Русе: Криви сметки, много смет

Една от заявките на настоящия кмет Милков беше за реформи в сметосъбирането, но все още има проблеми, макар и да се правят частични подобрения

Община Русе е дала над 9 млн. лв. без ДДС на "Нелсен чистота", за да чисти града до 2024 г.
Община Русе е дала над 9 млн. лв. без ДДС на "Нелсен чистота", за да чисти града до 2024 г.
Община Русе е дала над 9 млн. лв. без ДДС на "Нелсен чистота", за да чисти града до 2024 г.    ©  Цветелина Белутова
Община Русе е дала над 9 млн. лв. без ДДС на "Нелсен чистота", за да чисти града до 2024 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Една от заявките на кмета Пенчо Милков беше край на препълнените кофи за боклук в града
  • В края на мандата такива отново се срещат, а фирмата изпълнител отново е същата, чистила и по времето на ГЕРБ - "Нелсен чистота"
  • Стъпка напред са новите контейнери, като в бъдеще се обещават и подземни такива, както и за строителни отпадъци и мобилни центрове за рециклиране

Без повече пълни кофи за смет, смяна на сметопочистващите фирми, избрани от ГЕРБ, и по-чист въздух. Тези предизборни заявки печелят на настоящия кмет на Русе Пенчо Милков мандата (2019-2023 г.). Ако се разходите из града сега обаче ще видите, че препълнени кофи за боклук все още има, а и доста често се срещат торби, оставени до контейнерите. Фирмата изпълнител пък не е сменена - през 2020 г. е избрана "Нелсен чистота", която е чистила града и при предишния кмет (от ГЕРБ).

Все пак има и промени - доставени са 610 бр. нови, "затворени" контейнери, като познатите в Бургас, с по-голям обем, които се обслужват по изцяло автоматизирана технология. Кметът обещава и скоро в града да бъдат поставени и контейнери за строителни отпадъци, както и мобилни центрове за рециклиране.

Както в повечето български градове, така и в Русе вероятно проблемът се дължи най-вече на липсата на контрол и изрядното спазване на графика, както и донякъде на култура.

Старата фирма с няколко разлики

"Едната голяма заявка беше, че ще сменят всички фирми, с които предното ръководство в лицето на ГЕРБ е работило, защото това е мантрата - че оттам изтичат пари. Сега обаче мандатът на Милков почти изтече, а фирмите, с които са сключени договори, са абсолютно същите", казва за "Капитал" Наталия Кръстева - общински съветник от ГЕРБ и бивш зам.-кмет по екологията в община Русе.

Въпросната фирма е "Нелсен чистота", която е спечелила и двете позиции, на които е разделена обществената поръчка - за двете зони, на които е разделен градът за чистене. Фирмата има договор за респективно 5.03 млн. лв. без ДДС и 4.33 млн. лв. без ДДС за срок четири години. Което значи, че ще чисти Русе до 2024 г. Договорите са подписани от името на зам.-кмета Димитър Недев.

Според кмета Милков разликата между поръчките, които прави неговото ръководство, и поръчките на предишното управление е, че сега кандидатстват много фирми. "Прочитайки условията, които поставяме, те виждат, че не са дискриминационни и позволяват участие не само на някои фаворизирани участници. Можете да сравните положението в Русе преди и сега, както и да сравните Русе с други градове в страната. В поръчката за отпадъци са кандидатствали няколко фирми", коментира той за "Капитал". Според електронната система за обществени поръчки ЦАИС това са ЗМБГ (почистваща община Варна, където това лято избухна скандал с боклука) и консорциум между "Скалар еко" и "Астон сервиз".

Спечелилата "Нелсен чистота" е изцяло собственост на "Титан интернешанъл холдинг" на Иво Иванов.

Още 2 млн. за съседните села

Прави впечатление, че общината е пускала на няколко пъти поръчки през 2021 г. и 2022 г. за сметосъбирането в още три квартала на Русе - "Средна кула", "Долапите" и "Образцов чифлик", както и в съседните села. И двата пъти през двете години откритите процедури са прекратени, а после е пусната процедура за "договаряне без предварително обявление". Избрана е една фирма - "Скалар еко" на Ивайло Раднев, който е бил съдружник в "Астон сервиз" до 2021 г. През 2021 г. е подписала договор за 670 хил. лв. без ДДС , а през 2022 г. - за 1.13 млн. лв. без ДДС.

