🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Полша и Брюксел в нов сблъсък заради цената на въглеродните квоти

Правителството във Варшава обвинява климатичните политики на ЕС за поскъпването на енергията

Правителството на Моравецки отваря нов фронт в сблъсъка с Брюксел
Правителството на Моравецки отваря нов фронт в сблъсъка с Брюксел
Правителството на Моравецки отваря нов фронт в сблъсъка с Брюксел    ©  Reuters
Правителството на Моравецки отваря нов фронт в сблъсъка с Брюксел    ©  Reuters

Поскъпването на енергията е една от най-обсъжданите теми в ЕС, включително и в Полша. Страната, която използва въглища за генерирането на около 70% от електричеството си, обвини за скока на цените европейската система за търговия с емисии. Това е в унисон със стратегията на правителството във Варшава да прехвърля върху Брюксел отговорността за всеки проблем, който засяга държавата, и отваря нов фронт в сблъсъка с ЕС.

Полските държавни компании, предлагащи комунални услуги, и по-точно тяхната лобистка група TGPE са подели кампания с билборди, които твърдят, че европейската климатична политика води до по-скъпа енергия, пише Politico. Посланието е: "Климатичната такса на ЕС съставлява до 60% от разходите за енергийното производство."

Въз основа на европейската система за търговия с емисии от предприятията се изисква да използват квоти, за да покриват всеки тон въглероден диоксид, който изпускат. Цената на въглеродното замърсяване поскъпва тройно миналата година и сега един тон струва около 90 евро.

Моравецки срещу ЕК

В Полша TGPE преповтаря това, което политиците в страната твърдят от месеци, а именно, че цената на въглеродните квоти е виновна за поскъпването на енергията. Наскоро премиерът Матеуш Моравецки заяви, че "поне половината от цената на електроенергията се дължи на климатичните политики на ЕС". Но Европейската комисия посочва, че обвиненията в кампанията с билбордовете не отговарят на истината, тъй като голяма част от сметките за ток се състои от разходите за пренос, вътрешни за страната такси и други фактори.

Базираният във Варшава енергиен институт Forum Energii пише: "Кампанията отклонява вниманието от фундаментални проблеми на полския енергиен сектор. И ни отдалечава от решенията, които ефективно могат да спрат скока на цените."

Еврокомисарят по околната среда Виргиниюс Синкявичюс коментира, че парите, събрани чрез европейската система за търговия с квоти, остават при полското правителство, като според правилата на ЕС то трябва да похарчи поне половината от тях за прехода към зелена енергия. По думите му въглеродните квоти не са "откуп", който се плаща на Брюксел, а източник на приходи за Варшава. Синкявичюс допълва, че цената на енергията в страната е висока, тъй като не се извършва достатъчно бързо декарбонизацията чрез ВЕИ.

"Прехвърляне на отговорността"

"Оплакванията трябва да бъдат насочени към националното правителство, защото то решава относно използването на средствата от по-високите цени на емисиите. Нищо не го спира да пренасочи парите към програми в помощ на декарбонизацията", заявява еврокомисарят по околната среда.

Според Роберт Томашевски, анализатор на енергийния пазар от Polityka Insight, дезинформационната кампания с билбордовете "прехвърля отговорността за ситуацията в енергийния сектор и годините на неглижиране на процесите на декарбонизация на индустрията от правителството към ЕС".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар