🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекордната суша през юли заплашва реколтата в Европа

Това може да утежни кризата с храните, предизвикана от руската инвазия в Украйна

В Испания водохранилищата са пълни на 40% от капацитета си
В Испания водохранилищата са пълни на 40% от капацитета си
В Испания водохранилищата са пълни на 40% от капацитета си    ©  Reuters
В Испания водохранилищата са пълни на 40% от капацитета си    ©  Reuters

В Европа все повече нарастват опасенията, че рекордната суша, предизвикана от климатичните промени и довела до три горещи вълни на континента от юни насам, ще засегне зърнената реколта и ще утежни кризата с поскъпналите ежедневни разходи. Миналата седмица Европейската комисия (ЕК ) призова страните членки да използват повторно преработените отпадни води за напояване в земеделието, след като Франция и части от Великобритания регистрираха най-тежката суша през юли, откакто се води статистика.

Според скорошна статистика на ЕК около 44% от територията на ЕС и на Обединеното кралство в момента е засегната от "притеснителни равнища" на суша. Това означава, че реколтата в някои държави, сред които Франция, Румъния, Испания, Португалия и Италия, ще пострада през тази година, пише Еuractiv. Като припомня, че реколтата от соя, царевица и слънчогледи вече е с 9% надолу спрямо осредненото за периода.

Рестрикции в употребата на вода

Във Франция сушата вече доведе до ограничения в употребата на прясна вода, тъй като през юли са паднали едва 9.7 милиметра дъжд, което е понижение с 84% спрямо средните стойности за месеца между 1991 г. и 2022 г. Фермери се оплакват, че не могат да изхранват добитъка заради липсата на достатъчно растителност, а напояването беше забранено в части от Северозападна и Югоизточна Франция. Страната е четвъртият по големина износител на пшеница и е сред петте водещи износители на царевица в света. По-слабата реколта заради сушата може да окаже допълнителен натиск върху доставките на зърно, след като руската инвазия в Украйна доведе до криза с храните. Пред британската ВВС от френското земеделско министерство коментират, че очакват реколтата от царевица, използвана основно за храна на добитъка, да бъде с 18.5% по-малко през тази година спрямо 2021 г.

Правителството в Париж заяви, че сформира кризисна работна група и намекна, че са възможни още рестрикции, за да се осигури вода на гражданите. Над 90 региона в момента са с наложени ограничения, а в 62 области ситуацията се смята за кризисна, като около 100 града нямат достъп до годна за пиене чешмяна вода, а разчитат на водоноски, пише Politico.

"Хранителната ни система от известно време е под натиск, а с проблема с доставките от Украйна ситуацията само се усложнява. Сушата и горещите вълни оказват влияние върху живота на хората и те все по-трудно могат да си купят храна. А по време на горещи вълни земеделците работят навън само по няколко часа, което води до огромни негативи за производството", посочва пред AFP Шуро Дасгупта от Euro-Mediterranean Center on Climate Change.

Тежки загуби в реколтата

От британската метеорологична служба обявяват, че в части от Южна и Източна Англия се наблюдава най-сухият юли изобщо, докато производители на боб и боровинки предупреждават за тежки загуби в реколтата. В някои области е забранено да се поливат градините, да се мият автомобилите и да се пълнят басейните.

"Скочилите цени на храните показват, че хранителните системи не работят за хората. Има няколко дългосрочни и трудни разговора, които трябва да се проведат, особено за изхвърлянето на храна и за отклоняването на зърно като храна за хората, за да се хранят животните", заявява Елизабет Робинсън, специалист по климатични промени и околна среда от London School of Economics, пред AFP.

В Испания, която доставя почти 50% от зехтина в световен мащаб, температурите на много места достигат 40 градуса по Целзий, водохранилищата са пълни на 40% от капацитета си, а в най-засегнатите райони като Каталуня и Андалусия има рестрикции върху използването на вода. Същевременно от португалското екологично министерство предупредиха, че страната е засегната от "най-тежката суша през този век" и призоваха гражданите да ограничат употребата на вода.

"За части от земеделието нещата вече изглеждат зле. Много неща трябва да се случат, за да може това да стане една добра година", коментира пред Politico Фред Хатерман, хидролог от германския Институт за изследване на въздействието върху климата в Потсдам.

Все още няма коментари
Нов коментар