🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какъв е залогът при украинската АЕЦ "Запорожие"

Бедствие от мащаба на Чернобил е малко вероятно, но радиоактивни емисии са възможни

Централата не е проектирана да се използва като военна база в активна военна зона и няма протоколи, които изтощеният персонал да следва в случай на продължителни артилерийски обстрели.
Централата не е проектирана да се използва като военна база в активна военна зона и няма протоколи, които изтощеният персонал да следва в случай на продължителни артилерийски обстрели.
Централата не е проектирана да се използва като военна база в активна военна зона и няма протоколи, които изтощеният персонал да следва в случай на продължителни артилерийски обстрели.    ©  Reuters
Централата не е проектирана да се използва като военна база в активна военна зона и няма протоколи, които изтощеният персонал да следва в случай на продължителни артилерийски обстрели.    ©  Reuters

Малко страни разбират опасностите от ядрена авария толкова ясно, колкото Украйна. На 26 април 1986 г. реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил излиза извън контрол по време на тест. Това предизвиква серия от експлозии и разтопяване на ядрото на реактора. Сега, когато обстрелът се засилва около най-голямата ядрена централа в Европа, в провинция Запорожие в югоизточна Украйна, страната изчислява рисковете от ново бедствие.

Руските въоръжени сили, които са окупирали централата, твърдят, че Украйна планира да я бомбардира и да обвини Москва. На 19 август ръководителят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев каза, че отговорността за всяка бъдеща катастрофа ще бъде изцяло върху "Вашингтон, Лондон и техните съучастници". Има ли нещо в такава тревожна реторика?

Русия струпва оръжие в АЕЦ-а

Русия е съсредоточила военно оборудване и превозни средства в Запорожката АЕЦ, откакто я превзе в ожесточени боеве в началото на март. Свидетели казват, че сега тя използва централата като прикритие, за да обстрелва с ракети украинските позиции в Никопол и Марханец, два града на противоположния бряг на река Днепър. Снаряди падат на територията на самата централа, но встрани от критичната инфраструктура. Русия обвинява Украйна за тези атаки. Пьотр Котин, ръководителят на "Енергоатом", украинския държавен ядрен оператор, казва, че снарядите всъщност идват от контролирани от Русия позиции близо до централата. Той също така твърди, че руската армия е разположила камиони с експлозиви близо до два от петте реактора на станцията.

Колко опасен е моментът

Мъглата от пропаганда и от двете страни прави неясно колко опасен момент е това. Около 10 хил. работници, които остават в завода, са обучени за всякакви ситуации, от земетресения до катастрофа на търговски самолет в завода. Проектирането на "Запорожие", в което е на първо място безопасността и включва ограничителен купол и системи за водно охлаждане, трябва да го предпази от срив като в Чернобил. Но централата не е проектирана да се използва като военна база в активна военна зона и няма протоколи, които изтощеният персонал да следва в случай на продължителни артилерийски обстрели. Руските командири вече сигнализираха за намерението си да спрат реакторите - уж като предпазна мярка срещу украински обстрел.

Котин, който преди е отговарял за централата, казва, че това всъщност би увеличило рисковете, като принуди станцията да разчита на резервно захранване за охлаждане. Два от четирите електропровода към и от нея вече са унищожени; разчитането на дизелови генератори би било рисковано. Ако бъдат извадени от действие чрез обстрел, централата е на около 90 минути от изпускане на радиоактивни емисии, казва той. "Знаете, че тези генерали не знаят нищо за ядрената енергия." Украинският атомен шеф смята, че Кремъл създава криза в полза на тези у дома, за да оправдае превключването на електроцентралата от украинската към руската мрежа. Работниците в завода вече са получили указания за това, каза той. Нещо се случва: на всички освен на най-критичните служители беше казано да не идват на работа на 19 август.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар