Оръжията на раздора

България всъщност е един от най-големите износители на оръжие за Украйна

Макар и индиректно, българско оръжие стига до украинската армия
Макар и индиректно, българско оръжие стига до украинската армия
Макар и индиректно, българско оръжие стига до украинската армия    ©  Shutterstock
Макар и индиректно, българско оръжие стига до украинската армия    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът е обновен на 28 април

  • Създалата се взривоопасна ситуация в управляващата коалиция за и против военна помощ за Украйна се използва от ГЕРБ и президента за политически цели.
  • България индиректно доставя оръжия за Украйна и това е ясно както за партньорите ни от ЕС и НАТО, така и за украинската държава.
  • От началото на войната България е утроила доставките си на оръжие за европейски държави в сравнение със същия период на миналата година, което след това се реекспортира за Украйна, и това нарежда страната ни на второ място след САЩ.

Ожесточеният дебат да изнася или да не изнася България оръжие за Украйна е поразителна каша от български политически страсти, която беше напът да вкара страната в правителствена криза заради диаметрално противоположните позиции на две от партиите в управляващата коалиция по въпроса - "Демократична България" (ДБ) и БСП. Особеното в тази история е, че България е един от големите износители на оръжие за Украйна, но не го прави открито, за да не се разсърди БСП. ДБ пък настояваше помощта да се изпраща открито.

Проведеният във вторник коалиционен съвет на лидерите на четирите формации, изглежда, поохлади страстите и ако се вярва на участници в него, до разпадане на правителството няма да се стигне.

Очевидно обаче темата ще продължи да нагнетява напрежение през следващата седмица. Тогава парламентът ще трябва да гласува какъв точно мандат да даде на правителството - за предоставяне на военна помощ на Украйна или да се ограничи само до техническа и по всичко личи, че БСП заедно с проруската партия "Възраждане" ще останат в малцинство.

Атаките срещу управляващите вероятно ще продължат и след това заради твърдата заявка на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ще напусне властта, ако парламентът гласува за военна помощ за нападнатата от Русия страна. Закана, която тя очевидно няма да изпълни. Като министър на икономиката Нинова оглавява междуведомствената комисия за експортен контрол, която дава разрешителните за износ на военна продукция, и тя на няколко пъти се закле, че с нейния подпис "нито един патрон" няма да отиде в Украйна.

Изнася ли България оръжие за Украйна

Парадоксът в случая е, че взривоопасната ситуация в правителството се случи въпреки факта, че всъщност България изнася огромни (за мащаба ни) количества оръжие към Украйна. Това не става директно, а чрез експорт на военна продукция от България за други европейски държави, които се явяват крайни потребители. От там нататък те могат да я реекспортират към Украйна, но България на практика няма вече нищо общо с тези оръжия. Хора от оръжейния бизнес казват, че страната ни от няколко години прилага тази схема след поредицата взривове в различни складове за боеприпаси с готова продукция, която тогава беше предвидена за Грузия, Азербайджан и други "неприятелски" за Русия държави.

Infographic: Where Military Aid to Ukraine Comes From | Statista You will find more infographics at https://www.statista.com/chartoftheday/">Statista

Кой как експлоатира политически темата с оръжията

С този начин на износ на военна продукция от оръжейните ни заводи би трябвало да е запознат бившият премиер Бойко Борисов, по чието време се случваха тези взривове. Въпреки това той и партията му ГЕРБ се опитват да експлоатират темата сега с цел създаване на допълнителни трусове в управляващата коалиция. В края на миналата седмица Борисов обвини управляващите в "двуличие", като се позова на писмен отговор на министъра на икономиката Корнелия Нинова на парламентарен въпрос на депутати от ГЕРБ, според който износът на оръжие от България за страни от ЕС за периода от 20 февруари (четири дни преди началото на войната в Украйна) до 13 април е нараснал близо три пъти в сравнение със същия период на миналата година. А в понеделник директно заяви, че България изнася "тайно оръжие" за Украйна.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев пък показа документи, според които на 4 и 5 април са извършени два полета от летище "София" за летище Жешов в Полша, които са за износ на оръжие по договор между българска и полска компания. Според Гаджев става въпрос за износ на 600 000 броя боеприпаси за гранатомети, като разрешението за износ е дадено от междуведомствената комисия за експортен контрол на 25 март. "Сделката е на стойност 23.5 млн. евро", каза Гаджев и предположи, че крайната дестинация на боеприпасите е Украйна, защото летището в Полша се намира на 100 км от границата с Украйна, а и авиокомпанията, с която се превозват, е украинска.

