🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цените на суровините паднаха от върховете. Какво означава това

Започналото поевтиняване е сигнал за икономическо забавяне, но засега не влияе на инфлацията

Притесненията за икономиката не са единствената сила, която тласка цените надолу.
Притесненията за икономиката не са единствената сила, която тласка цените надолу.
Притесненията за икономиката не са единствената сила, която тласка цените надолу.    ©  Shutterstock
Притесненията за икономиката не са единствената сила, която тласка цените надолу.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Цените на суровините се понижиха от рекордните си стойности през пролетта, но засега няма ефект върху инфлацията.
  • Протести из целия свят, от Европа през Африка до Южна Америка, затрудняват производството и търговията с някои основни стоки като петрол и газ.
  • Според анализаторите поевтиняването на суровините е временно и най-вероятно няма да повлияе върху покачването на лихвите.

През март цените на суровините - от металите, през петрола и газа до земеделските суровини, скочиха, след като войната в Украйна създаде проблеми с доставките им. Барел петрол брент удари почти 130 долара, котировките на медта достигнаха рекордни нива, а тези на пшеницата и царевицата скочиха с двуфицрени проценти.

През последните седмици ситуацията се промени - петролът се търгува за около 100 долара за барел, цените на металите спаднаха с 10 - 40% от май насам, а тези на селскостопанските суровини се върнаха на нивата отпреди войната. Спадът може да подхрани надеждите, че инфлацията скоро ще бъде овладяна, но това не изглежда сигурно.

На какво се дължи понижението

Едно от обясненията за понижаването на цените на суровините е, че нарастват притесненията за рецесия. Водещите централни банки, макар и със закъснение, започват да покачват лихвените проценти в опит да се справят с високата инфлация. Нарастващите лихвени проценти трябва да доведат до охлаждане на имотния пазар, съответно до по-слабо търсене на строителни материали, както и до свиване на разходите на домакинствата за различни стоки, включително автомобили, което ще се отрази на много суровини.

Освен това някои от ограниченията на предлагането, довели до ръста на цените, отслабнаха - например условията в регионите, отглеждащи зърно, се подобриха, освен това се правят опити и да се сложи край на блокадата на украинските доставки на пшеница.

За централните банки тези новини имат смесено значение. Това предполага, че инфлацията може да бъде победена, въпреки че едва сега са започнали да затягат паричната политика. Вярно е, че това може да бъде придружено от рецесия, но тъй като инфлацията ще бъде укротена, без лихвите да се повишават твърде много, икономическият спад може би ще бъде поне по-слаб.

Притесненията за икономиката не са единствената сила, която тласка цените надолу. Голяма част от парите, които са излезли от стоковите пазари, казват експерти от индустрията, не са на физически търговци, а на финансови компании. През седмицата до 1 юли около 16 млрд. долара са излезли от пазарите на стокови фючърси, което увеличава общата сума за годината до рекордните 145 млрд. долара според JPMorgan Chase, отбелязва Economist.

Отчасти това отразява нарастващите лихвени проценти. През май дългосрочните реални лихви в САЩ станаха положителни за първи път от 2020 г. Това направи стоките, които не предлагат доходност, по-малко привлекателни за спекулантите.

Опасност от нови прекъсвания на доставките

Експертите обръщат внимание, че цените са все още чувствителни към по-нататъшни прекъсвания на доставките. Макар и да нарастват, стоковите запаси остават с 19% под историческите средни стойности в момент на ограничено производство, което означава, че има по-малко буфер срещу шокове.

Дори когато някои проблеми с доставките са отслабнали, това води до други - като цените на енергията заради влиянието на Владимир Путин. Скъпата енергия може да накара производителите на метали да намалят допълнително дейността си, което пък може да покачи цените. Така че съществуват рискове цените на важни суровини да останат високи, дори и да настъпи рецесия.

Докато производството и доставките все още се възстановяват, трябва да се отбележи, че се наблюдава известно облекчение от страна на транспорта. Котировките за контейнери по море намаляват през последните три месеца, като при един от най-натоварените маршрути - между Китай и Западното крайбрежие на САЩ, цените за контейнер са спаднали с 50% от април насам, от 15 хил. до 7.5 хил. долара.

Какво се случва всъщност

Поевтиняването на презокеанската търговия през последните месеци съвпада и с разпродажбите на индустриалните метали, което се ускори през юли. Медта се срина под 8 хил. долара за тон и е на най-ниската цена на борсата в Лондон от година и половина. Запасите на британската борса, както и тези в Китай се повишават, което добавя допълнително напрежение към стойността на метала.

