🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ефектите от американските санкции срещу китайските производители на чипове

Местните компании ще трябва да работят със значително по-стара технология

Санкциите ще засегнат възможностите за производство и технологията, която се използва от компаниите
Санкциите ще засегнат възможностите за производство и технологията, която се използва от компаниите
Санкциите ще засегнат възможностите за производство и технологията, която се използва от компаниите    ©  Reuters
Санкциите ще засегнат възможностите за производство и технологията, която се използва от компаниите    ©  Reuters
Темата накратко
  • Снабдяването с модерно оборудване ще бъде почти невъзможно.
  • Забраната за работа на американски граждани в китайски компании също удря бранша сериозно.
  • Последствия ще има и за глобалните лидери на пазара на полупроводници.

САЩ обявиха нов пакет санкции срещу китайските производители на чипове за памет, като по този начин целят да ги изолират от възможността за реална конкуренция.

Според новите условия за контрол върху износа полупроводниците, произведени с американска технология за използване в изкуствения интелект (AI), високопроизводителни изчисления и суперкомпютри, могат да бъдат продавани в Китай само с лиценз за износ. Даденото разрешение ще бъде изключително трудно за получаване, твърдят източници на Financial Times. Два от най-големите производители - Samsung и SK Hynix, които имат заводи на територията на Китай, но не са местни компании, ще бъдат изключени от новите мерки. Говорител на Белия дом потвърди, че правилата ще бъдат малко по-леки за компании, които са притежание на "мултинационални собственици".

Освен това Вашингтон забранява на американски граждани или организации да работят с китайски производители на чипове, като и в този случай ще има изключения, но ще е нужно изрично разрешение. Пакетът също така строго ограничава износа към Китай на инструменти и технологии за производство на чипове, които местните компании биха могли да използват за разработване на собствено оборудване.

Огромен удар

Експерти описват решението на администрацията на Джо Байдън като огромен удар по местното производство. Ограниченията върху оборудването за чипове най-вероятно ще засегнат особено тежко две от най-големите китайски компании за производство на чипове с памет - Yangtze Memory Technologies (YMTC) и ChangXin Memory Technologies, пише Nikkei. И двете компании в момента са в процес на разширяване на производствените си възможности, след като търсенето се увеличи сериозно от пандемията насам. Тази задача става много по трудна за изпълнение съгласно новите правила на Вашингтон. Източници на Reuters твърдят, че YMTC вече е започнал разговори с доставчиците си от САЩ, като ги принуждава да кандидатстват за разрешения, колкото и да е малък шансът те да бъдат получени.

Според анализатори от Bank of America (BofA) санкциите ще засегнат логическите чипове, проектирани през последните четири до пет години, и чиповете DRAM, проектирани след 2017 г. "Това е тяхното (за китайските компании) слабо място в момента - те изостават в технологиите и разчитат на по-стари инструменти и технологии", каза пред Financial Times Уейн Лам, анализатор в CCS Insight.

Според анализ на Boston Consulting Group има най-малко 23 вида оборудване за производство на чипове, за които американски компании контролират повече от 65% от световното предлагане.

Сериозен проблем е и този, свързан с американските граждани и тяхното бъдеще в китайските компании. "Това е по-голяма бомба от това да ни спреш да купуваме оборудване", каза ръководител на отдел за човешките ресурси в подкрепян от държавата завод за полупроводници пред Financial Times.

"Имаме [притежатели на американски паспорти] в нашата компания на някои от най-важните позиции", каза тя, наричайки ги "основно оръжие" за разработване на технологии. "Трябва да намерим начин тези хора да продължат да работят за нашата компания. Това е много трудно. Повечето хора не желаят да се откажат от американските си паспорти", добави тя.

Изпълнителен директор на доставчик на полупроводникови материали пък казва, че неговата компания ще трябва да замени целия американски персонал по продажби и техническата поддръжка.

Последствията ще бъдат усетени глобално

Тъй като китайският пазар на полупроводници от гледна точка на крайните потребители представлява близо една четвърт от световното търсене, чуждестранните доставчици също са готови да понесат удар. Американският производител на оборудване Applied Materials е генерирал 33% от продажбите си за миналата година в Китай, а Lam Research - 31%. Lam Research посочи YMTC като важен клиент в годишния си доклад, а BofA изчислява, че 6-7% от продажбите на Lam Research са към YMTC. Ситуацията при технологичният гигант Intel е сходна. Голяма част от процесорите от висок клас на компанията са произведени именно за китайски суперкомпютри. Това е причината BofA да очаква ограниченията да засегнат до 10% от продажбите на Intel.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    velian avatar :-|
    volarok
    • + 1

    От времето на Коком знаем, че има начин да се избягват санкциите. Днес мениджърите и банкерите в Китай и Русия са много по-обиграни от тогава.

    Нередност?
Нов коментар