Руските компании трябва да свалят ценните си книжа от чужди борси до 5 май

Собствениците им трудно ще получат инвестираните вече средства

Няколко големи руски компании са листнати на чуждестранни борси, но след началото на руската офанзива в Украйна на 24 февруари западните борси спряха търговията с руски ценни книжа.
Няколко големи руски компании са листнати на чуждестранни борси, но след началото на руската офанзива в Украйна на 24 февруари западните борси спряха търговията с руски ценни книжа.
Няколко големи руски компании са листнати на чуждестранни борси, но след началото на руската офанзива в Украйна на 24 февруари западните борси спряха търговията с руски ценни книжа.    ©  Reuters
Няколко големи руски компании са листнати на чуждестранни борси, но след началото на руската офанзива в Украйна на 24 февруари западните борси спряха търговията с руски ценни книжа.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руските компании трябва да свалят депозитарните си разписки от международните борси до 5 май и да ги конвертират в местни ценни книжа, за да се намали контролът на чужденци върху фирмите. Президентът Владимир Путин подписа закона, а централната банка издаде инструкции. Изискването не се отнася до руски компании, които са осъществили първичното си публично предлагане на чуждестранни борси като Yandex и TCS Group, съобщава Reuters.

"До 5 май 2022 г. руските емитенти са длъжни да предприемат действия за прекратяване на споразуменията, в съответствие с които е извършено пласирането на ценни книжа съгласно чуждестранното законодателство, както и за прекратяване на програмите за депозитарни разписки", обявиха от Руската централна банка.

На чуждестранните борси по правило се търгуват не акции на руски компании, а депозитарни разписки (GDR и ADR). Това е вторична ценна книга, която дава правото на собственика й върху акция (или няколко акции) от определено дружество. Емитентът залага своите ценни книжа в инвестиционна банка, която предлага депозитарните разписки на фондовата борса. Такива разписки на най-големите руски компании - NLMK, "Новатек", "Газпром", "Роснефт" и др., се търгуват на чужди борси. В същото време депозитарните разписки на руски компании, чиято компания майка е регистрирана в чужбина (например X5 или Fix Price), не са предмет на закона.

Няколко големи руски компании са листнати на чуждестранни борси, но след началото на руската офанзива в Украйна на 24 февруари западните борси спряха търговията с руски ценни книжа. През миналата седмица хидроенергийната група EN+ и енергийната компания Tatneft станаха първите руски компании, които започнаха процеса на делистване на своите депозитарни разписки от чуждестранните борси.

Според новия закон чуждестранните притежатели на анулираните депозитарни разписки ще получат обикновени акции, които ще бъдат прехвърлени по сметки на нерезиденти в Русия. Тъй като след началото на войната капиталовият контрол в Русия забранява на чужденците да продават руски ценни книжа, това прави невъзможно да се продадат обикновените акции и да се репатрират приходите, пише Bloomberg. В началото на април Reuters съобщи, позовавайки се на двама анонимни източници, че JPMorgan & Chase е започнала да разрешава на притежателите на депозитарни разписки в руски компании да ги анулират.

Спад в търговията с руски ценни книжа

През последните години се забелязва спад в руските първични публични предлагания в чужбина спрямо пик от 17 млрд. долара само през 2007 г., показват данни на Bloomberg. След анексирането на Кримския полуостров през 2014 г. подобни листвания са набрали общо само 6 млрд. долара. След нахлуването в Украйна на 24 февруари търговията с депозитарни разписки на руски компании беше замразена от чуждестранните борси. Международните санкции бяха насочени срещу руските олигарси, банки и валутните резерви на страната, като същевременно за броени дни превърнаха листваните на борсата компании в пени акции.

Все още няма коментари
Нов коментар