🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В Германия се появяват критични гласове срещу твърдата позиция към Русия

Според половината германци санкциите вредят повече на страната, отколкото на управлението на Путин

До този момент всички водещи партии - от социалдемократите на канцлера Олаф Шолц до опозиционния ХДС, поддържат западната безкомпромисност относно действията на Кремъл
До този момент всички водещи партии - от социалдемократите на канцлера Олаф Шолц до опозиционния ХДС, поддържат западната безкомпромисност относно действията на Кремъл
До този момент всички водещи партии - от социалдемократите на канцлера Олаф Шолц до опозиционния ХДС, поддържат западната безкомпромисност относно действията на Кремъл    ©  Reuters
До този момент всички водещи партии - от социалдемократите на канцлера Олаф Шолц до опозиционния ХДС, поддържат западната безкомпромисност относно действията на Кремъл    ©  Reuters
Темата накратко
  • През последните седмици някои консервативни лидери изразяват скептицизъм към санкциите срещу Русия.
  • Причината са нарастващите притеснения за недостиг на газ през предстоящия зимен отоплителен сезон.
  • Външният министър Бербок предупреди, че пълно спиране на руското газоподаване може да доведе до бунтове.

Консенсусът за твърдата позиция на германското правителство спрямо Русия е подложен на натиск заради нарастващите притеснения за скока в цените на енергията и за вероятния недостиг на газ през предстоящия зимен отоплителен сезон. Социологическите проучвания показват, че над две трети от германците все още подкрепят санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна, но около половината смятат, че те вредят повече на Германия, отколкото на управлението на Владимир Путин.

До този момент всички водещи партии - от социалдемократите на канцлера Олаф Шолц и неговите коалиционни партньори - "Зелените" и Партията на свободните демократи, до опозиционния Християндемократически съюз (ХДС), поддържат западната безкомпромисност към действията на Кремъл. През последните седмици обаче някои консервативни представители изразяват скептицизъм спрямо тази стратегия, пише Reuters.

"Заплаха от икономически колапс"

Причината е, че около 50% от германските домакинства разчитат на природния газ за отопление, а горивото съставлява също така една трета от енергията в индустриалния сектор. През последните години половината от този газ идва от Москва, но от няколко седмици руските доставки намаляват и Берлин обвинява управлението на Путин, че използва енергията като оръжие срещу Европа. Това доведе до решението на ЕС от тази седмица да одобри извънреден план за намаляване на потреблението.

На този фон в Германия започнаха да се появяват критични гласове. "Цялата ни икономическа система е заплашена от колапс. Ако осъзнаем, че за момента не можем да се откажем от руския газ, това ще бъде тежко, но ще бъде реалността и ние трябва да действаме спрямо този факт", казва консервативният премиер на Саксония Михаел Кречмер. Той призовава войната в Украйна да бъде "замразена" и ЕС да настоява за мирни преговори, което ще позволи подновяване на доставките на природен газ и предотвратяване на икономическия блокаж в Германия. Опонентите му обаче контрират, че така ще бъдат легитимирани териториалните завоевания на Москва и руските сили ще имат време да се прегрупират.

Като цяло притесненията от твърдата политика на Берлин спрямо Кремъл са предимно в бившия комунистически изток на страната, който имаше по-силни връзки с Русия и е по-отчетливо засегнат от икономически неволи. Същевременно ХДС се разграничи от коментара на Кречмер, който не отразявал промяна в твърдата линия на групата по отношение на Москва. Все пак обаче представители на Християнсоциалния съюз (ХСС) - сестринската партия на ХДС в Бавария, изразяват подобни опасения, кодирани в твърдението, че "оръжията ще помогнат на Украйна по-бързо от санкциите".

Вероятност от бунтове

Дори в германското правителство признават за негативния ефект, който оказват върху страната санкциите срещу Русия. Наскоро външният министър Аналена Бербок предупреди, че пълно спиране на руското газоподаване може да доведе до бунтове.

Тази седмица Шолц обеща допълнителни помощи, за да се защитят най-уязвимите домакинства и да се смекчи преминаването на Германия през този труден етап. Правителството вече договори два пакета от помощи за гражданите и компаниите, както и мерки за намаляване на потреблението на енергия, включително извънредно финансиране за строежа на енергийно ефективни сгради.

Все още няма коментари
Нов коментар