🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой купува още изкопаеми горива от Русия

Въпреки призивите на украинското правителство вносът на горива от Русия дори расте

Темата накратко
  • Русия отбелязва 93 млрд. евро приходи от износа си на изкопаеми горива за първите 100 дни на войната
  • ЕС е осигурил 61% от тях на стойност приблизително 57 млрд. евро, като най-големи вносители са Германия (12.1 млрд. евро), Италия и Нидерландия (всяка с по 7.8 млрд. евро)
  • Приходите се дължат основно на суров нефт и газ от тръбопроводи

Изминаха повече от 130 дни, откакто руската армия нахлу в Украйна и започна незаконна пълномащабна инвазия в страната. За това време целият свят стана свидетел на военни престъпления, жестокости и човешко страдание, което може би никой не си е представял, че може да се случат в XXI век. Приходите от износа на изкопаеми горива са основен източник на средства за Русия, с които финансира агресията си.

Наскоро финансовият министър Антон Силуанов се е похвалил по държавната телевизия, че въпреки нежеланието и задаващите се забрани за внос на руски изкопаеми горива приходите на страната от износа ще се увеличат с до 14 млрд. евро тази година (поради високите цени) и част от увеличението ще се използва за финансиране на "специалната операция" в Украйна, свидетелства докладът "Финансирането на войната на Путин: Внос на изкопаеми горива от Русия по време на нахлуването в Украйна", изготвен от независимата изследователска организация "Център за изследвания върху енергията и чистия въздух" (CREA).

По данни на доклада Русия харчи около 840 млн. евро на ден за финансиране на войната си в Украйна.

В търсене: Черното злато на Русия

Световният енергиен пазар беше разклатен няколко пъти през последните години. Постепенният спад в инвестициите в нефт и газ нагоре по веригата, последван от съкращения на производството, предизвикани от пандемията, доведе до спад в доставките, на фона на по-високото потребление. Това от своя страна доведе до ръст на търсенето на изкопаеми горива дори преди нахлуването на Русия в Украйна.

По данни на CREA Русия е третият по големина производител и вторият по големина износител на суров петрол в света. През 100-те дни след инвазията петролът се оказа най-ценният износ сред изкопаемите горива на Русия, възлизащ на 48 млрд. долара или приблизително половината от общите приходи от износ на горива.

Докато руският суров петрол се транспортира по вода, руският газ се доставя до ЕС чрез мрежа от тръбопроводи. Всъщност Русия осигуряваше 41% от целия внос на природен газ в ЕС преди началото на войната, а някои страни са почти изцяло зависими доставките.

Мъчноподвижна промяна

В началото на войната президентът на Украйна Володимир Зеленски призова западния свят да прекрати всичките си покупки на изкопаеми горива от Русия, но това засега не става. ЕС ще спре доставките на въглища от август, а от края на годината на петрола по море. Зад океана САЩ и Канада отбелязват напредък обаче. Двете страни наложиха забрани за внос от Русия и на природния газ, и на петрола, които вече са в сила. Обединеното кралство също постепенно ще прекрати вноса на суров петрол и петролни продукти до края на 2022 г.

Енергийно независими

В отговор на нахлуването в Украйна няколко страни предприеха строги действия срещу Русия чрез санкции върху износа, включително изкопаеми горива. САЩ и Швеция забраниха изцяло вноса на руски изкопаеми горива, като месечните обеми на вноса са намалели съответно със 100% и 99% през май в сравнение с началото на инвазията. В глобален мащаб месечните обеми на внос на изкопаеми горива от Русия са намалели с 15% през май.