Китай залага още повече на употребата на въглища

Русия е водещ доставчик на петрол за Пекин за трети месец през юли

Пекин обяви, че ще осигури помощи за въглищните централи, за да не спират с генерирането на електричество
Пекин обяви, че ще осигури помощи за въглищните централи, за да не спират с генерирането на електричество
Пекин обяви, че ще осигури помощи за въглищните централи, за да не спират с генерирането на електричество    ©  Reuters
Пекин обяви, че ще осигури помощи за въглищните централи, за да не спират с генерирането на електричество    ©  Reuters

Дневното потребление на въглища от електроцентралите в Китай се е вдигнало с 15% през първите две седмици на август спрямо същия период през миналата година. На фона на рекордни жеги и суша в югозападните части на страната властите в Пекин обявиха, че ще осигурят помощи за въглищните централи, за да не спират с генерирането на електричество, докато търсенето на горивото продължава да се увеличава, пише Financial Times.

Поредицата от горещи вълни и недостатъчните валежи пресушиха язовирите в провинция Съчуан, която разчита предимно на хидроенергия, принуждавайки властите там и в съседния Чунцин да поискат от компаниите временно да затворят фабриките си. От правителството в Пекин заявиха, че ще осигурят подкрепа: "Трябва да гарантираме доставките на ток за гражданите и за ключовите сектори. Ще увеличим политическата си поддръжка и ще предприемем редица мерки, за да помогнем на въглищните централи."

Дейвид Фишмън, анализатор в сферата на китайската енергия от Lantau Group, посочва, че провинцията неизбежно ще премине на въглища, които обаче са поскъпнали заради скок в търсенето. "При тези условия няма друг избор, освен да се включат въглищните централи на максимална мощност", твърди той.

Прекъсвания в енергоподаването

Режимът на тока може да се разпростре и към други китайски провинции, ако сушата и жегите продължат. Компанията Tesla заяви, че прекъсванията в енергоподаването в Съчуан са довели до проблеми във веригите за доставки, което е накарало властите в Шанхай да призоват своите колеги в южната провинция да изключат производителите на авто- и машинни части от енергийните рестрикции. Домове, метростанции и търговски центрове бяха засегнати от недостига на електричество. Китайската социална мрежа "Уейбо" беше затрупана от оплаквания на местни жители за липсата на охлаждане в домовете и офисите, както и за недостатъчно осветление в метростанциите.

Режимът на тока може да се разпростре и към други китайски провинции, ако сушата и жегите продължат.

Същевременно стана ясно, че Русия продължава да държи първенството като доставчик на петрол за Китай за трети месец през юли, тъй като независимите рафинерии са увеличили закупуването на доставки с намалени цени и са ограничили вноса от конкуренти като Ангола и Бразилия. Вносът на руски петрол, включително чрез Източен Сибир - Тихоокеански нефтопровод и доставките по море от руските пристанища в Европа и Далечния Изток, възлиза на общо 7.15 млн. тона, което е със 7.6% нагоре спрямо предишната година, пише CNBC. Все пак руските доставки през юли - около 1.68 млн. барела на ден, са под рекорда през май от близо 2 млн. барела на ден.

Внос на петрол

Китай е най-големият купувач на петрол от Русия. Вносът от втория по големина износител - Саудитска Арабия, се е възстановил миналия месец спрямо юни, когато е бил до най-ниското си равнище от повече от три години, до 6.56 млн. тона, или 1.54 млн. барела на ден, което все пак е малко под нивата отпреди година.

Съществените доставки от Русия са намалили конкурентния внос от Ангола и Бразилия, който е спаднал съответно с 27% и с 58% на годишна база. Митническите власти не са регистрирали внос от Венецуела или Иран през миналия месец. Държавните петролни компании ограничиха покупките от края на 2019 г. заради опасения, че може да попаднат под вторичните американски санкции.