Германия обмисля да забрани оборудване на Huawei за 5G

ZTE също може да бъде включена в крайното решение

Германия е много по-внимателна от САЩ в отношенията си с китайския технологичен гигант
Германия е много по-внимателна от САЩ в отношенията си с китайския технологичен гигант
Германия е много по-внимателна от САЩ в отношенията си с китайския технологичен гигант    ©  Reuters
Германия е много по-внимателна от САЩ в отношенията си с китайския технологичен гигант    ©  Reuters

Германското правителство обяви, че извършва преглед на доставчиците на технологии като китайските Huawei и ZTE, чието оборудване се използва в 5G мрежите в страната. Според източник на Reuters съществува възможност Берлин да забрани участието на двете китайски компании в изграждането и поддържането на 5G мрежата си.

Максимилиан Кал, говорител на Министерството на вътрешните работи на Германия, потвърди разглеждането на ситуацията на пресконференция. Той заяви, че е важно германските телекомуникационни оператори "да не разчитат твърде много на определени доставчици" и предупреди, че ако рисковете за сигурността бъдат открити до началото на април, германските компании няма да бъдат компенсирани от правителството за части, които ще трябва да бъдат извадени от техните мрежи и заменени.

Първоначално информацията за евентуална забрана за двете китайски компании дойде от германските издания Die Zeit и Handelsblatt.

Германското правителство, което е в процес на по-широка преоценка на отношенията си с най-големия си търговски партньор - Китай, показва голяма предпазливост относно посочването на Huawei. Това се случва, въпреки че парламентът разглежда и обсъжда законодателство, което му позволява да вземе мерки срещу китайския телекомуникационен гигант. В документ на вътрешното министерство относно прегледа, получен от Reuters, се казва, че на конкретен доставчик може да бъде забранено да предоставя критични компоненти, ако се счита, че е пряко или непряко контролиран от правителството на друга държава.

Разходите може да останат за сметка на телекомите

Прегледът може да доведе до това Германия да поиска от операторите да премахнат и заменят компоненти, които вече са вградени в мрежите, каза говорителят на вътрешното министерство, добавяйки, че сегашното законодателство не предвижда компенсация за тях. "Това е знак, че германското правителство най-накрая може да приеме сериозно свързаните с Китай рискове за националната сигурност", заявява Ноа Баркин, управляващ редактор за Китай в изследователската фирма Rhodium Group. "Но след години на прекъсване, германската 5G мрежа е силно зависима от китайските доставчици. Ще отнеме много години, за да се освободим от това", добавя Баркин пред Reuters.

Критиците на Huawei и ZTE казват, че тесните им връзки със службите за сигурност на Пекин означават, че вграждането им във вездесъщите мобилни мрежи на бъдещето може да даде на китайски шпиони и дори саботьори достъп до основна европейска инфраструктура. Китай и компаниите отхвърлят тези твърдения, като заявяват, че са мотивирани от протекционистко желание да подкрепят не-китайски конкуренти. Позовавайки се на съобщения в германски медии за възможна забрана, китайското посолство в Германия каза в изявление, че Пекин ще бъде "много озадачен и силно недоволен", ако бъде взето подобно решение.

Говорител на Huawei заяви, че не коментира спекулациите и има "много добри резултати в областта на сигурността" през 20-те години на доставка на технологии в Германия и останалия свят. Говорител на ZTE каза, че не са представени доказателства, които да предполагат, че продуктите му са несигурни, но приветства външен контрол. Попитани за потенциалната забрана, два от водещите телекомуникационни оператори в Германия, Deutsche Telekom и Vodafone Germany, обявиха, че напълно спазват настоящите разпоредби, но не отговориха на политически спекулации.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran

    Както трябва да е ясно участието на руски суровини в производството на даден продукт, така трябва да е ясно и присъствието на Китайско оборудване и технологии в телекомите и други компании. Ако не правителствата и компаниите, то поне ние потребителите да можем да избираме какво купуваме и на какви доставчици са базирани услугите на телекомите.

    Нередност?
Нов коментар