Европейската комисия предлага забрана за ароматизираните тютюни за нагряване

Това е част от стратегията на ЕС за борба с раковите заболявания, но мерките няма да обхванат всички продукти за вейпинг

Целта на Европейската комисия е да гарантира, че до 2040 г. по-малко от 5% от населението ще употребява тютюн.
Целта на Европейската комисия е да гарантира, че до 2040 г. по-малко от 5% от населението ще употребява тютюн.
Целта на Европейската комисия е да гарантира, че до 2040 г. по-малко от 5% от населението ще употребява тютюн.    ©  Reuters
Целта на Европейската комисия е да гарантира, че до 2040 г. по-малко от 5% от населението ще употребява тютюн.    ©  Reuters

Европейската комисия предложи да бъде забранена продажбата на продукти за ароматизирани нагрявани тютюневи изделия - т.е. само тези, които са със забележим мирис или вкус, различен от тютюневия. Предложението е част от стратегията на ЕС за борба с раковите заболявания, съобщава Associated Press. Потреблението на подобни изделия е нараснало в пъти през последните години, мотивира решението си Брюксел.

Целта на Европейската комисия е да гарантира, че до 2040 г. по-малко от 5% от населението ще употребява тютюн.

"Чрез премахването от пазара на ароматизирания нагряван тютюн, ние правим още една стъпка към реализирането на нашата визия в рамките на Европейския план за борба с рака за създаване на "поколение без тютюн" с по-малко от 5% от населението, което използва тютюн до 2040 г.", заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Продажбите на изделия за нагряване на тютюн в Европа са скочили през последните години. От 2018 до 2020 г. те са нараснали от 924 млн. на 19.7 млрд. броя в рамките на ЕС, което е ръст от над 2000%, показва доклад на комисията от юни, цитиран от Politico. Според него устройствата за нагряване заемат пазарен дял 3.5% от тютюневите изделия през 2020 г., а индустрията генерират над 4.7 млрд. евро приходи. Забраната няма да обхване всички вейп устройства, а само тези за ароматизиран тютюн, тъй като много от електронните цигари съдържат само никотин.

Подобна тенденция е в ход и в САЩ. Миналата седмица американската агенция по храните и лекарствата забрани продажбата на ароматизираните вейпове Juul, с аргумента че има твърде малко данни за това колко е вреден продуктът, съдържащ никотин.

Ракът е втората водеща причина за смърт в ЕС

Устройствата за нагряване позволяват да се пуши при по-ниска температура на тютюна в сравнение нормалните цигари, което понижава нивото на токсините в сравнение с пълното изгаряне. Въпреки това те също носят сериозни рискове за здравето, които идват с употребата на тютюн, никотин и други вещества, причиняващи рак.

Тютюнът е причина за 90% от случаите на рак на белия дроб, каза комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес. Комисията цели да направи пушенето възможно най-непривлекателно, за да защити здравето на гражданите, обоснова тя решението. Необходими са категорични действия за намаляване на потреблението на тютюн, по-стриктно прилагане на правилата, както и регулациите да не изостават от "безкрайния поток от нови продукти, навлизащи на пазара", каза още Кириакидес.

Според данни на ЕС ракът е втората водеща причина за смърт в съюза, където живеят 450 млн. души. В блока има около 3.5 млн. нови случая на рак всяка година и около 1.3 млн. смъртни случая. Приблизително 40% от гражданите на ЕС ще се сблъскат със заболяването в даден момент от живота си, а икономическите щети от това се оценяват на около 100 млрд. евро годишно.

Предложението за забрана трябва да се разгледа от Европейския парламент, както и от страните от съюза. Ако то бъде одобрено, държавите ще разполагат с 8 месеца да пренесат директивата в националните си законодателства.