Износът на зърно от Украйна се очаква да започне до дни въпреки руските провокации

Според Киев това може да донесе поне 1 млрд. долара месечно на страната

Около 20 млн. тона зърно са блокирани на украинските пристанища
Около 20 млн. тона зърно са блокирани на украинските пристанища
Около 20 млн. тона зърно са блокирани на украинските пристанища    ©  Reuters
Около 20 млн. тона зърно са блокирани на украинските пристанища    ©  Reuters

Правителството в Киев заяви, че първите кораби със зърно могат да отплават от черноморските пристанища до дни. Това става съгласно ключовата сделка, подписана миналата седмица в Истанбул с посредничеството на ООН. Украинският министър на инфраструктурата Олександр Кубраков уточнява: "Ако всички замесени страни гарантират сигурността, споразумението ще проработи. Ако не го направят, няма да проработи."

В събота Русия изстреля ракети срещу пристанището на Одеса, а говорител на украинската военна администрация каза, че още ракетни удари са нанесени в района на града във вторник. Тези събития доведоха до опасения, че договорката за зърното ще се провали.

Около 20 млн. тона зърно са блокирани на украинските пристанища, тъй като руските морски сили контролират голяма част от Черно море. Освен това тежките боеве попречиха на събирането на реколтата и доведоха до минирането на пристанищата, което предизвика криза с храните и повиши цените, особено в Африка.

Какви са условията

Кубраков посочва, че търговските кораби ще потеглят в конвои, придружавани от украински плавателни съдове. На влизане и излизане от пристанищата те ще бъдат инспектирани, за да се успокоят руските притеснения, че могат да пренасят оръжие. Миналата седмица Украйна и Русия поотделно подписаха споразумение за износа на зърно с Турция и ООН в ролята на гаранти. Постигането на договорката отне два месеца, като периодът, за който ще важи, е 120 дни, но може да бъде удължен, ако Москва и Киев постигнат съгласие, пише британската ВВС. В Истанбул ще бъде установен център за координиране и мониторинг, в който ще бъдат разпределени служители от ООН, Турция, Русия и Украйна. Турското министерство на отбраната обяви, че центърът ще бъде отворен на церемония в сряда.

"Всички страни препотвърдиха своите ангажименти", коментира зам.-говорителят на ООН Фархан Хак, след като руските ракетни удари по Одеса в събота доведоха до съмнения дали ще влезе в сила сключеното ден по-рано споразумение за зърното. И допълни: "Очакваме първият кораб да потегли да няколко дни. Съвместният координационен център ще публикува подробни процедури за корабите в близко бъдеще."

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия във варварство след нападението по Одеса. По думите му ракетната атака показва, че на Москва не може да се има доверие, че ще се придържа към сделката. Въз основа на споразумението замесените страни се ангажират да не нападат търговски и други цивилни плавателни съдове, както и пристанищни съоръжения, чрез които ще се транспортира зърното. Русия заяви, че ракетите й са унищожили украински военен плавателен съд и доставени от САЩ противокорабни ракети "Харпун".

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че нищо в сключената сделка не забранява атаките по военна инфраструктура в Украйна. Киев призна, че е бил ударен кораб, но не даде повече подробности.

Руските ракетни удари остават основен риск

Споразумението от Истанбул бе приветствано като дипломатически пробив, който може да върне украинския зърнен експорт чрез кораби до равнищата от 5 млн. тона на месец преди войната, пише Reuters. По думите на Кубраков няма ограничения за количествата зърно, които могат да бъдат изнесени, и това може да донесе на Киев поне 1 млрд. долара на месец.

Украинският зам.-министър на инфраструктурата Юрий Васков коментира: "Смятаме, че в следващите 24 часа ще бъдем готови да заработим по подновяване на експорта от нашите пристанища. Говорим за пристанището на Черноморск, което ще бъде първо, и след него Одеса, а после Пивдени." Според Кубраков руските ракетни удари остават основният риск за споразумението и "може да изплашат пазарите".