Гергей Карачон: ЕС не е бездънна торба, осигуряваща неизчерпаеми ресурси за Орбан

Кметът на Будапеща пред "Капитал"

"Винаги съм настоявал за единство и все още вярвам, че опозиционната коалиция трябва да остане обединена", казва Карачон
"Винаги съм настоявал за единство и все още вярвам, че опозиционната коалиция трябва да остане обединена", казва Карачон
"Винаги съм настоявал за единство и все още вярвам, че опозиционната коалиция трябва да остане обединена", казва Карачон    ©  Reuters
"Винаги съм настоявал за единство и все още вярвам, че опозиционната коалиция трябва да остане обединена", казва Карачон    ©  Reuters

Визитка

Гергей Карачон е унгарски политик, политолог и кмет на Будапеща от 2019 г. насам. Бил е депутат от 2010 г. до 2014 г., както и районен кмет от 2014 до 2019 г. Специализирал е електорално поведение, политическа култура, предизборни кампании и изборни системи. Печели кметския вот в Будапеща през октомври 2019 г. с над 50% от гласовете срещу подкрепяния от управляващата партия "Фидес" Ищван Тарлош. Това е важна победа не само за него, но и за цялата опозиция, която след 13 години на политически блокаж спечели много райони в столицата и няколко ключови града в страната.

Карачон - политик с либерални и "зелени" позиции, се оттегли от надпреварата за избор на общ опозиционен кандидат за премиер миналата година, като подкрепи номинацията на консервативния си съперник Петер Марки-Зай. Опозиционна коалиция от шест партии начело с Марки-Зай реши да се изправи срещу управлението на Виктор Орбан на парламентарния вот през април тази година в страната, но загуби от настоящия унгарски премиер.

Каква е причината за загубата на опозиционната коалиция на парламентарните избори в Унгария? Защо кандидатът за премиерПетер Марки-Зайнарече вота "неравностойна битка"?

От 2010 г. насам унгарското правителство използва мнозинството си от две трети, за да променя унгарския изборен закон в своя полза. Управляващата партия "Фидес" също така лиши опозицията от финансиране на кампанията, а държавата и приятелски настроени олигарси контролират компаниите за билбордове, заради което управляващите имаха далеч повече билбордове по улиците в сравнение с обединената опозиция. Освен това надпреварата бе затруднена от факта, че поради доминацията на медиите на "Фидес" обществената телевизия бе използвана за пропагандни цели, а посланията на опозицията бяха преиначавани в регионалните вестници, ако изобщо бяха предавани.

Какви грешки откривате в собствената си кампания и послания? Защоне успяхте да спечелите гласоподавателите извън Будапеща?

Точно заради изборния закон опозицията трябваше да си сътрудничи. В последните години опитахме няколко конструкции, тактическо гласуване, както и отказването на някои кандидати в полза на други. Това бяха първите избори от 2010 г. насам, когато цялата опозиция сформира единна програма и излъчи по един кандидат във всички 106 района. Въпреки че имахме силен социален дневен ред ние фокусирахме кампанията си върху факта, че не сме "Фидес". А това не беше достатъчно отвъд отдадените и верни опозиционни гласоподаватели. Опозицията стана елитарна и макар че говорехме по много важни въпроси, като например за Запада и за идеалите за свобода и демокрация, това не бе припознато от мнозинството избиратели. Нуждаем се от съдържателни политики.

Разкажете повече за медийната кампания, която "Фидес" провеждаше срещу опозицията и която по думите на Марки-Зай е била изпълнена с фалшиви новини и лъжливи обвинения?

Финансираната от държавата пропагандна машина на "Фидес" наистина разпространява лъжи за опозиционните политици. Думите на нашия кандидат за премиер бяха силно изкривени, а видеоклиповете с интервюта бяха редактирани, така че всеки коментар да подсили наратива, че той ще вкара Унгария във война, когато очевидно това не беше неговата позиция.

Колко време в държавната телевизия получи Марки-Зай, за да разясни програмата на опозицията? Вярна ли е информацията за общо 5 минути?

Опозиционните политици много рядко са канени в държавната телевизия. Аз бях допуснат само веднъж месеци след като бях избран за кмет. Но медийният закон на правителството твърди, че преди парламентарни избори всеки делегат от списъка с партии трябва да получи 5 минути, за да представи програмата си. Това обаче е ужасно кратко време, особено ако зрителите никога не са виждали интервюирания преди това. Става въпрос за пълно презрение от управляващите към опозицията. Невъзможно е да се спечели някой за 5 минути.

Трудно ли беше на шест партии да се обединят и да изготвят обща програма?

Политиците от шестте партии представляваха различни гледни точки в този съюз. Но целта ни беше обща - да освободим Унгария и да предложим по-добър живот на нашите съграждани. Въпреки че имахме и все още имаме различни идеи и различни визии за света, ние бяхме на едно мнение, че страната се нуждае от силна социална програма и от правителство, което да помогне на гражданите да излязат от кризата.

Смята ли опозицията да запази съюза и мислите ли, че този формат беше успешен? Ако не, какъв е начинът да бъде победен Орбан?

Винаги съм настоявал за единство и все още вярвам, че опозиционната коалиция трябва да остане обединена. Трябва да съберем сили до средата на правителствения мандат, когато ще имаме общински избори. Междувременно е нормално членовете на съюза да започнат да се състезават, но не вярвам, че някоя партия сама може да стане достатъчно силна, за да представлява правдоподобна алтернатива на "Фидес" през 2026 г.

Как ще коментиратеактивирането на механизма за върховенството на закона от Европейската комисия срещу Унгария?

ЕС не е бездънна торба с пари, която осигурява неизчерпаеми ресурси за правителството. Членството в съюза идва със задължения, които управляващите открито отхвърлят. Те направиха това в случая с възстановителния фонд на ЕС, когато се отказаха от голяма част от финансирането, вместо да им бъде търсена отговорност или да трябва да се консултират с местните власти или с неправителствени организации. Позицията срещу ЕС на правителството е злополучна, тъй като е добре известно, че мнозинството от унгарците подкрепя и иска да остане член на съюза.

Какво очаквате от премиера Виктор Орбан през новия му мандат? Прогнозите на анализаторите са за нови битки с Брюксел.

Не мога да гадая, но въз основа на опита от предишни години ситуацията за местните власти ще продължава да бъде сложна. Например самият Орбан обеща през октомври 2019 г., че нищо няма да бъде построено в Будапеща без съгласието на гражданите. Но след последната му победа той вече обяви, че ще бъде реализирана инициатива, против която се протестира от години и която ще се намира в един от най-важните "зелени" райони на столицата.

Интервюто взе Марина Станева