Разблокирането на украинското зърно: Сделка с много неизвестни

Споразумението между Русия и Украйна може да донесе облекчение на бедните страни. Въпросът е дали ще се задържи

Киев обвинява Москва, че е заграбила поне 500 000 тона украинско зърно и го транспортира чрез окупираните пристанища
Киев обвинява Москва, че е заграбила поне 500 000 тона украинско зърно и го транспортира чрез окупираните пристанища
Киев обвинява Москва, че е заграбила поне 500 000 тона украинско зърно и го транспортира чрез окупираните пристанища    ©  Reuters
Киев обвинява Москва, че е заграбила поне 500 000 тона украинско зърно и го транспортира чрез окупираните пристанища    ©  Reuters
Темата накратко
  • Споразумението между Русия и Украйна може да донесе облекчение на бедните страни. Въпросът е дали ще се задържи.
  • Много ще зависи от това колко бързо и успешно ще се приложат условията.
  • Два от проблемите са дали морските капитани ще се съгласят да плават през минирани води и каква ще е цената на застраховката.

Около 20 млн. тона зърно, предвидени за износ, са блокирани в Украйна, а според Киев количеството може да достигне до 75 млн. тона с новата реколта. Руската инвазия в страната спря експорта по море и доведе до глобален скок на цените. А ООН предупреди, че заради това 47 млн. души са преминали в графата "остър глад", докато украинските складове са пълни и няма място за прибиране на тазгодишната продукция.

Сделката, която Русия и Украйна плюс Турция и ООН като гаранти подписаха миналата седмица, цели да предотврати задълбочаване на кризата с храните, като вкара повече пшеница, слънчогледово олио, торове и други продукти на световните пазари. Надеждите са, че ще бъдат достигнати равнищата отпреди войната от 5 млн. тона износ на месец. Съгласно документа украинските зърнени доставки от черноморските пристанища трябва да бъдат подновени посредством "безопасни коридори" от и до Одеса и две други украински пристанища. Тоест това е дефакто примирие за корабите и съоръженията, включени в споразумението. То обещава да донесе облекчение за бедните страни, особено в Близкия изток и Африка. Но въпросът е дали договорката ще се задържи.

Първа значима договореност от началото на войната

Валидността на сделката е за 120 дни и ООН очаква тя да бъде подновена, ако дотогава войната продължава. Въпреки че Украйна е минирала водите около бреговете си като част от своята отбранителна стратегия, не се предвижда разминиране, а корабите ще бъдат насочвани в конвои по сигурни маршрути, избягващи известните минни полета. В отговор на опасенията на Москва, че по този начин могат да бъдат пренасяни оръжейни доставки за Киев, всички връщащи се плавателни съдове ще подлежат на инспекция в турско пристанище от екип, включващ представители на всички замесени страни.

В сряда в Истанбул бе отворен Съвместният координационен център, който ще извършва мониторинг на придвижването на корабите и на инспекциите, а първите доставки се очаква да потеглят от черноморските пристанища до дни. Предвижда се в центъра да работят общо 20 представители на Украйна, Русия, Турция и ООН, които ще следят отплаванията от три украински пристанища и ще решават например дали даден плавателен съд се е отклонил от договорените коридори в Черно море.

Но дори и извън несигурната ситуация на бойното поле остават множество пречки, включително дали морските капитани ще се съгласят да плават по този маршрут и каква ще е цената на застраховката, тъй като компаниите ще искат повече гаранции, за да покрият кораб, минаващ през минирани води. Освен това споразумението от миналата седмица бе почти незабавно застрашено в събота, когато само 12 часа след подписването му Русия изстреля ракети по Одеса, след което продължи с още ракетни удари по черноморското крайбрежие. Както Москва, така и Киев заявиха, че ще продължат с опитите да задвижат договорката, но опасността от внезапна ескалация остава. Руският зам.-министър на външните работи Андрей Руденко вече бе цитиран от Reuters да заплашва, че сделката ще се провали, ако не бъдат премахнати пречките пред руския земеделски износ.

Може ли да се има доверие на Москва

Обичайно Украйна е четвъртият по големина износител на зърно в света и произвежда 42% от слънчогледовото олио, 16% от царевицата и 9% от пшеницата в глобален мащаб. Но заради войната до 30% от 86-те млн. тона зърно, което страната добива, няма да бъдат ожънати, казва пред британската ВВС Лаура Уелсли, специалист по хранителната сигурност от института Chatham House.

По данни на Африканската банка за развитие от Украйна и Русия идват над 40% от пшеницата в Африка, но инвазията на Москва е довела до недостиг от 30 млн. тона храни на континента, което е допринесло за вдигане на цените с 40%. В Нигерия пастата и хлябът са поскъпнали с 50%, в Йемен брашното е скочило с 42%, а в Сирия цената на хляба е станала двойна. Според Лаура Уелсли, ако не бъде доставено голямо количество украинско зърно, много държави в Близкия изток и Африка ще бъдат тежко засегнати, което ще доведе до социални бунтове.

