България ще получи 148 млн. евро по REACT-EU за украинските бежанци за 2022 г.

Към тях ще бъдат добавени неизползвани кохезионни средства от миналия програмен период, неизразходвани суми от фонд "Убежище и миграция" и помощ от програмата EU4Health

Средствата от ЕС за България ще покриват разходи със задна дата за временно настаняване, храна или медицински грижи
Средствата от ЕС за България ще покриват разходи със задна дата за временно настаняване, храна или медицински грижи
Средствата от ЕС за България ще покриват разходи със задна дата за временно настаняване, храна или медицински грижи    ©  Цветелина Белутова
Средствата от ЕС за България ще покриват разходи със задна дата за временно настаняване, храна или медицински грижи    ©  Цветелина Белутова

Повече от четири милиона бежанци са пристигнали в ЕС, откакто руските войски нахлуха в Украйна, и тенденцията е броят им да се увеличава. В България пристигат над 180 хил. украинци, като в страната ни са останали малко над половината от тях. Общо за ЕС разходите за тяхното приемане, настаняване и интеграция могат да надхвърлят 40 млрд. евро тази година, изчисляват от брюкселския тинк-танк "Брюгел". За разлика от кризата със сирийските бежански преди няколко години, ЕС не иска да създава нов фонд, а мобилизира неизразходвани средства от минали периоди и пренасочва пари за възстановяване на икономиките след ковид, за да покрие разходите. Тези средства обаче отново се оказват недостатъчни.

Европейската помощ за бежанците

ЕС реши, че държавите членки имат възможността да използват оставащите средства от кохезионните фондове от програмния период 2014 - 2020 г., за да предоставят спешна подкрепа на хора, бягащи от Украйна и пристигащи на тяхна територия. Допълнително европейските институции се споразумяха за увеличение с 3.4 млрд. евро на общото предварително финансиране от Помощта за възстановяване за сближаване и териториите на Европа (REACT-EU), една от най-големите програми на ЕС за публични инвестиции след пандемията.

Размерът на финансирането ще зависи от броя на бежанците, пристигащи от Украйна. По-конкретно предварителното финансиране, което трябва да бъде платено от REACT-EU през 2022 г., ще се увеличи от 11% на 15% за всички държави (от целия размер на програмата за съответната страна) и от 11% на 45% за страните от ЕС, където броят на пристигащите от Украйна е над 1% от тяхното население в края на първия месец след руската инвазия.

Сред тях е и България, посрещнала близо 176 хил. украинци между 24 февруари 2022 г. и 23 март 2022 г. (>1% от националното и население), което й осигурява достъп до 45% от авансовите средства на програмата или 148 млн.евро.

За да се опрости мобилизирането на средства, регламентът въвежда и опцията за единична помощ на човек от 40 евро на седмица за максимум 13 седмици след пристигането на лицето в ЕС, за предоставяне на основна помощ. Целта е облекчаване на натиска върху държавните бюджети, така че те да могат по-добре да се справят с притока на бежанци.

Допълнителни средства, които се изчисляват на общо 420 млн. евро, ще бъдат предоставени на държавите и по фонд "Убежище, миграция и интеграция" чрез удължаване с една година периода на изпълнение на програмите за 2014 - 2020 г. и осигуряване на достъп до неизразходвани суми, които преди това са били предназначени за други цели.

"Фондът за европейска помощ за най-нуждаещите се (FEAD) може също да подкрепи мерки за предоставяне на храна и основна материална помощ, като дрехи и хигиенни продукти. Кохезионното финансиране и вътрешното финансиране се осъществяват при споделено управление, така че управляващите органи трябва да разпределят средства въз основа на договорени програми. В България сумата, която ще бъде препрограмирана, все още е предмет на национално решение в зависимост от наличното финансиране и приоритетите, които българските власти ще определят.", споделят източници от ЕК пред в. "Капитал"

Отделно Европейската комисия заяви миналата седмица, че е мобилизирала 9 млн. евро от програмата EU4Health, за да помогне на хората, бягащи от Украйна, които се нуждаят от спешна помощ от услуги за психично здраве и травма. Това допълнително финансиране от ЕС ще позволи на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и неправителствените организации да подкрепят здравните специалисти да изпълняват своята работа. "Това е безпрецедентно историческо предизвикателство. И отговорът на Европа също е безпрецедентен", каза зам.-председателят на комисията Маргаритис Шинас, обявявайки решението.

За какво ще бъдат използвани?

Средствата от ЕС за България ще покриват разходи със задна дата за временно настаняване, храна или медицински грижи. Съфинансирането от кохезионните програми ще достигне до 100% (вместо обичайните 85%) до средата на 2022 г.

"Средствата на политиката на сближаване могат да подкрепят спешни мерки като изграждане на приемни центрове или приюти за бежанци и действия в области като мобилни болници, канализация и водоснабдяване. Такова финансиране може също така да осигури незабавна подкрепа в областта на заетостта, образованието и социалното включване. В това число обучение, езикови курсове, консултиране, коучинг, психологическа помощ, правна подкрепа и достъп до услуги като грижи за деца, здравни грижи и социални услуги.", казват от ЕК за "Капитал".

След 1 май вече фокусът на държавите се очаква да бъде основно насочен за засилване на капацитета за подкрепа бежанците чрез инвестиции в инфраструктура или персонал, работещ с бежанци, подпомагане на дългосрочната интеграция на пристигналите чрез финансиране на жилища, заетост, социално включване и образование.

Ще бъдат ли достатъчни парите?

Повече от 4 млн. бежанци са пристигнали в ЕС, откакто руските войски нахлуха в Украйна, като броят им се очаква да продължи да расте. Общо за ЕС разходите за тяхното приемане, настаняване и интеграция могат да надхвърлят 40 млрд. евро тази година, изчисляват от брюкселския тинк-танк "Брюгел". От Европейската комисия обясняват, че опростената схема за възстановяване на разходи включва 40 евро на седмица за всяка седмица, в която лицето се намира в държава-членка, за финансиране на основни нужди и подкрепа, за максимум 13 седмици общо.

В същото време, полският премиер Матеуш Моравецки призова Европейския съюз да предостави още средства, за да помогне на страната му да се справи с притока на украински бежанци, като посочи факта, че ЕС предостави 6 млрд. евро подкрепа на Турция по време на сирийската вълна през 2015-2016 г. "Апелираме към Европейската комисия: ако тя помогна на Турция в предишната бежанска криза, нека Полша също получи помощ от бюджета на ЕС", каза Моравецки.

"ЕС вече е заделил над 17 млрд. евро, които са по различни бюджетни линии. Ясно е, че парите няма да са достатъчни", каза комисарят Вера Йоурова пред EURACTIV. Тя също така подчерта, че се очакват дълги дискусии за финансиране на украинското следвоенно възстановяване. "Говорим за начина как да използваме 300 млрд. долара на Русия, които бяха замразени в рамките на санкциите", добавя тя.

Според заместник-председателя на Европейската комисия настоящата ситуация най-накрая ще мобилизира ЕС да се споразумее за реформа на политиката в областта на убежището и миграцията.