🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов европейски механизъм за 11.5 млрд. евро ще подкрепи зеления преход на общините

Инструментът комбинира заемно и грантово финансиране и предоставя пълна техническа помощ за изработване на проектните предложения

Преходът към нисковъглеродна икономика, част от плановете на Зелената сделка, няма да е нито лесен, нито евтин за бизнеса и градовете. Затова и Европейската комисия (ЕК), и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предлагат нов хибриден инструмент, който комбинира грантове и заеми за публичния сектор, включително за общините.

"Механизмът е важен инструмент, с който можем да подпомогнем нашите региони и общности да се справят с предизвикателствата, произтичащи от климатичния преход. Той ще допълни нашия набор от инструменти за подпомагане на хората, живеещи в засегнатите от процеса на справедлив преход региони, за да се развиват нови умения и да се създават нови предприятия и работни местa", заяви при при представянето на т.нар. Public Sector Loan Facility PSLF (Механизъм за отпускане на заеми за публичния сектор) в сряда комисарят по сближаването и реформите в ЕС Елиза Ферейра.

Общият бюджет на механизма е 11.5 млрд. евро, очаква се механизмът да мобилизира общо между 25 и 30 млрд. евро публични инвестиции през следващите 7 години. Механизмът ще се изпълнява при пряко управление от комисията и Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) и ще предоставя подкрепа за отделни проекти или чрез рамкови заеми.

Защо е нужен и какво ще финансира?

Механизмът е предназначен конкретно за публичния сектор, като създава преференциални условия за отпускане на заеми за проекти, които не генерират достатъчно приходи, за да бъдат финансово жизнеспособни сами. Той съчетава безвъзмездни средства (1.5 млрд. евро) от бюджета на ЕС и заеми (10 млрд. евро) от ЕИБ.

PSLF финансира широк набор от инвестиции, включително проекти за обществена инфраструктура, в области като социална инфраструктура и социални жилища, енергетика и транспорт или устойчиво градско развитие.

Кой кандидатства и при какви условия?

Подкрепата е предназначена да помогне на тези региони, които са най-засегнати от прехода към неутрална по отношение на климата икономика. И проектът трябва да е от полза за т. нар. справедлив преход.

За подкрепа могат да кандидатстват представители на публичния сектор и частни организации, предоставящи обществена услуга. Помощта е за проекти с приходи, които са недостатъчни за покриване на инвестиционните разходи. Компонентът за безвъзмездни средства има за цел да направи тези проекти финансово жизнеспособни.

Как се кандидатства?

Подкрепата под формата на безвъзмездни средства ще бъде добавена към съответния заем от ЕИБ, като така ще се намали финансовата тежест за бенефициерите и ще се повиши привлекателността на съответните инвестиции, т.е. преди да получат грантовото финансиране, публичните субекти вече трябва да бъдат одобрени за заем.

На потенциалните бенефициери ще бъде предоставяна напълно безплатна консултантска подкрепа чрез създадения по програмата InvestEU консултантски център. Тя ще съдейства както за написване на проекта, така и за последващото му реализиране и отчитане.

До 2025 г. общините и другите представители на публичния сектор в България ще могат да кандидатстват в постоянно отворени покани за отправяне на предложения (calls for proposals) тук.

Механизмът за отпускане на заеми за публичния сектор също включва консултантска подкрепа за подпомагане на генерирането на набор от проекти и подпомагане на административния капацитет на потенциалните бенефициенти.

Все още няма коментари
Нов коментар