Канада забрани на Huawei да участва в изграждането на 5G мрежата

Страната е последната от разузнавателния съюз "Пет очи", която предприема тази мярка

След години на дипломатическо напрежение Канада се присъедини към САЩ, Нова Зеландия, Австралия и Великобритания в мерките срещу китайската компания
След години на дипломатическо напрежение Канада се присъедини към САЩ, Нова Зеландия, Австралия и Великобритания в мерките срещу китайската компания
След години на дипломатическо напрежение Канада се присъедини към САЩ, Нова Зеландия, Австралия и Великобритания в мерките срещу китайската компания
След години на дипломатическо напрежение Канада се присъедини към САЩ, Нова Зеландия, Австралия и Великобритания в мерките срещу китайската компания
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Канада стана последната страна от разузнавателния съюз "Пет очи", която забрани на китайския технологичен гигант Huawei да участва в изграждането на 5G мрежата в страната. Решението на канадските власти също така включва и телекомуникационната китайска компания ZTE, част от която е собственост на китайското правителство.

"Ние възнамеряваме да изключим Huawei и ZTE от нашите 5G мрежи", каза министърът на индустрията Франсоа-Филип Шампан в Отава. "Доставчиците, които вече имат инсталирано това оборудване, ще трябва да спрат използването му и да го премахнат съгласно плановете, които обявяваме днес", добави Шампан.

Министърът също така поясни, че от компаниите ще се изисква да премахнат своите 5G съоръжения до юни 2024 г. Средствата, които са инвестирали в технологията, и тези за премахването й няма да бъдат възстановени. Компаниите, които използват 4G оборудване, което е предоставено от една от двете китайски компании, трябва да спрат да го използват до края на 2027 г.

Решението на канадските власти идва, след като телекомуникационните компании в страната вече избраха да използват 5G оборудване на други компании. През 2020 г. два от най-големите телекоми в северния съсед на САЩ - Bell Canada и конкурентът Telus, се обединиха с шведската Ericsson и финландската Nokia, за да изградят телекомуникационни мрежи от пето поколение. Те решиха да не работят с Huawei, въпреки че и двете компании си сътрудничиха с китайската група за изграждането на 4G мрежата. През декември Huawei заяви, че канадските телекоми са похарчили повече от 700 млн. долара за своите технологии.

Китайската реакция не се забави, като говорител на правителството се обяви против решението. "Ще вземем всички необходими мерки, за да защитим законните интереси на китайските фирми", каза говорителят на външното министерство Уан Уенбин, цитиран от Reuters.

Говорител на китайското посолство в Канада каза, че предполагаемите опасения за сигурността са "претекст за политическа манипулация", и отрече обвиненията. Алихан Велши, вицепрезидент по корпоративните въпроси на Huawei в Канада, каза в интервю за Canadian Broadcasting, че компанията все още чака да чуе "какви заплахи за националната сигурност според тях представлява Huawei". Велши обясни, че Huawei все още има 1500 служители в Канада, предимно в научноизследователска и развойна дейност, и продава мобилни телефони. Той добави, че това няма да се промени въпреки забраната.

Защо Канада се забави толкова?

Решението не е изненадващо. Ако може да става дума за изненада, то тя идва от това, че забраната се забави толкова много. Тя беше отлагана заради дипломатическото напрежение между Канада и Китай. Останалата част от мрежата "Пет очи" - която се състои от САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия - вече забрани оборудването.

През септември 2018 г. Канада за първи път обяви, че ще преразгледа възможните заплахи за националната сигурност при приемането на оборудване на Huawei. След това през декември същата година главният финансов директор на Huawei Мън Ванджоу беше задържана в Канада по заповед за арест, дошла от САЩ. Това създаде дългогодишен спор с Китай, който най-накрая приключи миналия септември с освобождаването на Мън.

Мън Ванджоу беше задържана през декември 2018 г. във Ванкувър, след като съд в Ню Йорк издаде заповед за арест под претекст, че се е опитала да прикрие опитите на свързани с Huawei компании да продават оборудване на Иран в нарушение на санкциите на САЩ. Изпълняващият длъжността прокурор на САЩ Никол Боекман каза, че Мънг е "поела отговорност за основната си роля в поддържането на схема за измама на световна финансова институция".

Китай не пропусна да отговори на случилото се с дъщерята на основателя на Huawei Рен Женгфей, като дни след като тя беше арестувана такава съдба сполетя и двама канадци, които живеят в азиатската страна. Арестуваните Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор бяха освободени в същия ден като Мън.

Драмата с екстрадицията беше основен източник на разногласия между Пекин и Вашингтон, като китайските служители неведнъж заявяваха, че делото трябва да бъде прекратено, за да се сложи край на дипломатическата задънена улица.

Това обаче не беше единствената оспорвана точка между двете страни. През 2018 г. Китай, най-големият купувач на маслодайни семена в света, забрани доставките от две канадски компании за износ на рапица, твърдейки, че в пратките са открити вредители. Едва миналата седмица китайските власти отмениха забраната.

Канада е най-големият производител и износител на рапица в света, но през миналата година реколтата в страната беше най-малка от 13 години. Това накара купувачите да търсят алтернативни източници на доставки и помогна за рекордните световни цени на маслото от рапица.

"Приветстваме това решение за премахване на ограниченията и незабавно възстановяване на двете компании, за да им позволим да изнасят канадски семена от рапица", казаха в изявление канадският министър на търговията Мери Нг и министърът на земеделието Мари-Клод Бибо. "Това ще подобри сегашния недостиг на рапица на вътрешния пазар. Основните вносители на рапица в Китай са Канада и Русия и сега съществуват големи рискове за доставките от Русия", каза анализаторът на Haitong Futures Конг Линчи.

Все още няма коментари
Нов коментар