🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия помага с над 100 млрд. евро на компаниите, засегнати от войната в Украйна

Конфликтът ще намали ръста на най-голямата икономика в Европа

"Представяме голям икономически пакет в подкрепа на компаниите, които са прекомерно обременени от високите цени", заяви икономическият министър Роберт Хабек
"Представяме голям икономически пакет в подкрепа на компаниите, които са прекомерно обременени от високите цени", заяви икономическият министър Роберт Хабек
"Представяме голям икономически пакет в подкрепа на компаниите, които са прекомерно обременени от високите цени", заяви икономическият министър Роберт Хабек    ©  Reuters
"Представяме голям икономически пакет в подкрепа на компаниите, които са прекомерно обременени от високите цени", заяви икономическият министър Роберт Хабек    ©  Reuters

Германия планира да отпусне помощи на стойност над 100 млрд. евро за компании, които са засегнати от последиците от войната в Украйна. Това показва документ на финансовото и икономическото министерство на страната, до който е получил достъп Reuters. Правителството определя в плана помощите като "предпазен щит" за компаниите, чийто основен проблем е краткосрочната ликвидност. Финансовият министър Кристиан Линднер смята, че благодарение на плана икономическият шок ще бъде овладян.

Правителството ще предложи на компании, без значение от техния размер, нисколихвени заеми на обща стойност около 7 млрд. евро чрез държавната банка за развитие KfW. Освен това то ще предостави кредитни гаранции до 100 млрд. евро, за да подсигури ликвидността на компаниите заради ръста на цените на електроенергията.

Кабинетът също така смята, че капиталовите инжекции биха могли да бъдат вариант за особено значими компании. За енергоемките индустрии правителството планира временно субсидиране на разходите.

"Представяме голям икономически пакет в подкрепа на компаниите, които са прекомерно обременени от високите цени", заяви икономическият министър Роберт Хабек на съвместна пресконференция с министъра на финансите Кристиан Линднер. През следващите седмици финансовият министър ще представи в Бундестага план за допълнителни разходи в бюджета от поне 24 млрд. евро заради икономическите последици от войната в Украйна.

Какво се предлага

- Нисколихвени заеми на обща стойност 7 млрд. еро от държавната банка за развитие KfW

- Кредитни гаранции до 100 млрд. евро

- Енергоемките индустрии ще получат субсидии.

Петер Адриан от Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK) заяви, че последните мерки са насочени в правилната посока, но развитието на събитията, свързани с войната в Украйна, е толкова динамично, че предстои да се види дали планираната помощ ще бъде достатъчна. "Преди всичко цените на енергията, които отново се повишиха значително поради войната в Украйна, поставят фирмите в застрашително положение в резултат на по-големите разходи", каза той в изявление.

Удар от войната

Войната в Украйна вече се отразява на германската икономика. В пролетния си доклад Институтът за икономически изследвания (Ifo) очаква икономически растеж от едва между 2.2% и 3.1% през тази година. Несигурността се е увеличила значително, тъй като продължителността и изходът от войната, както и по-нататъшното развитие на санкциите срещу Русия са трудни за оценка, смятат от института. Високата волатилност на текущите и очакваните пазарни цени на енергийните суровини вероятно ще окаже допълнителна тежест върху желанието на компаниите и домакинствата да харчат за инвестиции и дълготрайни потребителски стоки.

В доклада се отбелязва още, че нивото на инфлацията не е отслабнало, противно на очакванията, и че санкциите срещу Русия вероятно ще засегнат търговията със стоки на Германия, докато спирането на производството в Украйна ще повлияе на доставките на междинни продукти и "ще запази бавния темп на възстановяване на промишлената добавена стойност в Германия".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар