🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Политическият хамелеон Лиз Тръс

Промяната в позициите на новия британски премиер я прави адаптивна, но и трудна за прогнозиране

Ако Лиз Тръс не се справи с непосредствената енергийна криза, може и да не получи шанса да се придвижи към по-дългосрочни цели
Ако Лиз Тръс не се справи с непосредствената енергийна криза, може и да не получи шанса да се придвижи към по-дългосрочни цели
Ако Лиз Тръс не се справи с непосредствената енергийна криза, може и да не получи шанса да се придвижи към по-дългосрочни цели    ©  Reuters
Ако Лиз Тръс не се справи с непосредствената енергийна криза, може и да не получи шанса да се придвижи към по-дългосрочни цели    ©  Reuters
Темата накратко
  • Промяната в позициите на новия британски премиер я прави адаптивна, но и трудна за прогнозиране.
  • Непосредственото предизвикателство пред нея са поскъпналите ежедневни разходи, които тя ще бори с план за 150 млрд. паунда.
  • Справянето с енергийната криза ще изисква и сътрудничество с ЕС, но в тази сфера очакванията към Тръс са разнопосочни.

Първите управленски дни на новия британския премиер Лиз Тръс едва ли биха могли да са по-трудни. Към очакванията да вземе спешни мерки за енергийната криза, високата инфлация и надвисналата рецесия в Обединеното кралство, както и към необходимостта да сплоти разединените консервативни депутати, като същевременно устоява на враждебността на Кремъл се прибави и новината за смъртта на кралица Елизабет II, която доминира британската политическа сцена.

В тези условия Тръс демонстрира самоувереност, но за разлика от своя идол Маргарет Тачър (възхищението по която й спечели прякора Wannabe Thatcher), която предварително е дала доста добри заявки какво да очаква страната, когато застане начело, новият британски премиер не бе сред открояващите се личности, докато бе министър в продължение на осем години. И анализ на британската ВВС твърди, че дори приближените до бившия външен министър се чудят по кой път ще поеме - дали ще наблюдаваме един прагматичен подход към ЕС от страна на човек, направил завой от гласувалите за оставане в съюза към лагера на брекзитърите; или тя ще управлява въз основа на кампанията, с която спечели надпреварата за консервативен лидер, а именно намаляване на данъците.

Според проф. Йън Бег, анализатор от London School of Economics, с когото "Капитал" разговаря, в момента Великобритания е изправена пред три основни предизвикателства: първо, поскъпналите ежедневни разходи; второ, поскъпналите ежедневни разходи; трето, поскъпналите ежедневни разходи. В тази ситуация Тръс вероятно ще опита да използва онези свои способности, които й носят определението "политически хамелеон" (или както смекчено поддръжниците й казват, че е поела на "политическо пътешествие") и я превръщат от радикал, искащ да свали монархията, до знаменосец на евроскептичното дясно крило на Консервативната партия.

Както обобщава пред ВВС Пол Гудман, редактор на сайта ConservativeHome: "Ключът към Лиз Тръс през всички тези години е нейната адаптивност. Така че макар тя да има репутацията на идеолог с много ясни идеологически корени, успя да се превърне в любимка на гласувалите за излизането от ЕС, която на референдума избра оставането в съюза. Освен това сега е фаворит на десните тори, въпреки че някога е била либерал демократ. И се представи в надпреварата за лидер на Консервативната партия като ново лице, когато всъщност е била в кабинета в продължение на години. Така че притежава невероятни сили за преоткриване и възстановяване".

Голямата фискална интервенция на любителката на малката държава

Сега Тръс трябва бързо да утвърди доверието в правителството си, демонстрирайки дързост, но и отговорност. А справянето с енергийната криза ще бъде основен тест за управленските й способности. "Тя трябва да спечели обществото, което се притеснява, че няма да може да си плати сметките за газа тази зима, както и бизнесите, които се чувстваха загърбени от предишните двама премиери. Трябва да получи и доверието на инвеститорите, които са загрижени, че обещаното намаляване на данъците в комбинация с увеличаването на разходите ще пробие дупка в публичните финанси", пише Financial Times.

Британските енергийни сметки ще се вдигнат с 80% след по-малко от четири седмици.

Времето е от съществено значение - как ще действа новият кабинет през първите си дни до голяма степен ще определи дали опасенията на обществото ще бъдат успокоени. Инфлацията в Обединеното кралство надминава 10%, а очакванията са, че енергийните сметки ще се вдигнат с 80% след по-малко от четири седмици и милиони домакинства няма да могат да ги платят.

