Гражданите на Европа виждат бъдещето на ЕС като федерална супердържава

Идеята за евентуално изменение на договорите на ЕС е да се премахне ветото на държавите членки от някои чувствителни области на политиката като здравеопазване, данъци, отбрана и разширяване

Председателите на трите основни евроинституции - Съвета, ЕК и Европарламента, Еманюел Макрон, Урсула фон дер Лайен и Роберта Мецола, ще приемат доклада, съставен въз основа на дискусиите между 800 произволно избрани граждани от 27-те еврочленки
Председателите на трите основни евроинституции - Съвета, ЕК и Европарламента, Еманюел Макрон, Урсула фон дер Лайен и Роберта Мецола, ще приемат доклада, съставен въз основа на дискусиите между 800 произволно избрани граждани от 27-те еврочленки
Председателите на трите основни евроинституции - Съвета, ЕК и Европарламента, Еманюел Макрон, Урсула фон дер Лайен и Роберта Мецола, ще приемат доклада, съставен въз основа на дискусиите между 800 произволно избрани граждани от 27-те еврочленки    ©  Reuters
Председателите на трите основни евроинституции - Съвета, ЕК и Европарламента, Еманюел Макрон, Урсула фон дер Лайен и Роберта Мецола, ще приемат доклада, съставен въз основа на дискусиите между 800 произволно избрани граждани от 27-те еврочленки    ©  Reuters

ЕС да се превърне във федерална супердържава с повече правомощия и рационализирано вземане на решения. Така виждат гражданите на Европа бъдещето на съюза. В понеделник в Европейския парламент в Страсбург се проведе последното събитие от Конференцията за бъдещето на Европа. Срещата отбеляза кулминацията на една година на обсъждания, в които гражданите станаха част от процеса на изработването на политиките на ЕС. Консултацията доведе до 49 предложения, съдържащи повече от 300 препоръки (виж карето). За да се изпълнят над 10% от тези предложения, може да се изискват промени в договорите на ЕС.

Настоящите договори определят правилата на работа на ЕС и чувствителните политики, изискващи единодушие от държавите членки при взимане на решения. Промяната им обикновено отнема дълги години на преговори, за да се стигне до споразумение между всички държави в съюза. Предстои внимателна оценка, а председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече обяви, че първите законодателни инициативи, свързани в резултат на гражданския панел, ще бъдат обявени още през септември.

Промени в договорите

"Сега от нас зависи да поемем по най-прекия път или като използваме пълните граници на това, което можем да направим в рамките на договорите, или ако е необходимо, като ги променим", каза Фон дер Лайен по време на конференцията. Френският президент Еманюел Макрон, а по-рано и италианският премиер Марио Драги също изразиха готовност за това.

Европейският парламент също прие резолюция в подкрепа на резултата от Конференцията за бъдещето на Европа и промяна на договорите на ЕС, за да се улесни прилагането на предложенията на гражданите. Групата ECR ("Европейски консерватори и реформисти") обаче напусна процеса миналия месец с аргумента, че избраните участници по своята същност са проевропейски настроени и не отразяват възгледите на обикновения гражданин на ЕС.

В същото време евродепутатът Ги Верхофстад (ALDE), съпредседател на конференцията, каза, че смята промяната на договора за приоритет. "Трябва да отидем още по-далеч. Например винаги съм твърдял, че гласуването с единодушие в някои ключови области вече няма смисъл, ако искаме да се движим по-бързо. Европа също трябва да играе по-голяма роля в здравеопазването или отбраната", написа той в Twitter. С промяна на договорите Европейският парламент може да получи правото на законодателна инициатива, както и да се придвижи процесът за избиране на наднационални европейски депутати.

Останалите европейски лидери обаче са разединени. Една от всеки три страни от ЕС се противопоставя на стартирането на процедура за промяна на договорите.

"Не подкрепяме необмислени и преждевременни опити за стартиране на процес за промяна на договорите", пише в обща позиция, разпространена в Деня на Европа и подписана от България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Латвия, Литва, Малта, Словения и Швеция.

