🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Не, драмата "Brexit" не е приключила

Действията на Лондон повдигат въпроса дали се опитва да намери вратичка към единния пазар на ЕС

Британският премиер Борис Джонсън заявява готовност за "дискусии с нашите приятели от ЕС" относно протокола от Северна Ирландия
Британският премиер Борис Джонсън заявява готовност за "дискусии с нашите приятели от ЕС" относно протокола от Северна Ирландия
Британският премиер Борис Джонсън заявява готовност за "дискусии с нашите приятели от ЕС" относно протокола от Северна Ирландия    ©  Reuters
Британският премиер Борис Джонсън заявява готовност за "дискусии с нашите приятели от ЕС" относно протокола от Северна Ирландия    ©  Reuters
Брюксел започна процедура за нарушение срещу британското правителство заради неизпълнението на договорката за Северна Ирландия.
Лондон забавя въвеждането на гранични проверки за стоки, влизащи в Северна Ирландия от Великобритания.

Британски опит за намиране на вратичка на остров Ирландия към единния пазар, както се опасява Брюксел? Или просто временна пречка в процеса по прилагане на практика, както твърди Лондон? Това са две от възможните обяснения за скорошното решение на Обединеното кралство едностранно да отложи изпълнението на специалната договорка за Северна Ирландия, заради което миналата седмица ЕС започна процедура за нарушение в рамките на европейското законодателство, като британското правителство разполага с един месец за формален отговор.

Едва три месеца след финализирането на сделката за Brexit напрежението отново расте, тъй като Брюксел обвинява Лондон, че е нарушил протокола за Северна Ирландия, като забавя въвеждането на гранични проверки и допълнителна гранична документация за стоки, влизащи в Северна Ирландия от Великобритания. "Последните действия отново поставят Обединеното кралство на пътя на умишленото нарушаване на задълженията му по международните закони", категоричен е заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. Което отваря нова глава в напоследък позабравената драма "Brexit".

Политически, а не бюрократичен въпрос

Британските власти посочват пандемията от коронавирус като причина за решението да отложат граничните проверки. Те твърдят, че това ще даде на бизнеса повече време, за да се адаптира и да намали щетите. По думите на британския министър по Brexit Дейвид Фрост целта е "да се позволи на търговците да стъпят отново на краката си, докато икономиката започне да се отваря след една трудна година".

По силата на споразумението за Brexit няма външна граница между Република Ирландия, която е член на ЕС, и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. Така Северна Ирландия остава в единния пазар на ЕС, което премахва необходимостта от гранични проверки в Ирландия, но такива все пак има върху стоки, идващи от останалата част на Обединеното кралство. Затова ЕС даде ясно да се разбере, че смята британското едностранно решение за политически, а не за бюрократичен въпрос. "Ако Лондон имаше нужда да му се напомня за политическите измерения на проблема, Шефчович изпрати писмо до Фрост и постави темата в дневния ред на Общата комисия на ЕС и Великобритания, вместо да приеме твърдението на Лондон, че това не е нищо повече от "незначителна оперативна мярка". Защото опасенията на континента са, че британските власти ще опитат да държат тази вратичка на ирландския остров към единния пазар на ЕС отворена колкото е възможно по-дълго", посочва анализ на Politico.

Но според проф. Йън Бег, анализатор от London School of Economics, причините за действията на британския премиер Борис Джонсън са други. "Проблемът е прост - тъй като Обединеното кралство бе твърдо решено да напусне както единния пазар, така и митническия съюз, трябваше някъде да има граница между него и ЕС. Но също така има и ангажимент да няма граница на остров Ирландия, затова е и решението за граница в Обединеното кралство, тоест между Северна Ирландия и останалата част от страната. Джонсън, изглежда, се надяваше това да се постигне с минимални проверки, но се оказа по-проблемно, отколкото смяташе", казва проф. Бег пред "Капитал". И допълва, че всичко това е довело до напрежение с юнионистката общност в Северна Ирландия, която не иска да приеме, че ще бъде различна от Англия, Шотландия и Уелс.

Проф. Кевин Федърстоун от London School of Economics смята, че Джонсън се съмнява, че ЕС ще предприеме ефективни ответни мерки. "Те няма да искат да наложат граница за Северна Ирландия, а всяка друга мярка може да се окаже неефективна или така да си вкарат автогол. Търговските санкции срещу Обединеното кралство ще потвърдят позицията на брекзитърите", коментира проф. Федърстоун пред "Капитал".

Разговори и прагматизъм или...

Джонсън обяснява, че става въпрос за "някои временни и технически мерки, които смятаме за много разумни". И заявява готовност за "дискусии с нашите приятели от ЕС". Лондон има един месец да отговори на Брюксел или да поправи действията си. Ако ЕК не е доволна от британския отговор, може официално да поиска от Джонсън да смени курса. Ако и това не доведе до решение на проблема, той може да бъде отнесен до Съда на ЕС и при решение в полза на ЕК може да се стигне до налагането на финансови санкции срещу Великобритания.

Все пак Шефчович заявява, че ЕС предпочита "прагматични и конструктивни дискусии". В началото на седмицата ирландският външен министър Саймън Ковъни също намекна, че Брюксел може да покаже известна гъвкавост. Пред RTE той коментира, че през последните дни между двете страни протичат разговори и ако Лондон представи пътна карта за това какво планира да направи от тук нататък, може да бъде обсъдено удължаване на гратисния период. Става ясно и че Шефчович вече е говорил с Фрост за евентуална среща следващата седмица, последвана от среща на Общата комисия на ЕС и Великобритания.

Източници на Guardian твърдят, че още през декември Великобритания се е съгласила да представи пътна карта относно стъпките за изпълнението на протокола за Северна Ирландия като условие за позволяването на гратисен период за проверките на стоки, преминаващи през Ирландско море. Но такава пътна карта никога не е била предавана на Брюксел. Сега Ковъни казва, че ако бъдат представени подробности за завършването на пунктовете за граничен контрол в Ларн и Белфаст, както и за клаузите за данни в реално време за стоките, влизащи в Северна Ирландия от Великобритания, ЕК "ще бъде отворена да погледне с повече прагматизъм някои от трудните елементи в прилагането на протокола от Северна Ирландия".

Освен разговори, прагматизъм и консенсус има и друг вариант за решаване на проблема. За него намеква пред Politico пожелал анонимност висш европейски дипломат: "Някои окуражават ЕК да вземе предвид скорошните действия относно Северна Ирландия, когато обмисля решението за т.нар. еквивалентност в областта на финансовите услуги. Очевидно е, че Обединеното кралство се нуждае от тази еквивалентност повече от ЕС. Всъщност някои страни членки може да бъдат доста доволни, че имат претекст да помогнат на още банкери от Лондон да се преместят в ЕС." Което само би означавало още и още нови епизоди от драмата "Brexit".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen

    Тази драма "Брекзит" ще се точи години наред!

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf

    Тези са решили да прилагат "българското" решение за изпълнение на европейските препоръки...

    Нередност?
Нов коментар