  • 2
    d2014 avatar :-|
    d2014
    • - 3
    • + 1

    Германия е правила същото с евреите - конфискувала им е имуществото. Тяхното престъпление е било, че просто са се родили евреи.
    Сега Канада прави нов прочит на определението за "частна собственост". Наказват един, заради действията на друг (които дори не засягат канадски граждани).

    Става все по-абсурдно.

    Нередност?
Нов коментар