🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия ще изпадне в рецесия при незабавно спиране на руските енергийни доставки

Прогнозата може да накара Берлин категорично да се противопостави на европейско решение за енергийно ембарго

Скорошно проучване на Allensbach Institute показва, че едва 30% от германците одобряват незабавно налагане на енергийно ембарго на Русия
Скорошно проучване на Allensbach Institute показва, че едва 30% от германците одобряват незабавно налагане на енергийно ембарго на Русия
Скорошно проучване на Allensbach Institute показва, че едва 30% от германците одобряват незабавно налагане на енергийно ембарго на Русия    ©  Reuters
Скорошно проучване на Allensbach Institute показва, че едва 30% от германците одобряват незабавно налагане на енергийно ембарго на Русия    ©  Reuters

Пълно ембарго на руските енергийни ресурси, каквото Европейският съюз обмисля, би довело Германия до рецесия, предупреждават икономисти. Незабавно спиране на доставките би предизвикало свиване на най-голямата европейска икономика с 2.2% догодина и ще увеличи безработните с 400 хил. души. Мрачната прогноза може да накара Берлин да се противопостави на европейско решение за спиране на вноса на руски петрол и природен газ, от които страната е силно зависима.

Миналата седмица страните от ЕС се съгласиха от август да спрат вноса на въглища от Русия. Някои държави настояха съюзът да предприеме по-решителна стъпка, като ограничи и вноса на останалите изкопаеми горива. Счита се, че подобна санкция би нанесла най-голям икономически удар за Русия, но ще струва скъпо и на Европа. Берлин е против, тъй като подобен ход би причинил твърде големи щети на германските бизнеси и потребители.

При пълно ембарго икономиката ще се свие с 2.2% догодина.

Дори вносът на горива да продължи, разривите във веригите за доставки и растящата инфлация вследствие на войната ще понижат германския растеж до 2.7% тази година вместо по-рано очакваните 4.8%.

Последствията за Германия ще са по тежки от ковид кризата

При пълно енергийно ембарго за Русия икономическият растеж в Германия ще се забави от 2.9% миналата година до 1.9% тази, а през 2023 г. БВП ще се свие с 2.2%. Прогнозата е изготвена съвместно от пет икономически института - Ifo, Kiel, Halle, RWI и German Institute for Economic Research. Спадът би бил по-малък в сравнение с този от началото на ковид пандемията през 2020 г., когато БВП се сви с 4.6%. Но според анализаторите ефектът с натрупване за две години ще е по-голям. "Германия ще изгуби 220 млрд. евро през 2022 и 2023 г., което е еквивалентно на 6.5% от БВП", коментира Щефан Кутс, вицепрезидент на Kiel Institute. При този сценарий инфлацията би достигнала 7.3% тази година, преди да се понижи до 5% през 2023 г.

Незабавно енергийно ембарго върху Русия ще има много по-дълготрайно въздействие върху германската икономика в сравнение с пандемията, при която безработицата бързо спадна след първоначалния шок, смята Марсел Фрацшер, ръководител на Германския институт за икономически изследвания. Дългосрочно ще спадне конкурентоспособността на производителите на химически вещества, стомана, торове и др.

Скорошно проучване на Allensbach Institute показва, че едва 30% от германците одобряват незабавно налагане на енергийно ембарго на Русия. Половината от германския внос на газ и термични въглища миналата година идва от Русия, както и една трета от вноса на петрол. Берлин планира да диверсифицира доставките си и да прекрати вноса на руския петрол до края на тази година, а тези на газ - до две години.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    variomatic avatar :-|
    variomatic
    • - 1
    • + 2

    Какво са 2% спад на БВП в сравнение с тоталния срив на Руската икономика? Ако спрем газа чак 2027 г., даваме възможност на Путин да построи газопроводи към Китай и други азиатски държави, за да пренасочи този износ натам. Ако спрем газа, Путин общо взето е с вързани ръце. Без 1 млрд. евро всеки ден, с кредитен рейтинг СД, руското правителство ще падне буквално за месеци. А и като властта на Путин е толкова разклатена, никой от генералите му не би позволил да бъде изстреляно ядрено оръжие. Трябват действия ВЕДНАГА, а не след десетилетия.

    Нередност?
Нов коментар