🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК: Трябва да се сложи край на изискването за единодушие във външната политика

Позицията е подкрепена официално и от някои европейски лидери, но изглежда все така невъзможно да бъде реализирана

Думите на Фон дер Лайен идват в контекста на срещата на върха на ЕС на 23 и 24 юни, на която се очаква да бъде даден статут на кандидат-член на Украйна и Молдова
Думите на Фон дер Лайен идват в контекста на срещата на върха на ЕС на 23 и 24 юни, на която се очаква да бъде даден статут на кандидат-член на Украйна и Молдова
Думите на Фон дер Лайен идват в контекста на срещата на върха на ЕС на 23 и 24 юни, на която се очаква да бъде даден статут на кандидат-член на Украйна и Молдова    ©  Reuters
Думите на Фон дер Лайен идват в контекста на срещата на върха на ЕС на 23 и 24 юни, на която се очаква да бъде даден статут на кандидат-член на Украйна и Молдова    ©  Reuters

В интервю пред малка група журналисти в Брюксел в понеделник председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен потвърди вече изразената си теза, а именно че "ЕС трябва да може да реагира по-бързо на геополитическото развитие и да сложи край на изискването за единодушие във външнополитическите решения". Идеята бе лансирана още при диалога с граждани за бъдещето на ЕС през май, а комисията тогава обеща да превърне предложенията в конкретни политики на съюза.

Думите на Фон дер Лайен идват в контекста на предстоящата среща на върха на ЕС на 23 и 24 юни, на която се очаква официално да бъде предоставен статут на кандидат-член на Украйна и Молдова, докато Северна Македония и Албания продължават да бъдат блокирани от България.

По време на посещението си в Киев заедно с лидерите на Франция, Италия и Румъния германският канцлер Олаф Шолц също призова за реформи в ЕС, за да се улесни приемането на нови членове. Шолц каза, че кандидатите за членство и самият съюз трябва да се подготвят за разширяване. "ЕС трябва да модернизира своите структури и процеси на вземане на решения. Невинаги ще може да се реши всичко единодушно, дори ако днес процедурата изисква това", каза канцлерът. Подобни позиции вече са заявявани и от френския президент Еманюел Макрон, а по-рано и италианския премиер Марио Драги.

"В областта на външните работи наистина трябва да преминем към гласуване с квалифицирано мнозинство", отговаря Фон дер Лайен на въпрос на Politico. Темата, разбира се, засяга не само Украйна и Молдова, но и западните Балкани - Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия. В миналото, и то неведнъж, ключови решения за интеграцията на съюза са били забавяни поради съпротивата на една-единствена държава членка, а изискването за единодушие се използваше като лост за налагане на действия и по други теми. С основание или не, България също бе потърпевша с непрекъснатото отлагане за влизане в Шенген заради ветото от Нидерландия, макар да е изпълнила всички технически критерии.

Фон дер Лайен също признава, че такава голяма промяна във вземането на решения в ЕС дори само по отношение на външната политика би била трудно постижима. За да се осъществи, е необходима промяна на договорите за функциониране на ЕС, което в последния случай с Лисабонския договор отне твърде много време. Въпреки това тя очаква 27-те държавни и правителствени ръководители да приемат препоръката на комисията относно статута на кандидат за Украйна и Молдова с уговорката двете страни да изпълнят множество условия преди началото на официалните преговори за членство.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uqo46646790 avatar :-|
    uqo46646790
    • + 1

    Тия самозабравили се геронтократи ептен изкуфеха. Никой нема да им участва в СССР 2. Видехме им "геополитическите реакции" до какви катастрофи водят, а те искали още повече да им се отпусне синждира.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    ЕС беше замислен като общ пазар на въглища и стомана.
    Постепенно взе да наподобява политически съюз.
    След краха на СССР стана аватар на Нато.
    В момента ЕС навлиза в имперска визия.

    Огласяните от председателката виждания за концентриране на властта в тесен кръг чиновници, освен че недодялано повтаря сценария на Междузвездни войни с набъбването на Империята, и повтарят циклите на тлен на реалните империи от човешката история - Римската с Нерон и Калигула, Османската с Мехмед VI, Съветската с Горби, Американската с Байдън.

    Нотабилите в Брюксел допускам, че живеят дълбоко под земята в нещо подобно на хитлеровото Wolfsschanze и нямат представа какво се случна под слънцето, щом им хрумва да прокарват подобни диктати, които исторически бележат краха на всякаква идея за единение.

    Сбогом, ЕС!
    И благодаря за кратката надежда, че нещо смислино може да се случи на запад...

    Нередност?
Нов коментар