"Три пъти е прекратявана обществената поръчка за сметосъбирането по малките населени места, които са в общината. Попитах кмета защо това е така, питах го с оглед да се доведе някой приближен към него ли е, да отговори на гражданите. За мен е резонно някой да кандидатства и да спечели позицията. Отговорът на кмета беше, че той самият е прекратявал два или три пъти с оглед по-прозрачни и широки условия, което аз не бих казала, че разбирам", коментира Кръстева. А изборът на процедура по договаряне (и то след затваряне на откритите) по принцип не се слави като най-прозрачния.

Какво е различното

Кметът Милков обяснява, че сега са поставени много по-завишени условия, а именно съдовете да са нови, да съхраняват отпадъка сух, за да не плаща общината на кантара на сметището водата, която се просмуква в отпадъците. Освен това контейнерите се транспортират от камиони с категория Евро 6, незамърсяващи градската среда, и следва да се мият и дезинфекцират 2 пъти годишно.

"Цената, която постигнахме за тази услуга през 2019 г., е по-ниска от тази, постигната по обществената поръчка през 2015 г.! Въвели сме GPS проследяване и глоба от 100 лв. за необслужен навреме контейнер. Камионите са нови и тихи и вече обслужват съдовете предимно в късните часове, за да не затормозяват и трафика", казва той.

Липса на контрол и... култура

Според Наталия Кръстева контрол обаче липсва и новите "изисквания" не се усещат на практика. Тя казва, че камионите се "отчитат" чрез GPS устройствата си, отбелязвайки маршрута, по който са минали, но реално няма как да се разбере дали са събрали боклука от всички контейнери. "Има назначени общински служители, чиято работа е да следят за контрола. Според мен липсата на контрол може да се реши само с присъствие на кмета, на заместник-кмета и на експерти от отдел "Екология", обяснява тя, като дава следното решение: да се изготви график с дежурства, при който се разпределя кой кога да наблюдава какво се случва в града, и да се налагат санкции.

Граждани твърдят, че проблемът с боклука не е решен - и преди, и сега. Някои забелязват все пак подобрения, но отбелязват, че е от голямо значение за коя част на града става въпрос.

И кметът, и Кръстева обаче са съгласни, че роля имат и самите граждани.

"Това, което остава да променим, е самосъзнанието си - всички да милеем за Русе и природата. В тази насока ще работим активно", казва Милков. В Русе честа гледка са оставени торби с боклук точно до самите контейнери. А това вероятно е в резултат на липса на възпитание и изградени навици в тази посока.

"Да, вина имат и гражданите. Наистина не разбирам защо отиват до кофата за боклук и си оставят отпадъка до нея - дали заради това, че е препълнена, или просто така? Сигурно голяма роля има манталитетът, народопсихологията", обяснява Кръстева, като добавя, че контролът и санкциите най-вероятно биха довели до решение на проблемите.

Планове за бъдещето

Новите контейнери за сметосъбиране (по подобие на тези в Бургас) със сигурност са по-добро решение от старите метални и изпочупени контейнери, на които често им липсват капаците. Вече са поставени 610 броя от тях, като предстои да се поставят и на още локации.

Милков твърди, че те ще спестят средства от общинския бюджет: "От една страна, те са по-хигиенични, могат да бъдат отворени с ръка или крак, а от друга - държат отпадъците сухи, което улеснява значително сепарирането им. Вместо да отидат на депо, за което се плаща 110 лв. за всеки тон, от които 95 лв. се превеждат по сметка на държавата - като отчисления с цел да се намалят отпадъците, а другите 20 се дават на оператора на депото.

В същото време старите съдове бяха като зейнали септични ями - вечно отворени, със счупени или изгорели капаци", казва той. Кметът обяснява, че една от трудностите в началото била, че хората продължавали да изхвърлят отпадъците си на познатите места, макар и контейнерите да били преместени заради новата техника, която се изисква.

"Сред задълженията, които сме вменили на "Нелсен", е да събират изхвърленото извън контейнерите в 3-метров диаметър, но това естествено отнема повече време и забавя целия график", казва Милков.

В бъдеще общината предвижда и подземни контейнери, такива за строителни отпадъци и мобилни центрове за рециклиране в кварталите, а в малките населени места - замяна на големите съдове, които преливат, с индивидуални. Част от тези идеи са вписани и в Плана за интегрирано градско развитие на града.