Драги призовава за "прагматичен федерализъм" в икономиката, отбраната и външната политика на ЕС

Италианският премиер иска по-дълбока икономическа интеграция на страните членки заради войната в Украйна

Драги подчерта, че Рим продължава силно да подкрепя Украйна, както и присъединяването й към ЕС
Драги подчерта, че Рим продължава силно да подкрепя Украйна, както и присъединяването й към ЕС
Драги подчерта, че Рим продължава силно да подкрепя Украйна, както и присъединяването й към ЕС    ©  Reuters
Драги подчерта, че Рим продължава силно да подкрепя Украйна, както и присъединяването й към ЕС    ©  Reuters

Италианският премиер Марио Драги поиска по-дълбока икономическа интеграция в ЕС в отговор на сътресенията от руската война в Украйна по време на изказване пред Европейския парламент във вторник. Според него е необходим "прагматичен федерализъм" в области като икономиката, отбраната и външната политика.

Драги заяви, че ако реформите изискват от ЕС да преразгледа договорите си, съюзът трябва да бъде готов да го направи. И допълни: "Институциите, сформирани от нашите предшественици през изминалите десетилетия, служиха добре на европейските граждани, но те са неадекватни предвид реалността, пред която сме изправени днес".

Квалифицирано мнозинство вместо единодушие

Италианският премиер предлага също така ЕС да се откаже от изискването повечето общи решения, свързани с отбранителната и с чуждата политика, да бъдат приемани само с единодушие от страните членки, пише Financial Times. Това се случва на фона на дебатите тази седмица за нови санкции срещу Русия, включително петролно ембарго. Според Драги трябва да се промени "този принцип за единодушие, който води до вето, и да се придвижим към решения, взимани с квалифицирано мнозинство".

Сред другите предложения на италианския премиер са подобрение на механизмите за справяне с миграцията и по-добра координация на отбраната. Докато общите разходи за отбрана на страните - членки на ЕС, са около три пъти по-големи от тези на Русия, Драги посочва, че съюзът управлява общо 146 отбранителни системи спрямо едва 34 в САЩ. Подобни фрагментирани разходи за отбрана според него са "силно неефективно разпределение на ресурсите, което подкопава изграждането на истинска европейска отбрана". За справянето с този проблем Драги настоява за организиране на конференция за оптимизиране на отбранителните разходи от страна на държавите членки.

Членство в ЕС

Драги подчерта, че Рим продължава силно да подкрепя Украйна, както и присъединяването й към ЕС, въпреки че Италия се надява на постигането на примирие, което да даде началото на преговори. И допълни: "В една агресивна война не може да има равенство между тези, които нападат, и онези, които се съпротивляват. Защитаването на Украйна означава да подкрепим себе си и проекта за сигурност и демокрация, който сме изграждали заедно в продължение на 70 години".

Италианският премиер потвърди и подкрепата на страната за бързото евроразширяване. По думите му незабавно трябва да се започнат разговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, трябва да се даде нов стимул на преговорите със Сърбия и Черна гора и трябва да се отговори на "легитимните очаквания" на Косово и Босна и Херцеговина.