🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борис Джонсън подаде оставка като партиен лидер, ще е премиер до избирането на наследник

Това се случва след дни на хаос и оставки в британското правителство

Вчера Борис Джонсън заяви, че ще "продължава напред" въпреки вълната от оставки в правителството
Вчера Борис Джонсън заяви, че ще "продължава напред" въпреки вълната от оставки в правителството
Вчера Борис Джонсън заяви, че ще "продължава напред" въпреки вълната от оставки в правителството    ©  Reuters
Вчера Борис Джонсън заяви, че ще "продължава напред" въпреки вълната от оставки в правителството    ©  Reuters

Борис Джонсън подаде оставка като лидер на Консервативната партия, но ще остане премиер на Обединеното кралство до избирането на негов наследник, пише британската ВВС. Това се случва, след като той загуби подкрепата на свои министри и депутати.

Влиятелният консерваторски "Комитет 1922" трябва да реши кога да се проведе кампанията за нов консервативен лидер, от което ще зависи кога новият министър-председател ще заеме поста. Докато това стане, Джонсън ще продължи да бъде британски премиер, но някои депутати искат процесът да се забърза, за да не бъде той министър-председател до есента. Вчера Джонсън заяви, че ще "продължава напред" въпреки вълната от оставки в правителството заради несъгласие с лидерството му, но сега все пак е решил да слезе от поста.

Драматични 48 часа

Висши представители на кабинета на Джонсън, включително финансовият министър Надим Захауи, го призоваха да подаде оставка. Председателят на "Комитет 1922" Греъм Брейди се е срещнал с премиера и му е казал, че е загубил доверието на партията. Бунтът тази седмица беше предизвикан от критика спрямо начина, по който Джонсън е реагирал на обвиненията за сексуално посегателство срещу бившия заместник-главен секретар Крис Пинчър.

Джонсън стана премиер през 2019 г., след като спечели надпреварата за лидер на консерваторите, и пет месеца по-късно победи на парламентарните избори. Неговият печеливш лозунг тогава беше "Да завършим Brexit". През последните месеци обаче правителството му беше подложено на силна критика, не на последно място заради разследване на партитата, състояли се на "Даунинг стрийт" по време на строгите карантинни мерки заради коронавируса.

Последните 48 часа в Обединеното кралство бяха драматични - министри на Джонсън, сред които и доскорошният финансов министър Риши Сунак, подадоха оставка в знак на протест срещу лидерството на премиера. Човекът, който замести Сунак на поста - Надим Захауи, също беше сред тези, които призоваха за оставката на Джонсън.

Колко ще се задържи

Сега политическите анализатори повдигат въпроса дали е подходящо министър-председателят да остане на поста до есента. Неговите поддръжници твърдят, че това ще доведе до известна стабилност във време на хаос. Но критиците смятат, че страната не може да продължава с този курс предвид многото оставки в правителството. Британската ВВС пише, че този въпрос ще владее коментарите в близките дни, както и по-важният въпрос - кой ще бъде следващият британски премиер.

Лейбъристите смятат, че Джонсън трябва веднага да подаде оставка като премиер и трябва да има временен министър-председател до есента. Лидерът на британската Лейбъристка партия Киър Стармър посочи, че сегашните развития са "добра новина за страната, но това трябваше да се случи отдавна". Той обвини Джонсън в "лъжи, скандал и измама в огромни размери".

Какво става оттук нататък

Сега трябва да има надпревара за избор на нов лидер на консерваторите. Той трябва да бъде определен от около 100 000 членове на Консервативната партия. Когато това стане, Джонсън ще представи оставката си на кралицата и тя ще привика лидера на партията, която може да събере мнозинство в парламента, за да го натовари със сформирането на правителство. В случая това ще бъде новият консервативен лидер, който ще стане министър-председател.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..

    Бозо си беше апцулютен гъз, който единствено оправяще бизнеса на дръжките си...
    Държеше се напълно неадекватно, от началото на брексит, където беще срещу източноевропейците първо и европейците изобщо... Провали се с Ковид, провали се с личния си пример.. а че направи 2020 Евгени Лебедев лорд, син на .. друга Путлера Лебедев...
    Спомогна за укриването на милиарди мръсни пари офшорно и... редовно се изплюваше на съдбата на обикновените хора в ОК.. упс... разединеното ... че скоро шотландците пак поискаха референдум...
    Няма да бъде запомнен с нищо добро... освен с борбата си за рейтинга си...
    Накрая дори другите михлюзи от правителството му .. му удариха балтията...
    Не случайно Стив Бел В Гардиън комиксите го изобразява без предна част.. само задна...
    https://www.theguardian.com/commentisfree/picture/2022/jul/06/steve-bell-on-the-sinking-fortunes-of-boris-johnson-cartoon

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Проклятието на Башар ал Асад работи безотказно!
    Още един от искащите оставката му отиде в небитието (политическото)...

    Разбира се, че причината за падането на правителството на Борис не са гейскандалите на министрите му, натискащи се с мъже на обществени места. Това е просто повода.
    Всъщност клоунът БДж е просто изкупителна жертва, защото проукраинския курс, който доведе до тежки дни за британската икономика бе поддържан от практически целия британски истаблишмънт.

    Икономическият бумеранг на антируските санкции вече докара до политическа катастрофа партията на Макрон на последните парламентарни избори. Падна и британското правителство.

    Иронията е, че подобни разрушителни процеси западният истаблишмънт предвиждаше да се случат в Русия още през март, най-късно през април, а не бумерангът на западните санкции да вземе да коси западните икономики и върхушката на политическа класа.
    Най-тектоничните процеси в Европа предстоят в края на есента и началото на зимата.

    Наслед лято цената на газа в Европа достига 1900$/1000 м3. Само за сравнение договорената цена по догвора на Булгаргаз с Газпром до края на 2022 г, която Киро и Асен отказаха да платят, е ...725$/1000 м3!!!

    Прочетох, че на 11 юли Русия спира подаването на газ към Германия по СП-1 поради невъзможността Siemens да си прибере от Канада ремонтираните там две компресорни станции за СП-1.

    Кое ли БГ правителство ще има "късмета" наесен да бъде пометено с камъни?

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Играли Вовата Путин и БоДжо шах ! Питал Боби , за да разсее Вова: Какви са тия ракети Сармат? Но изведнаж Вова казал на чист английски: Sir, mat!

    Нередност?
Нов коментар