С този начин на износ на военна продукция би трябвало да е запознат и президентът Румен Радев, защото, както Нинова му отговори, част от договорите за експорт на оръжия от България към страни от ЕС са сключвани по време на назначените от него два служебни кабинета. Въпреки това обаче президентът използва ситуацията за директна политическа атака срещу Нинова, като я призова да "обясни на левите хора, че българско оръжие подхранва конфликта" в Украйна.

В случая с дългото отлагане на решението за предоставянето на военна помощ за Украйна обаче имаше и друга основна причина и тя беше свързана със страха на БСП, че ще загуби гласовете на т.нар. русофили.

Партньорите ни от ЕС и НАТО са наясно

Управляващите твърдят, че нашите партньори - от ЕС и НАТО, са напълно наясно, че част от износа на България за други европейски страни е всъщност за Украйна, както и че те разбират деликатната политическа ситуация тук. С това е наясно и Русия, след като в нейните силно контролирани медии на няколко пъти показват произведени в България оръжия, намерени от руските войски в окупираните територии.

За износа знае естествено и официален Киев и това може косвено да се потвърди от активните контакти между двете държави. Тази седмица премиерът Кирил Петков води делегация в Украйна за среща с Володимир Зеленски, а такава визита трудно може да се случи, ако страната ни не е сред активно помагащите на украинската държава.

Фактът, че индиректно България изнася оръжие за Украйна, се потвърждава косвено и от данните за оръжейния износ от страната ни през последните месеци.

Колко изнасяме

От отговор на икономическия министър Корнелия Нинова на парламентарното питане от депутати от ГЕРБ се вижда, че оглавяваната от нея експортна комисия е разрешила сделки за над 316 млн. евро за ЕС през първия месец и половина от войната. За аналогичния период на миналата година числото е 117 млн. евро. Тъй като Западна Европа едва ли има нужда от стара съветска продукция, каквато основно произвеждат българските заводи, с голяма доза сигурност може да се твърди, че засиленият износ е с посока точно Украйна. В отговора на Нинова се посочват няколко европейски държави, но по неофициална информация военната помощ минава най-вече през Полша.

Това всъщност превръща България в един от най-големите донори на Киев за първата фаза от войната. По данни на Statista повече военна помощ през първия месец след нападението на Русия са дали единствено САЩ - 4.77 млрд. долара.

Това не е и единственият начин, по който българско оръжие отива в Украйна. Същите източници от управляващите твърдят, че през последния месец, след уволнението на Стефан Янев от кабинета, новият военен министър е сключил договор с Великобритания за унищожаване на стари боеприпаси и военна техника. "Бракуваните" военни изделия обаче всъщност са съобразени с нуждите на украинската армия и в крайна сметка отиват натам. През последните седмици западните държави заявяват военна помощ с много и тежко въоръжение, така че второто място вече не принадлежи на България, но въпреки това нейният дял остава сравнително висок.

Какво и накъде изнася България от началото на войната в Украйна

Според отговора на Нинова на парламентарния въпрос на депутати от ГЕРБ за периода от 20 февруари до 13 април междуведомствената комисия за експортен контрол е издала 31 индивидуални разрешения на физически и юридически лица за страни от ЕС на обща стойност 316 346 440 евро. Като разрешенията са за бронирани и защитни средства, уреди за визуализация, симулатори и инертни боеприпаси за обучение, боеприпаси и компоненти за тях, стрелково оръжие и резервни части за него. Страните, за които България е изнесла военна продукция, са Дания, Словакия, Чехия, Германия, Испания, Словения, Полша, Румъния, Литва и Естония.

За същия период на миналата година издадените индивидуални разрешителни за сделки в ЕС са 26 на стойност 117 112 872 евро, като страните, за които сме изнасяли военна продукция, са Словакия, Румъния, Франция, Швеция, Австрия, Чешка република, Полша, Германия и Литва. Нинова изрично е посочила, че една от сделките тогава е била за Европейската агенция за гранична и брегова охрана, чието седалище е в Полша. Тя е била за термовизионно оборудване, а стойността на сделката е 897 хил. евро.