След руското нахлуване в Украйна цената за застраховането на кораби, плаващи в Черно море, рязко скочи, като някои компании искат между 5 и 10% от стойността на плавателния съд на курс. Затова според износителите една от най-големите пречки пред украинския зърнен експорт през черноморските пристанища е именно застраховането - дали фирмите ще искат да застраховат плавателните съдове, докато купувачите все още се притесняват да правят нови поръчки предвид риска от руско нападение. Засега пазарите изчакват да видят какво ще се случи. По думите на Маша Беликова, земеделски експерт от агенцията Fastmarkets, следяща цените на стоките, секторът е песимистичен относно споразумението. "Най-важно е, че не може да се има доверие на Русия, така че всяка сделка с нея не се смята за договорка. Второ, много е трудно да се гарантира безопасността на екипажа, на товара и на хората, които работят на пристанищата", посочва Беликова пред в. Guardian.

Действително, за да спаднат глобалните цени на храните, на първо място трябва сделката да проработи. Но всяка дългосрочна тенденция е пряко обвързана с развитието на войната. Дарин Нюсъм, експерт по пазарите на стоки, твърди, че споразумението за разблокиране на украинското зърно няма да разреши настоящата криза в бедните държави. "Смятам, че пазарите ще останат волатилни и ние ще продължаваме да се занимаваме с това, докато не се намери решение на по-големия проблем с руската инвазия в Украйна", заявява Нюсъм пред Foreign Policy.

Дори Кремъл да спази условията по споразумението, руският напредък на бойното поле през последните месеци означава, че в случай на освобождаване на тези украински райони Киев пак няма да има контрол над цялата си продукция. Президентът Володимир Зеленски обвинява Москва, че е заграбила поне 500 000 тона украинско зърно и го транспортира чрез окупираните пристанища. В свое разследване Bloomberg пише, че износът на храни от Крим се е увеличил петдесеткратно от началото на войната, като от началото на 2022 г. досега около 462 000 тона храни са отплавали от пристанището в Севастопол спрямо едва 8000 тона предишната година.

Същевременно други фактори също вдигат цените в земеделския сектор, включително сушата в Южна Америка, Източна Африка и Индонезия, както и повишеното търсене на зърно в Китай. Според Вандиле Сихлобо, главен икономист в Южноафриканската земеделска бизнес камара, това означава, че е малко вероятно цената на зърното да се върне до нивата си отпреди войната. Но все пак успешен износ от Украйна ще донесе ползи за африканските страни по два начина. "Директно, чрез получаването на физически доставки, или индиректно, чрез възможен глобален спад на цените", посочва Сихлобо пред The Conversation. А това не е малко, когато алтернативата е глад.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2

    Египет развалил заради неизпълнението му от украинска страна договор от 2021 г за покупка на 250 хил тона пшеница.
    В същото време България без даговор е залята от украинско зърно на дъмпингови цени и без фитосанитарни документи.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-@
    D-r D

    Унизително слаб опит!
    Марина, дразнещо неинформирана сте отново! Както винаги.

    Този Капитал достигна нивото на "Айтоски/Кочериновски/Новопазарски вести".
    За инфо на авторката:
    1. САЩ вече не подкрепят Истанбулската договореност.
    2. САЩ вече разработват план Б за сухопътен коридор за износ през Полша/Румъния.
    3. По този повод Путин и Ердоган се срещат отново.

    Срамота е с неподготвеност да дъните щедрите си грантодатели!

    Украина осигуряваШЕ едва около 2% от световния дъбив на зърно. Я някой по-сериозен от Марина да се ангажира с мнение, че с 2% може да се ликвидира глада!

    Украина обявените количества зърно видимо ги няма. Причината е проста - в житницата й се води война. Така че резултатите реално са доста надолу. Под 2-та % за 2020 г. И цялото писане е елементарна пропаганда за елементарна пеблика.

    Ей, Капитал, грантове, грантове, ама не може да очаквате, че читателите ви - колкото са останали - са чак толкова тъпи!

    Или хич не ви пука, защото Ам за БГ плаща на корем?

    Нередност?
  • 3
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Като цяло е около 3% последните години ама няма значение. Проблема е, че Русия и Украйна бяха високи износители на ниски цени за гладуващи страни. Запада произвежда много повече пшеница от тях, но я къта за себе си за да изхранва животни за дебелите си граждани и не го интересува третият свят. От друга страна, високите цени на зърното от тази война удря пряко по косената продукция на месо, което те искат да продават иначе на ниски цени. Така че украинското зърно е в пряка зависимост за изхранване на бедните, понеже богатите не искат да се лишат от месо. това вероятно го знаете де, за други пиша :)

    Нередност?
Нов коментар