Със сигурност Тръс ще бъде оценявана спрямо готовността си да направи всичко необходимо, за да помогне на уязвимите семейства и на малките бизнеси. Затова миналата седмица премиерът обяви план, изчисляван на 150 млрд. паунда, който да защити страната от скока на енергийните цени, като бизнесът ще бъде подкрепян в продължение на шест месеца, а домакинствата - до две години. Той бе описан от Politico като "една от най-големите фискални интервенции от британско правителство в мирни времена". Тази мащабна държавна намеса (която всъщност представлява поредният завой в позициите на Тръс, която по време на кампанията за избор на консервативен лидер се обяви против "подаянията") бе придружена от обещания за увеличаване на вътрешното производство на петрол и природен газ, включително чрез фракинг за шистов газ, както и за реформа на енергийния пазар.

Силната държавна подкрепа в помощ на британците обаче може да срещне трудности. "Пречката за Тръс е тази - сред хората, които я избраха за консервативен лидер, има съществена част, която иска друг подход. Така че може да й се наложи да потърси поддръжка от тези в Консервативната партия, които не гласуваха за нея, като същевременно раздразни някои от онези, които го направиха", смята Пол Гудман.

Но в крайна сметка с наближаването на изборите през 2024 г. и с перспективата за гражданско недоволство заради сметките тази зима нещата се свеждат до разрешаването на непосредствената енергийна криза. Ако Тръс не се справи, може и да не получи шанса да се придвижи към по-дългосрочни цели.

Какво значи това за връзките с ЕС

Справянето с енергийната криза ще изисква и сътрудничество с ЕС. Което означава, че моментът не е подходящ за обтягане на отношенията с най-големия икономически партньор на Обединеното кралство относно сделката, покриваща търговските договорки след Brexit със Северна Ирландия.

Инфлацията в Обединеното кралство надминава 10%.

Според британските медии в редиците на Консервативната партия протича дебат доколко истинска е подкрепата на Тръс за евроскептицизма. Мненията за следващите стъпки на премиера спрямо европейските партньори са разнопосочни. Financial Times пише, че новото правителство дава сигнали за по-прагматичен подход към ЕС. Докато анализ на Politico твърди, че преобладаващите нагласи в Париж и Берлин са, че ситуацията с Лондон вероятно ще се влоши, преди да се подобри, и "европейските лидери ще трябва да изчакат Тръс да си замине, надявайки се на обрат след следващите британски избори". Според Bloomberg Тръс "изглежда склонна да ескалира и без това вече конфронтационните отношения на Обединеното кралство с ЕС, като скъса секцията за Северна Ирландия в договора за Brexit, нарушавайки международните договори".

Същевременно британският премиер трябва да се бори за одобрението у дома - тя разполага с най-ниските равнища на подкрепа сред собствените си депутати в сравнение с всеки друг консервативен лидер, избиран по настоящата система. "Тръс е виден член на правителствата, които предадоха британците през последните 12 години, и дори нейните поддръжници се страхуват, че не е способна да се справи с извънредните ситуации, пред които е изправена", продължава с негативната оценка Bloomberg. Докато други твърдят, че подценяването на новия премиер е грешка, която нейните опоненти вече са изпитали на гърба си. Според сп. Economist, ако тя "фокусира своя кабинет и министри върху целта за икономически ръст и следва политики, насърчаващи инвестиции и отблокиращи капитала, може да се окаже, че ще надскочи очакванията".

В първата си реч като лидер на консерваторите Тръс заяви: "Ще изпълним обещанията си, ще изпълним обещанията си, ще изпълним обещанията си". Тя обаче поема партия, която е разкъсвана от вътрешни борби, и може да се окаже, че нейната основна задача - а именно да направи така, че консерваторите да бъдат преизбрани на следващия парламентарен вот, не е по силите й.

Четири факта за Лиз Тръс

- Израства в ляво семейство, но гравитира около консерваторите в младежките си години.

- Гласува за оставане в ЕС на референдума през 2016 г., но след това подкрепя позицията за напускане на съюза.

- Кампанията й по време на надпреварата за консервативен лидер е фокусирана върху малката държава и намаляването на данъците.

- Представи план за 150 млрд. паунда за справяне с поскъпналите ежедневни разходи.