Зеленски: За малко избегнахме ядрена катастрофа

Украинският президент твърди, че руски обстрел е щял да предизвика радиационна авария в АЕЦ "Запорожие"

Сателитни снимки показват пушек в района на украинския ядрен комплекс
Сателитни снимки показват пушек в района на украинския ядрен комплекс
Сателитни снимки показват пушек в района на украинския ядрен комплекс    ©  Reuters
Сателитни снимки показват пушек в района на украинския ядрен комплекс    ©  Reuters
Темата накратко
  • Зеленски заяви, че електричеството в най-голямата атомна електроцентрала в Европа е било прекъснато с часове.
  • Резервни дизелови генератори са осигурили електроподаването, което е жизненоважно за охлаждането и за безопасността на системите.
  • Назначените от Москва власти в окупираната украинска Запорожка област обвиниха Киев за инцидента.

"Русия постави Украйна и всички европейци в ситуация, в която сме на една крачка от радиационно бедствие. Всяка минута, в която руските войски остават в ядрената централа, съществува риск от глобална радиационна авария." За това предупреди във вечерното си изявление в четвъртък украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Reuters. Той каза, че за малко е била избегната ядрена катастрофа, тъй като електричеството в най-голямата атомна електроцентрала в Европа е било прекъснато с часове. По думите му руският обстрел в четвъртък е довел до пожари в ямите за пепел на близка въглищна централа, което е причинило изключването на АЕЦ "Запорожие" от мрежата.

Резервни дизелови генератори са осигурили електроподаването, което е жизненоважно за охлаждането и за безопасността на системите, твърди Зеленски. И благодари на украинските техници, които продължават да обслужват електроцентралата въпреки военните действия, защото без тяхната реакция "щяхме да бъдем принудени да се справяме с последиците от радиацията". Украинският президент също така призова международната общност да се задейства, за да принуди руските войски да напуснат обекта.

Владимир Рогов - представител на назначените от Москва власти в окупираната украинска Запорожка област, обвини Киев за инцидента. Според него украинските сили са предизвикали пожар в гората до електроцентралата, в резултат на което околните населени места са нямали ток в продължение на няколко часа. "Това бе причинено от прекъсване и на последния електропровод, свързващ АЕЦ "Запорожие" с териториите на Украйна, заради провокациите на бойците на Зеленски. До самото прекъсване доведе пожар и късо съединение", казва Рогов. В петък руското министерство на отбраната заяви, че е била унищожена американска гаубица M777, използвана от украинските сили за обстрела на атомната централа.

Взаимни обвинения

Електроцентралата е в центъра на притесненията, предизвикани от инвазията на Москва в Украйна. Русия успя да я завладее през март и оттогава съоръжението е под неин контрол, въпреки че все още е обслужвано от украински техници. И Киев, и Кремъл се обвиняват взаимно както за обстрела, така и за планирането на провокации в АЕЦ "Запорожие", което накара европейски лидери да заговорят за опасността от "още един "Чернобил".

Държавната енергийна компания на Украйна "Енергоатом" коментира, че инцидентът от четвъртък е първото пълно изключване на централата от мрежата. И допълни, че в ранния следобед в петък ядреният обект е подновил доставките на електричество към Украйна, след като един от шестте реактора е бил свързан отново с мрежата на страната.

В отговор ООН заяви, че настоява за незабавен достъп до АЕЦ "Запорожие", като генералният секретар на организацията Антониу Гутериш отново призова за демилитаризирането на ядрения обект. Вчера ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси посочи, че е "много, много близо" до това да може да изпрати мисия в централата. Кремъл вече даде съгласието си за допускането на международни инспектори, но докато това не стане факт, е трудно да се разбере какво точно се случва на терен, пише британската ВВС. "Почти всеки ден регистрираме нов инцидент там и не можем да си позволим да загубим повече време", предупреждава Гроси. Днес изявление на германското външно министерство осъди продължаващата руска окупация на АЕЦ "Запорожие" и посочи, че "ситуацията все още е много опасна".

Западните лидери искат гаранции

След разговор на френския президент Еманюел Макрон с Владимир Путин миналата седмица руският държавен глава заяви, че ще бъде осигурен достъп на мисия на МААЕ до електроцентралата. "И двамата лидери отбелязаха важността на изпращането на експерти за преценяване на ситуацията на терен", се казва в изявление на Кремъл след разговора.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призовава за демилитаризирането на ядрения обект.

Миналата неделя лидерите на САЩ, Германия, Франция и Великобритания поискаха гаранции за безопасността на АЕЦ "Запорожие". Говорител на "Даунинг стрийт" заяви, че в съвместен телефонен разговор британският премиер Борис Джонсън, американският президент Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц са подчертали важността на гарантирането на сигурността на ядрените инсталации в Украйна и са приветствали настоящите дискусии за изпращането на мисия на МААЕ.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 5

    Цитирането на речи на Зеленский извън Украина е проява на безпомощен пропагандизъм.
    Защото те не дават дори елементарни отговори на естествения въпрос "защо?"
    От началото на март ЗАЕЦ е под руски контрол. И работи.
    Работят и руски физици, а е охранявана от росгвардия.
    Защо шест месеца на "Мордор" не му хрумна да спре централата (чиито ток Украина продава на ЕС) или нещо да й гръмне, а сега я обстрелват отдалеч?

    Причината за украинския обстрел сега е първосигнална: централата се изключва от украинската енергомрежа и се включва в руската.
    Което не е мое, няма да е и твое.

    И някой замисля ли защо Зеленский не глаголства сутрин, а единствено нощем?

    Нередност?
  • 2
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Няма никаква логика украинците да обстрелват своята централа, защото те ще пострадат най-много!Това са московски шменти- капели!

    Нередност?
  • 3
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen

    Господ да ни опази от ядрен апокалипсис!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#2] от "bat_plamen":

    Не четеш с разбиране. ЗАЕЦ. няма как повече да е украинска. Затова си я обстрелват. За сбогом: което не е мое, няма да е и твое...

    Нередност?
  • 5
    aly02306991 avatar :-|
    aly02306991
    • - 2

    До коментар [#2] от "bat_plamen":

    Централата, от 6 месеца е под руски контрол. Логическият въпрос, който трябва да си зададе световната общност пък и всеки мислещ човек е защо им е на руснаците сами да се обстрелват и то многократно. Защо г-н Комикът излиза и толкова убедително се опитва да говори небивалици. Защо световната общност и най вече ЕС, продължават да водят тази самоубиствена про американска политика и да наблюдават как укро марионетките се опитват да провокират ядрена авария, която цяла Европа ще съсипе за десетилетия напред. Заради геополитическите и икономическите игри на англо-санксонците Европа убедително губи своята политическа независимост и икономическа конкурентно способност!

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#2] от "bat_plamen":

    Току-що прочетох: от днес ЗАЕЦ е изключена от електромрежата на Украина. 20% по-малко ток.

    Нередност?
Нов коментар