🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Урсула фон дер Лайен и полският премиер сблъскаха позиции в ЕП

Председателят на ЕК очерта три възможни начина за отговор заради спора с върховенството на закона

Фон дер Лайен заяви, че ще вземе мерки, за да попречи на полското правителство системно да не зачита европейските ценности.
Фон дер Лайен заяви, че ще вземе мерки, за да попречи на полското правителство системно да не зачита европейските ценности.
Фон дер Лайен заяви, че ще вземе мерки, за да попречи на полското правителство системно да не зачита европейските ценности.    ©  Reuters
Фон дер Лайен заяви, че ще вземе мерки, за да попречи на полското правителство системно да не зачита европейските ценности.    ©  Reuters

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и полският премиер Матеуш Моравецки сблъскаха позиции по време на дебат в Европейския парламент (ЕП) във вторник относно опитите на Варшава да подкопава принципите на ЕС за върховенството на закона. Фон дер Лайен заяви, че ще вземе мерки, за да попречи на полското правителство системно да не зачита европейските ценности, а Моравецки отхвърли тези "заплахи" и обвини Брюксел, че прекрачва правомощията си.

Дебатът в ЕП беше фокусиран върху скорошното постановление на полския Конституционен трибунал, че части от правото на ЕС са несъвместими с полската конституция, което доведе до опасения, че Полша може да напусне съюза. Всичко това се случва преди среща на лидерите на ЕС в четвъртък и петък. Макар полският въпрос да не присъства в дневния ред на събитието, се очаква нидерландският премиер Марк Рюте да настоява за дискусия за замразяване на средствата за Варшава от възстановителния фонд на ЕС, пише Politico. Същевременно германският канцлер Ангела Меркел призовава проблемът да се разреши с диалог.

ЕК проучва полските действия

Пред ЕП Фон дер Лайен заяви, че ЕК внимателно проучва решението на полския Конституционен трибунал, но тя е "дълбоко обезпокоена, защото не можем да позволим нашите общи ценности да бъдат поставени под риск". По думите й ситуацията може да бъде разрешена, но допълни: "Това постановление поставя под въпрос основите на ЕС. То е директно насочено срещу единството на европейския законов ред." Председателят на ЕК очерта три възможни начина за отговор - нова наказателна процедура, задействане на механизма, обвързващ европейските фондове със законността, и процедура по чл. 7 от Лисабонския договор, което може да доведе да отнемането на правото на глас на Полша в съвета.

Визирайки прехода на Варшава от комунизъм към демокрация, Фон дер Лайен коментира: "Поляците искаха свобода на словото и свободни медии, искаха край на корупцията и независими съдилища, които да гарантират правата им. Именно това защитава Европа. Но скорошното решение на полския Конституционен трибунал постава голяма част от това под въпрос."

В отговор Моравецки каза, че страната му е нападната от ЕС и е "недопустимо" да се обсъждат финансови санкции. "Изнудването не може да бъде начин за правене на политика", коментира той. И допълни, че постановлението на полския Конституционен трибунал не е било разбрано правилно и то само оспорва една част от европейските договори. Моравецки посочи, че те не трябва да влизат в противоречие с конституцията на страната членка, в която са записани законите и принципите, определящи как да се управлява дадена държава.

Той обвини другите страни в ЕС, че предприемат селективен подход в налагането на европейските правила: "Защо се вземат различни решения и има различни отсъждания спрямо различните членки на ЕС?" Освен това заяви, че Брюксел прекрачва правомощията си и се опитва да създаде наднационална държава без съгласието на европейските страни. "Най-висшият закон в ЕС е конституцията на страната. ЕС няма да не разпадне просто защото нашите правни системи са различни", коментира полският премиер.

Моравецки: Няма да има Polexit

Полското дясно националистическо правителство се конфронтира с Брюксел по редица теми, вариращи от съдебната независимост до правата на ЛГБТ общността. Последната причина за сблъсък дойде след безпрецедентното решение на полския Конституционен трибунал, което на практика отхвърля базовия принцип, че правото на ЕС стои над националното законодателство.

Това доведе до притеснения, че Полша може да излезе от ЕС, или т.нар. Polexit. Но Моравецки многократно заявява, че Варшава не планира да напуска съюза. Пред ЕП той посочи: "Не трябва да се разпространяват лъжи за Polexit." Освен това нарече ЕС "силен политически и икономически организъм" и "най-добре развитата международна организация в историята".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Моравецки, който е средна ръка политик, направи смешна Урсула фон дер, която като анимационен персонаж повтаряше безспир едни и същи изпразнени от съдържание словесни конструкции: върховенство на закона, европейски ценности и пр. дъвки.

    Какво по-голямо върховенство на закона от единодушното решение на полските конституционни съдии, че националната конституция има приоритет над определени конструкции в законодателството на ЕС?
    И е фейк да се твърди, че с определението си те отхвърлят действието на клаузите на Лисабонския договор. Става дума за купищата правила, гласувани на конвейр от ЕП (като т.н. зелена сделка).

    Моравецки много спокойно обясни, че на управляващата в Полша дясна консервативна партия ПиС изобщо и през ум не й минава да вади Полша от Ес, а смята да инициира промяна на състоянието, до което съюзът се е докарал. А именно да се върне към корените си като съюз на независими суверенни държави, обединени от обща икономическа политика.

    През последните години стана много видимо, че ЕС няма самостоятелна политика, а ходи в обувките на Вашингтон. Оттам и тоталната липса на субектност в международните дела - нито се чу гласа му във войната в Сирия, нито при торпилирането от САЩ на СВПД с Иран, нито по отношение на Русия, Китай, нито спрямо нарушенията на териториалните води на страни-членки (Кипър, Гърция) от страна на Турция.

    ЕК няма правни механизми да се разправи с фрондьорството на Полша. Затова ще я души финансово. Като впитите в гърлото й ЕСръчички ще са предупреждение към всички останоли, склонни да повторят полския синдром.

    Всъщност има ли разлика между днешната ЕК и Високата порта? Откъснати от реалностите имперски структури, които вместо да пишат хатихумаюни, например, предпочита, защото им е много по-лесно, да пратят еничарите да се справят с неверниците в правата вяра.

    Няма оцеляла империя. Въпреки канските напъни на облагодетелстваните.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Прекъсна ме.

    И ако възстановяването на полската държава след Първата война е резултат от гибелта на три империи: Австро-унгарската, Германската и Руската, сега Полша има шанс да е гробокопачът на съвременния имперски проект - ЕС.

    Нередност?
  • 3
    weiss avatar :-|
    Weiss

    Едва ли подписалите преди 70 години договора за Европейската общност за въглища и стомана представители на онези шест държави са предполагали докъде ще се разрастне хидрата на евробюрокрацията. Прдвиденият съюз на суверенни държави с обща икономическа политика се е изродил във власт на едно наднационално чиновническо съсловие, вече с отделни елементи на наследственост, в условията на дефицит на идеи извън естествения стремеж на всяка организирана структура за разширяване, растеж и повече влияние и естествения страх от промяна. Евробюрокрацията не служи на политическата власт както всяка друга бюрокрация, тя е властта. В този смисъл политическата съпротива е резонна и нормална реакция.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Крадеш милиарди от европейски проекти? Супер, заповядай още!

    Смееш да се опълчиш на гейското лоби? Никакви пари за теб, вампир такъв!

    Честно, не знам по какъв начин ЛГБТ са постигнали такова ниво на власт в европейската политика. Как няма да му викат гейропа на това образувание?

    Нередност?
Нов коментар