За три месеца сме изнесли продукция за малко над половин млрд. евро

Според тримесечния доклад на междуведомствената комисия за експортен контрол, който обхваща периода от 13 декември миналата година до 7 март (две седмици от началото на войната в Украйна) България е изнесла военна продукция на стойност 504 570 350 евро. От тях малко под 46 млн. евро е износът за страните от ЕС. Според приложенията към доклада, с които "Капитал" разполага, за този период най-много сме изнесли военна продукция за Чехия - малко над 17 млн. евро. Става въпрос главно за сухопътни транспорти средства и компоненти за тях, като сумата възлиза на малко под 8 млн. евро. България е изнесла за Чехия и боеприпаси и взривателни устройства за 5.5 млн. евро, както и взривни вещества и ракетно гориво за малко над 3.6 млн. евро.

За същия период износът за Полша е на стойност 10.5 млн. евро, като по-голямата част от сумата - 9.1 млн. евро, е за боеприпаси и взривателни устройства, а за близо 1.2 млн. евро е изнесената продукция на гладкоцевни (противотанкови) снаряди и пускови установки.

Друга европейска държава, за която България е изнасяла оръжие в този тримесечен период, е Германия като експортът е за 10 млн. евро. От тях близо 9 млн. евро са за куполни картечници за бойни машини.

Бойни припаси и взривателни устройства на стойност 6 млн. евро сме изнесли за Естония.

Според доклада на междуведомствената комисия за експортен контрол за периода от 12 декември до 7 март България е изнесла военна продукция за САЩ и Канада на обща стойност 71 млн. евро. САЩ са купили от България боеприпаси и взривателни устройства за 27.3 млн. евро, както и бомби и реактивни снаряди на стойност 4.3 млн. лв. Общата сума на износа за САЩ е 32 млн. евро.

Стойността на износа за Канада пък е 39 млн. евро, като цялата сума е дадена за закупуване на корпуси за различни видове снаряди, които впоследствие се пълнят с тротил.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 6

    Магнитски явно здраво тресе кочината!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160683454806189
    Домусчиеви са платили 480 хиляди USD за лобисти в САЩ само за първото тримесечие на 2022 г. Свързаната с Христо Ковачки „Атоменергоремонт“ АД плаща 570 хиляди USD за лобисти. „Инвестбанк” АД на Петя Славова отчита 312 хиляди USD за лобисти. Иван Ангелов – Пилето плаща 210 хиляди USD за лобисти. Това установи проверка на БРРД в базата данни на Сената на САЩ и в базата данни на FARA.

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 4
    • + 8

    Страхлив Киро се оказа заложник на кремълската групировка БКП, сменила името си на БСП след 1989-та година. Че това правителство няма да изкара дълго е вече повече от очевидно, но Киро можеше поне да запази своето достойнство и достойнството на България пред света, вместо да се гърчи като Бай Ганьо в опит да прави дребни сметки, когато моментът изисква доблест и решителност. За кой ли път вече, България е отново за смях пред целия свят!

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 4

    Нинова в типичния си манипулативен начин казва, че няма нито един сертификат за краен потребител Украйна, а добре знае, че всичкото оръжие което се купува отива за там. Дали през американски фирми, английски или някакави други няма значение. Дори украинските самолети направо идват и си взимат пратките без да минават през трети страни. Но изкуфелият избират на БСП е толкова изкуфял, че всичко което му се каже от лидера на партията, който и да е той, минава! За това няма отърване вече повече от 30 години от тази доказано престъпна и национално предателска партия! Ние сме единствената страна в бившия соц блок в който комунистическата партия запази такова значително представителство в парламента си толкова години. Няма значение националните катастрофи, които ни докара през годините и белите които направи. Това е и една от причините България периодично да завърта колелото и да няма оправия!

    Нередност?
  • 4
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 3
    • + 2

    Преди известно време някъде из тукашните форуми(Капитал или Дневник) писах мнението си да се въздържаме от подобни стъпки и да реагираме по-търпеливо. Някои от съфорумниците критикуваха, че това било преповтаряне на политиката на снишаване от време оно. Достатъчно стар съм вече за да вярвам в многообразието на възгледите и на хората, но пък и да държа на възгледа си, че прекомерното ястребово отношение не е в полза на България.

