Украйна предупреди за по-малко площи с пшеница, ако руската блокада продължи

Тази година са засети само 75% от обработваемите площи, но реколтата се очаква да е с 10% по-голяма от прогнозираната преди няколко месеца

В момента най-големият проблем за украинското селско стопанство е невъзможността за износ по море
В момента най-големият проблем за украинското селско стопанство е невъзможността за износ по море
В момента най-големият проблем за украинското селско стопанство е невъзможността за износ по море    ©  Reuters
В момента най-големият проблем за украинското селско стопанство е невъзможността за износ по море    ©  Reuters

Украинският земеделски министър Микола Солски прогнозира, че ако Черно море остане блокирано заради руската инвазия в страната, украинските фермери ще засеят до две трети по-малко площи с пшеница през тази година, което ще удължи световната продоволствена криза. В интервю за Financial Times Солски заяви, че продължителна блокада ще лиши фермерите от парични потоци и ще "прекъсне финансовия цикъл" на селското стопанство в Украйна, което ще доведе до по-нататъшни големи спадове в износа.

Тазгодишният износ на украинско зърно беше засегнат от руската блокада на украинските пристанища, което доведе до повишаване на цените на храните и накара някои по-бедни страни в Близкия изток и Африка да се борят за осигуряване на пшеница.

Финансови проблеми за фермерите

Микола Солски предупреди, че украинските земеделци са изправени пред финансова криза, ако руската блокада на Черно море не бъде вдигната. По негови думи много от тях ще останат без необходимите парични средства, за да закупят семена, торове и гориво за есенната сеитба, и вместо това ще отглеждат рапица, която не се използва за производство на зърнени култури или хляб, но е на по-висока цена и има по-нисък добив, което означава, че ще има по-малки количества транспортиране. "Фермерите ще намалят зимната сеитба на пшеница и ечемик от 30 до 60%", заяви той.

В момента Украйна води преговори с Русия за споразумение за възстановяване на износа по море. Според Солски обаче, ако украинските пристанища останат затворени и през следващата пролет, земеделските стопани ще "намалят драстично" засаждането на царевица и вместо това ще отглеждат соя и слънчоглед, отново заради по-ниските добиви и по-високите цени.

В момента най-големият проблем за украинското селско стопанство е невъзможността за износ по море. По данни на Украинската асоциация на зърнопроизводителите страната е изнесла 54 млн. тона зърно от общо 106 млн. тона, добити през миналата година. Износът с железопътен транспорт е ограничен, тъй като Украйна и нейните съседи от ЕС използват различно междурелсие и има малко съоръжения за претоварване. Алтернативните маршрути по шосе и с баржи по река Дунав представляват малка част от нормалните морски превози, които през миналата година възлизат на 6-7 млн. тона месечно. Около 20 млн. тона украинско зърно са блокирани в складовете. Земеделците също така са изправени пред липсата на работна ръка, невзривени боеприпаси и мини, както и по-високи цени на торове, хербициди и горива.

Откраднато зърно

Солски също така заяви, че руските сили продължават да крадат големи количества зърно от окупираните територии. Според украинските власти са заграбени 500 хил. тона зърно, но Солски твърди, че истинският обем е вероятно е много по-голям, тъй като фермерите в контролираните от Русия части на Южна Украйна вече са прибрали няколко милиона тона.

Украинското правителство продължава да следи подозрителните пратки и да предупреждава правителствата на страните на местоназначение, "където имаме съмнения" относно произхода на зърното. Той заяви още, че украинската пшеница също се транспортира до Русия, за да бъде превърната в брашно и фураж за животни, като този поток е невъзможно да бъде проследен. "Нищо не ви насърчава повече от безнаказаността", каза той относно тази търговия.

Киев обвини руския съюзник Сирия, че търгува с крадено украинско зърно. Той предположи, че Сирия няма да има достъп до украинския износ на зърно като наказание, когато конфликтът бъде разрешен. "В бъдеще ще направим някои изводи за нашата търговска политика по отношение на пшеницата и царевицата", каза украинският министър.