Брюксел и Полша отново ескалираха спора за върховенството на закона

Варшава няма да прави още стъпки за изпълняване на исканията на ЕК, за да бъдат отблокирани 35 млрд. евро от възстановителния фонд на ЕС

Варшава заплашва, че ще отговори с изграждането на коалиция, която да свали Урсула фон дер Лайен от поста и да поиска оттеглянето на цялата Европейска комисия
Варшава заплашва, че ще отговори с изграждането на коалиция, която да свали Урсула фон дер Лайен от поста и да поиска оттеглянето на цялата Европейска комисия
Варшава заплашва, че ще отговори с изграждането на коалиция, която да свали Урсула фон дер Лайен от поста и да поиска оттеглянето на цялата Европейска комисия    ©  Reuters
Варшава заплашва, че ще отговори с изграждането на коалиция, която да свали Урсула фон дер Лайен от поста и да поиска оттеглянето на цялата Европейска комисия    ©  Reuters
Темата накратко
  • Брюксел поиска от Варшава да предприеме поредица от стъпки за анулиране на промените в съдебната система, които възприема като недемократични.
  • Полското правителство няма да прави последващи стъпки за изпълняване на исканията на ЕК.
  • Въпреки твърдата риторика Варшава се нуждае от плащанията от ЕС на фона на покачващата се инфлация и риска от икономическо забавяне.

"Показахме максимално добра воля, но отстъпките не доведоха до нищо. След като Европейската комисия (ЕК) не спазва задълженията си към Полша, няма причина да изпълняваме нашите задължения към ЕС." Това заявява лидерът на полската управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински, който е де факто ръководител на страната, цитиран от Politico, по повод продължаващия спор с Брюксел за върховенството на закона.

Качински коментира, че правителството няма да прави последващи стъпки за изпълняване на исканията на ЕК, за да бъдат отблокирани 35 млрд. евро под формата на грантове и заеми от възстановителния фонд на ЕС. Той твърди, че Варшава е изпълнила своята част от договорката с Брюксел - тоест да отстъпи от някои елементи на съдебната реформа в Полша в замяна на отпускането на евросредствата. Но по думите му споразумението е било нарушено от страна на ЕК. Докато според Брюксел полските действия не са достатъчни.

Въпреки твърдата риторика Варшава се нуждае от плащанията от ЕС на фона на покачващата се инфлация и риска от икономическо забавяне. Електоратът на ПиС обаче не би останал доволен от големи отстъпки пред Брюксел и би могъл да накаже партията на парламентарните избори догодина. ЕС вече е изплатил над 100 млрд. евро по Механизма за възстановяване и устойчивост, но отпускането на средствата за Полша и Унгария се забави заради казуса с върховенството на закона.

"Изваждаме всички оръжия в нашия арсенал и стреляме"

Брюксел поиска от Варшава да предприеме поредица от стъпки за анулиране на промените в съдебната система, които възприема като недемократични, тъй като поставят съдиите под стриктен политически контрол. Полската реформа се разглежда като нарушаване на стандартите на ЕС и след отменянето й ЕК се ангажира да изплати средствата от възстановителния фонд. Миналия месец парламентът във Варшава прокара законодателство, което взема някои мерки за изпълнението на тези цели. Но според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен тези действия не са достатъчни.

Инфлацията в Полша през юли достигна 15.5%, а държавните финанси са подложени на все по-голям натиск.

Освен пред липса на евросредства Полша е изправена и пред глоба от 1 млн. евро на ден, наложена от Съда на ЕС, защото не спазва съдебно решение да разпусне спорната дисциплинарна камара за съдии в страната. Натрупаната сума вече е над 280 млн. евро. Качински обаче заявява, че правителството няма да предприема повече действия по въпроса. Той припомня на полските съдии, че на първо място са отговорни пред законите на страната, и обвинява Брюксел, че се опитва да влияе върху върховенството на закона в Полша.

"Една независима, икономически, социално и военно силна Варшава е пречка за тях", твърди лидерът на ПиС. Докато опозицията в страната контрира, че подобни войнствени изказвания и политики в крайна сметка могат да доведат до Polexit, или напускане на ЕС от Полша.

Генералният секретар на управляващата партия Кшищоф Соболевски дори стига по-далеч в конфронтационните коментари. "Ако ЕК опита да ни притисне до стената, няма да имаме друг избор, освен да извадим всички оръжия в нашия арсенал и да стреляме", казва той, цитиран от Politico. По думите му Варшава ще отговори с налагане на вето върху европейски инициативи, с изграждане на коалиция, която да свали Фон дер Лайен от поста и да поиска оттеглянето на цялата комисия, и с предприемането на законови действия срещу Брюксел, за да си получи парите по възстановителния фонд.

Според опозицията подобни войнствени изказвания и политики в крайна сметка могат да доведат до Polexit.

Полските управляващи се окопават

Няма признаци, че едната от двете страни в спора е готова да отстъпи. Според Якуб Ярачевски от неправителствената организация Democracy Reporting International полското правителство се окопава и дори се подготвя, ако е необходимо, да започне да твърди, че въпросните евросредства всъщност не са необходими на страната.

Същевременно инфлацията в Полша през юли достигна 15.5%, а държавните финанси са подложени на все по-голям натиск. ПиС пък загуби първото място заради опозиционната партия "Гражданска платформа" в едно от последните социологически изследвания, което се случва за първи път от 2015 г. насам и идва на фона на парламентарните избори през 2023 г. А средствата от ЕС ще бъдат от решаващо значение за съживяването на политическите позиции на управляващите.