    Сега в мен остава отворен въпросът каква точно е политиката на този кабинет. Нито се снишават, защото немалко представители, вкл. и КП говорят за предоставяне на такива. Нито се афишират с явна подкрепа, защото коалицията била на първо място. В промеждутъка Колеба дойде, предполагам видя за какъв фарс става дума и замина огорчен. В промеждутъка КП излезе от протокола неведнъж и влезна в почти личен конфликт с руския посланик.

    Само на мен ли ми се струва, но от това седене на два стола успяваме да осъществим точно това, което нито една от проруската или проукраинската фракция в и без това фрагментираното ни общество не иска, а именно да разваляме отношенията и с двете страни едновременно??? Иска се особен талант за да осъществиш това, но в крайна сметка маските се вдигат и си проличава, че нито ПППП са носители на някаква сериозна експертиза, нито пък конструкцията, която те създадоха, е по някакъв начин устойчива.

    Дори аз, като противник на предоставянето на оръжие към Украйна, вече бих дал подкрепа(ако такава се иска от гражданите), само и само на тези да им порастне някаква наченка на гръбнак и да вземат решение за официални продажби/снабдяване с продукция от заводите. А ако по възможност го направят и с някакъв финес(тип даряването на с-300 от Словакия след замяната с Пейтриът или пък ювелирното изпълнение на Полша с даряването на Миг-овете към Германия) за да се приключи с някакви наченки на елегантност, то директно вадя някоя бутилка от тайните запаси.

    Но, уви, за момента подкрепата е на ниво хаштази, дарявания на заплати и други подобни глупости. Преди година писах, писах, писах, че КП е сламена фигура със смешен тракрекърд, но сега се убеждавам все повече, че това момченце е със силно дискусионни когнитивни способности, его и самочувствие в пъти надвишаващи споменатия когнитивен капацитет, явно вкопчил се във властта. Може би най-съзидателния му акт е, че чрез позициите си и поведението си по някакъв абсурден начин успява да обедини както симпатизантите на Украйна, така и тези на Русия в общата им неприрязън към него.

    #Оставка

    Нередност?
  • 5
    pex21646762 avatar :-|
    pex21646762
    • - 8
    • + 5

    България не е малък производител на оръжие и е нормално такова да се озове и по украинските бойни полета. Ако го продаваме на Америка, Полша или друга страна, то какво ще правят те с него и на кого ще го препродават или подаряват си е тяхна работа, те носят цялата отговорност.
    От медиите научавахме, че българско оръжие масово попада и в ръцете на Ислямска държава, Ал Кайда и пр. близки до Америка ислямски главорези в сирийската война. Така че, не се случва нищо ново. Важното е да не подаряваме или продаваме директно на Украйна, както истерично искат да ни принудят САЩ и родните им подлоги (с каква цел, всеки сам да си отговори).

    Нередност?
  • 6
    brunhild avatar :-|
    Харвардски Многокнижник
    • - 3
    • + 4

    Манипулативно поднесен материал. Със същият успех може да се каже, че България е една от страните, която най-сериозно подкрепя финансово руската интервенция чрез трети лица.
    Трети лица като Лукойл Нефтохим, Българският енергиен холдинг чрез Булгаргаз и АЕЦ Козлодуй и т.н.

    Нередност?
  • 7
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • - 4
    • + 4

    Ако за нещо се плаща с пари, то не е донорство. Би трябвало в Капитал(изма) да го учите това.



    Според мен ДБ не разбират, че в политиката трябва да се правят компромиси. Ако това значи известно време да се дава на Корнелия да запазва имидж, може би това не е толкова лошо, предвид алтернативите ?


    За съжаление ДБ от елитарност накрая ще излязат от парламента (за сметка, да речем, на Възраждане) и ще си живеят в света на перфектните и непредизвикани принципи, които явно най-допадат на най-голямите демократи. Тяхната "гръбначност" по тази тема в случая е суета, защото ще попречи на нещо което работи (макар и по български) и също така ще провали мандата им за реформи и анти-корупция.

    Нещо подобно стана и на последните избори за София - и там не се разбраха с другите принципни пичове и сега са в опозиция, за да се възмущават жестоко от Герб.

    Нередност?
Нов коментар