🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И САЩ удължават живота на въглищните централи

Причините са скъпият природен газ и забавянето на соларни проекти

Тази тенденция е временна пречка пред усилията на САЩ да се откажат от замърсяващото гориво
Тази тенденция е временна пречка пред усилията на САЩ да се откажат от замърсяващото гориво
Тази тенденция е временна пречка пред усилията на САЩ да се откажат от замърсяващото гориво    ©  Reuters
Тази тенденция е временна пречка пред усилията на САЩ да се откажат от замърсяващото гориво    ©  Reuters

Американските компании за комунални услуги удължават живота на своите въглищни централи на фона на високите цени на природния газ, забавянето на соларни проекти и повишеното търсене на електричество. Този месец спирането на три въглищни централи беше отложено, с което те станаха общо осем за тази година, пише Financial Times.

Тази тенденция е временна пречка пред усилията на САЩ да се откажат от замърсяващото гориво, но американски анализатори твърдят, че процесът по изваждане от употреба на въглищата ще продължи. "Това са забавяния, а не обратен завой. Убеден съм, че става въпрос за краткосрочна трудност, а не за дългосрочна промяна в планираното пенсиониране на въглищните централи", посочва Денис Уамстед от Institute for Energy Economics and Financial Analysis.

Инерцията на соларния сектор се забавя

"Макар това да е трудно решение, то е необходимо, за да поддържаме надеждните електрически услуги, очаквани от обществото", казва Хавиер Фернандес, главен изпълнителен директор на електрическата компания Omaha Public Power District (OPPD). Фирмите за комунални услуги твърдят, че удължаването на експлоатацията на въглищните централи се дължи на забавяне в изпълнението на нови соларни и газови проекти. Към OPPD се присъединява и CenterPoint Energy, която наскоро обяви, че няма да затваря своя въглищна централа в Индиана поне още две години. Друга компания за комунални услуги - Ameren, смята да остави две въглищни централи да работят до 2025 г., като по-рано беше обявила, че ще преустанови експлоатацията им през септември.

Този месец спирането на три въглищни централи беше отложено, с което те станаха общо осем за тази година.

Генериращите мощности, захранвани с въглища, са спаднали с над 50% през последните 15 години в САЩ отчасти заради понижените цени на вятърните и на соларните технологии, които представляват все по-голяма конкуренция. Но инерцията на соларния сектор се забави тази година, тъй като бяха задържани проекти, които трябваше да заместят някои от въглищните централи.

Очаква се скок в потреблението на ток

Цените на природния газ в САЩ също стигнаха до най-високото равнище от 2008 г. насам. Това превърна въглищата в по-атрактивна алтернатива на фона на прогнозите, че потреблението на електричество в страната ще достигне нов рекорд.

Според фирмата PNM Resources налице е микс от регулаторни пречки, проблеми с веригите за доставки и необичайно високи температури.

Същевременно компаниите за комунални услуги посочват, че проблеми във ВЕИ сектора възникват и заради усложненията при сдобиването с части, включително ограниченията, свързани с разследване дали вносители са избегнали мита върху соларни панели от Югоизточна Азия. Според фирмата PNM Resources налице е микс от регулаторни пречки, проблеми с веригите за доставки и необичайно високи температури, заради което по-рано тази година ръководството й обяви забавяне в затварянето на въглищна централа в Ню Мексико с три месеца до септември.