🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Samsung Electronics инвестира 5 млрд. долара, за да стане въглеродно неутрална компания до 2050 г.

Гигантът залага на технологии за намаляване на емисиите, рециклиране на ресурси и използване на по-малко вода

Клиентите и инвеститорите отдавна призовават Samsung да възприеме по-ясни екологични цели.
Клиентите и инвеститорите отдавна призовават Samsung да възприеме по-ясни екологични цели.
Клиентите и инвеститорите отдавна призовават Samsung да възприеме по-ясни екологични цели.    ©  Pixabay.com
Клиентите и инвеститорите отдавна призовават Samsung да възприеме по-ясни екологични цели.    ©  Pixabay.com

Samsung Electronics се присъедини към нарастващия брой компании, които се ангажират да станат въглеродно неутрални. Южнокорейският технологичен гигант си поставя за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г., като ще инвестира над 5 млрд. долара до 2030 г., за да трансформира производството си, съобщи компанията, цитирана от Reuters.

Най-големият производител на чипове и мобилни устройства в света ще похарчи парите за разработване на технологии, насочени към филтриране на парникови газове и улавяне на въглеродния диоксид, който се генерира по време на производството на чипове. Целта за постигане на въглеродна неутралност в бизнеса с мобилни устройства е дори с по-кратък хоризонт - до 2030 г., каза Ким Су-Джин, ръководител на ESG стратегията на Samsung. Компанията се присъединява и към групата от глобални корпорации RE100, където нейни партньори са производители като Apple, TSMC и Intel, ангажирали се да използват 100% възобновяема енергия.

Клиентите и инвеститорите със собствени стратегии за въглеродна неутралност отдавна призовават Samsung да възприеме по-ясни екологични цели. "Докато въглеродните ѝ емисии продължават да растат, Samsung Electronics отлагаше поемането на ясен ангажимент как значително да ги намали, което се превръщаше във все по-голям проблем за дългосрочните инвеститори", коментира Ю-Кюнг Парк от APG Asset Management, акционер в Samsung.

Южна Корея също има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г., но това изглежда голямо предизвикателство за страната със значителна тежка промишленост, включваща корабостроене и производство на стомана. Държавата разчита на въглища и газ за над 60% от производството на електроенергия, докато възобновяемите източници се използват за едва 6% според данни на министерството на индустрията.

Бизнесът с чипове и компоненти представлява 90% от общите 17.4 млн. тона парникови газове на Samsung Еlectronics през 2021 г. според информация на компанията, докато бизнесът ѝ с мобилни и други устройства е отговорен за 10%. Освен това производителят е използвал 164 млн. тона вода, 88% от които във връзка с дейността с чипове и компоненти. Samsung ще се стреми да задържи използването на вода от източниците на нивото от 2021 г., докато производството се разширява.

Компанията планира да увеличи и рециклирането на ресурси като литий и кобалт, които се използват в устройствата. В момента Samsung събира електронни отпадъци в около 50 страни, като иска до 2030 г. те да станат 180. Производителят ще се стреми дотогава 50% от използваната в устройствата пластмаса да бъде рециклирана, а след още 20 години този дял да достигне 100%. "В крайна сметка ние сме технологична компания, така че ще допринесем положително за изменението на климата чрез развитие на технологиите", каза Ким.