Как би засегнало България?

Идеята за евентуална промяна на договорите е да се премахне ветото на държавите членки от някои чувствителни области на политиката като здравеопазване, данъци, отбрана и разширяване. Това означава, че 15 от 27-те държави ще могат да приемат присъединяване на Република Северна Македония в съюза например, стига да представляват повече от 65% от 450-милионното население на ЕС.

Този формат благоприятства решенията, подкрепени от държавите с най-голямо население в ЕС, и поражда опасения сред по-малките държави, че техните интереси могат да бъдат пренебрегвани.

49-те предложения за промяна сега предстои да бъдат оценени от страните от ЕС. Ако обикновено мнозинство от тях - 14 нации - се съгласят, те могат да гласуват процедура за започване на преговори за възможни промени в договора. Въпреки това процесът може да отнеме години (да си припомним 10-годишната сага на Лисабонския договор).

"Въпреки че на този етап не изключваме никакви опции, ние не подкрепяме необмислени и преждевременни опити за стартиране на процес за промяна на договора", се посочва в общия документ на държавите против, сред които и България. "Вече имаме Европа, която работи. Не е нужно да бързаме с институционални реформи, за да постигнем резултати."

"Страни на единомислието"

До евентуалната промяна на договорите френският президент Еманюел Макрон предложи алтернативен начин на Украйна да работи по-тясно с ЕС. Признавайки, че ще отнеме време на страната, за да стане пълноправен член на блока, той предложи създаването на нова, по-малко формална група - "Европейска политическа общност". Очаква се тя да бъде отворена както за членове на ЕС, така и за страни извън блока като Украйна, но също Молдова, Грузия и Западните Балкани, както и тези, които са напуснали, т.е. Обединеното кралство.

"Световният мир може да бъде защитен само чрез творчески усилия, които отразяват опасностите, които ни заплашват, днес те са по-необходими, отколкото в миналото", каза Макрон в понеделник. Отправяйки почит към бившия френски външен министър Робер Шуман, който положи основите на ЕС на 9 май 1950 г. с пакт между страната си и Германия.

Предложенията на гражданите

Резултатът е 49 предложения, разделени в девет теми, и над 300 мерки за постигане на тези цели. Някои предвиждат общоевропейски референдуми по важни въпроси, създаване на "местни съветници на ЕС" и Домове на Европа по места, подобряване на критичното мислене чрез повишаване на медийната грамотност, въвеждане на европейско гражданство и на европейска цифрова идентичност.

Конференцията предлага още изграждане на достъпни частни и публични детски градини, които да са безплатни за бедните, както и гарантиране на финансово достъпни храни. Гражданите смятат, че минималната работна заплата трябва да се определя въз основа на разходите за живот, инфлацията, прага на бедност и средната заплата във всяка държава и да се променя често, когато показателите се изменят. Те препоръчват още гъвкава пенсионна възраст според състоянието на всеки, комуто предстои пенсиониране, и насърчаване на дистанционната работа.

Поради проблемите със сигурността конференцията смята, че е добре да се създаде съвместна европейска армия, да се инвестира в развитие на 5G и 6G технологии и на чиста енергия, а също и да се осигури автономност на снабдяването с лекарства.

Гражданите препоръчват пренасочване на земеделските субсидии към отглеждането на биопродукти и към вертикално земеделие, както и въвеждане на санкции за производството на парникови газове, използването на пестициди и пилеенето на вода за напояване.

При здравните грижи се препоръчва да се гарантира финансово достъпно стоматологично лечение и терапии за репродуктивни проблеми, а на гражданите да се предоставят безплатни курсове за първа помощ.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hby58646771 avatar :-|
    hby58646771
    • - 3
    • + 4

    Искат да превърнат ЕС в СССР 2, но вместо това ще ускорят разпада му. Закривай това бюрократично недоносче!

    Нередност?
  • 2
    mikaela72 avatar :-|
    Една Другарка
    • - 1
    • + 1

    Приемането на тези условия ще е началото на края на ЕС.

    Нередност?
Нов коментар