Цинкът също се понижи. Стойността на метала достигна до 3 хил. долара за тон, като от април насам цената се е понижила с около една трета. С около 30% по-евтин в сравнение с юли е и никелът. Тон от индустриалния метал се търгува в долните граници на 20 хил. долара през юли, след като котировките на лондонската борса през март достигнаха над 80 хил. долара, което наложи блокирането на търговията с метала за няколко дни.

Петролът също обърна посоката на движение през последните дни след натиск от президента на САЩ Джо Байдън и увеличение в доставките от ОПЕК. На 30 юни страните - износителки на петрол, и Русия се съгласиха да увеличат износа от 400 хил. до близо 650 хил. барела петрол на ден, но не е ясно дали увеличението ще продължи за дълго. Следващата среща на картела е през септември. Въпреки по-високите производствени цели ОПЕК може да се затрудни с увеличението на добива. От една страна, политически протести в Либия затрудняват работата на две пристанища, поради което производството на африканската страна е спаднало до 200 хил. барела дневно в сравнение с около 1.2 млн. обикновено.

Политически протести затрудняват производството на петрол и в Еквадор, бивша страна от ОПЕК. В края на юни енергийното министерство на южноамериканската страна обяви, че "не е било възможно да се транспортират доставките и дизеловото гориво, необходими за поддържане на операциите" поради антиправителствени протести и безредици.

В Европа също има проблеми. Норвежката асоциация за петрол и газ обяви преди седмица, че производството на газ и петрол в страната ще намалее съответно с 13% и 6.5% поради протести на синдикатите, които желаят увеличение на заплатите поради инфлацията.

Китайската следа

Според анализаторите поевтиняването на повечето от суровините се дължи до голяма степен на Китай. Случаите (официално обявени) на ковид в Китай спаднаха от над 20 хил. дневно през април до под 500 през юли. "Преобладаващото мнение е, че Китай, изглежда, се възстановява, точно когато голяма част от света е на път да изпадне в рецесия", пише в доклад в началото на юли Едуард Меир, директор на Commodity Research Group. Според Меир обаче все още има въпросителни относно темповете на възстановяване в азиатската страна. "Има основателни въпроси относно това дали възстановяването на страната ще продължи, като се има предвид, че Пекин все още е обвързан с доста строги ковид протоколи. Освен това основният двигател на растежа на страната - недвижимите имоти, остава в застой, което лишава сектора на металите от значително търсене", допълва специалистът.

"Тъй като строгите политики срещу вируса продължават да вредят на втората по големина икономика в света, китайското правителство продължава да добавя малки, но целенасочени мерки, за да стимулира търсенето, и се надява (но малко вероятно според нас) да постигне целта си за растеж на БВП за годината (5.5% официален, 4.8% консенсус)", пишат стратези на американската компания за търговия със суровини Breakwave Advisors.

"От данъчни облекчения през по-ниски лихвени проценти по ипотечните кредити до директно увеличаване на финансирането, целта е да се съживи потребителското търсене, което почти се срина през последните няколко месеца. За индустриалната икономика и особено за пазара на недвижими имоти времето за изпълнение остава дълго", допълват стратезите на Breakwave, като според тях търсенето на метали в страната ще остане ниско до края на годината.

Временна пауза, а не връщане към "нормалното"

Анализаторите са на мнение, че спадът в цените на суровините през последните няколко месеца е временен и до края на годината голяма част от стоките може да започнат отново да поскъпват. "Въпреки че високите нива на волатилност от началото на годината може да намалеят, секторът за сухи насипни товари (зърно, метали и въглища) остава в цикъл на нарастване, причинен от относително слабия растеж на предлагането, силното търсене на насипни стоки и продължаващите затруднения в инфраструктурата и ограниченията на веригата за доставки, които засягат цялата вселена на корабоплаването", смятат от Breawave.

Професионалистите са на мнението, че действията на правителствата, свързани с енергийната сигурност, съчетани с геополитическите развития, ще бъдат решаващи за развитието и движението на някои основни суровини в близко бъдеще. "Инвеститорите може да се ориентират към идеята, че растежът се забавя достатъчно, за да смекчи спиралата на цените на суровините. Това от своя страна би трябвало да разсее страховете на Фед относно инфлацията и може да ускори приближаването на деня, в който кампанията на централната банка за повишаване на лихвените проценти може най-накрая да приключи", споделя Меир, но отбелязва, че не вярва в подобен сценарий.

Все още няма коментари
Нов коментар