Инфлацията в Турция с нов 20-годишен рекорд от 61%

Транспортът и горивата са причина за продължаващия ръст на цените

Поевтиняването на валутата, която е загубила над 9% от стойността си през тази година, увеличава инфлацията в страната, тъй като оскъпява вноса
Поевтиняването на валутата, която е загубила над 9% от стойността си през тази година, увеличава инфлацията в страната, тъй като оскъпява вноса
Поевтиняването на валутата, която е загубила над 9% от стойността си през тази година, увеличава инфлацията в страната, тъй като оскъпява вноса    ©  Reuters
Поевтиняването на валутата, която е загубила над 9% от стойността си през тази година, увеличава инфлацията в страната, тъй като оскъпява вноса    ©  Reuters

Въпреки обещанията на правителството, че ще се справи с инфлацията, това не се случва. През март тя продължава да нараства и на годишна база е достигнала нов рекорд от 20 години - 61.5%, показват данни на Статистическия институт на Турция. Според данните потребителските цени на месечна база са се повишили с 5.46% при очаквания за 5.7%. През март производствените цени са нараснали с 9.19% на месечна база, достигайки годишен ръст от 114.97%.

Покачването на цените през март се дължи на транспорта заради горивата и образованието, които се покачиха съответно с 13.29% и 6.55%. На годишна база транспортът е скочил с почти 100%, храните и безалкохолните напитки - със 70.33%, а мебелите - с 69.26%, съобщава Reuters.

След руската инвазия в Украйна енергийните цени достигнаха до многогодишен връх заради въведените от Запада санкции. Миналия четвъртък държавната енергийната компания "Боташ" обяви, че е увеличила цените на природния газ за индустрията с 50%, а тези за домакинствата - с 35%. От 1 април тя също така увеличи цената на газа, използван за производство на електричество, с 44.3%, позовавайки се на повишаването на световните цени за енергията като причина за покачването. Според данни на правителството енергийните разходи на страната започват да се покачват през септември - достигнали са 16.8 млрд. долара през първите два месеца на 2022 г., което е ръст от 212% на годишна база.

Парична политика на турското правителство

Нестандартната парична политика на Турската централна банка се различава значително от все по-предпазливия подход на много от световните централни банки във време, когато икономиките се готвят за сътресения, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна. Турската лира, която е подложена на натиск, тъй като реалният лихвен процент в страната достига -40%, през март, отбелязва най-слабото представяне спрямо долара сред развиващите се пазари, съобщава Bloomberg.

Тъй като Ердоган иска да използва евтината лира, за да превърне Турция в производствен фактор в света, не се очаква покачване на лихвите. Поевтиняването на валутата, която е загубила над 9% от стойността си през тази година, увеличава инфлацията в страната, тъй като оскъпява вноса. Управителят на Турската централна банка Шахап Кавчиоглу заяви, че подкрепата за местната валута ще бъде ключова цел през тази година, но не показа много признаци, че това ще включва по-строга парична политика. Правителството на Ердоган се опитва да ограничи покачването на цените чрез нови намаления на ДДС за някои от основните продукти, които влязоха в сила през април. Тези промени обаче представляват еднократна мярка, която едва ли ще повлияе на цените.

"Смятаме, че на инфлационния натиск трябва да се противодейства по-скоро чрез паричната политика, отколкото чрез малки фискални корекции", казва икономистът от Deutsche Bank Фатих Акчелик, който прогнозира, че инфлацията в Турция ще остане над 60% до ноември.