Страните в ЕС очакват искане за допълнително финансиране на европейския бюджет

Има вероятност за повторно отваряне на многогодишната финансова рамка, договорена през 2020 г.

ЕК вече е използвала съществена част от "свободните" си средства заради неочаквани предизвикателства към последния 7-годишен бюджет на съюза
ЕК вече е използвала съществена част от "свободните" си средства заради неочаквани предизвикателства към последния 7-годишен бюджет на съюза
ЕК вече е използвала съществена част от "свободните" си средства заради неочаквани предизвикателства към последния 7-годишен бюджет на съюза    ©  Reuters
ЕК вече е използвала съществена част от "свободните" си средства заради неочаквани предизвикателства към последния 7-годишен бюджет на съюза    ©  Reuters

Страните в ЕС са в очакване на вероятно искане за допълнително финансиране от Брюксел, тъй като европейският бюджет е под натиск заради разходите за руската война в Украйна и предизвиканата от нея бежанска вълна, както и от нарастващата инфлация. Това твърдят пред Financial Times източници на британската медия.

Европейската комисия (ЕК) вече е използвала съществена част от "свободните" си средства заради неочаквани предизвикателства към последния 7-годишен бюджет на съюза. Сред тях са помощта към членките на ЕС, за да се справят с пристигането на милионите избягали от войната украинци, планирането на вероятната глобална криза с храните, предизвикана от руската инвазия, и разходите за следвоенното възстановяване на Украйна. Нарасналата инфлация допълнително подкопава финансовите възможности на Брюксел.

Два начина за подкрепа на бюджета

Бюджетът планира разходи за над 1 трлн. евро в рамките на седемгодишен период. Но сега европейски представители са започнали да обсъждат дали страните ще трябва да внесат още средства в негова подкрепа, които потенциално могат да достигнат десетки милиарди евро. Това може да стане по два начина - или като вноски към бюджета за конкретни цели, или чрез повторно отваряне на целия бюджет за 2021 - 2027 г.

Вторият вариант е бил дискутиран от ЕК по време на среща на европейските дипломати тази седмица, но само в контекста на търсенето на средства за възстановяването на Украйна след войната. Обещаните от ЕС 9 млрд. евро под формата на заеми за Киев за финансиране на ежедневните разходи ще разчитат единствено на страните членки, които се съгласят да поемат подобни заеми. Но като цяло допълнителните нужди на ЕС надминават средствата, които са необходими за възстановяване на Украйна.

Евентуално ново споразумение по многогодишната финансова рамка, която беше договорена през 2020 г., ще изисква единодушното съгласие на страните членки, както и одобрението на Европейския парламент.

Недоволство сред някои страни членки

Вероятността за повторното отваряне на многогодишната финансова рамка предизвиква недоволство сред някои членки на ЕС. "Европейският бюджет е под натиск. Но на ЕК ще са ѝ необходими добри аргументи, за да убеди страните членки да увеличат многогодишната финансова рамка. Ще трябва да се покаже и, че промяната в бюджетните приоритети е придружена от икономии в области с по-малък приоритет", посочва пред Financial Times пожелал анонимност дипломат от ЕС.

Според друг дипломат Брюксел трябва да свие разходите, преди да иска повече средства: "Страните членки вече усвоиха резервите си, за да преодолеят последиците от пандемията от коронавирус. ЕК сама ще си навреди, ако сега започне да обсъжда отварянето на многогодишната финансова рамка. Предвид това че санкциите срещу Русия се отразяват на нашите собствени икономики, страните членки не са склонни да започнат да пишат чекове."