🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ няма да пречат на корейските производители на чипове в Китай

Samsung и SK Hynix ще бъдат предпазени от санкциите на Вашингтон

Китайското посолство във Вашингтон определи очакваните правила като "научно-технологична хегемония"
Китайското посолство във Вашингтон определи очакваните правила като "научно-технологична хегемония"
Китайското посолство във Вашингтон определи очакваните правила като "научно-технологична хегемония"    ©  Reuters
Китайското посолство във Вашингтон определи очакваните правила като "научно-технологична хегемония"    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Администрацията на Байдън планира да предпази SK Hynix и Samsung от новите ограничения, насочени към производителите на чипове за памет в Китай, съобщават източници пред Reuters. Търговското министерство на САЩ, което планира да въведе нови ограничения върху износа на технологии за Китай, вероятно ще откаже искания на американски доставчици да изпратят оборудване на китайски фирми като Yangtze Memory Technologies и ChangXin Memory Technologies, ако те произвеждат модерни DRAM или NAND чипове. Исканията за лиценз за продажба на оборудване на чуждестранни компании, произвеждащи чипове за памет в Китай, ще бъдат разглеждани за всеки конкретен случай, което може да им позволи да получат оборудването, твърдят източниците.

Този ход може да успокои южнокорейските производители, че Вашингтон няма да попречи на бизнеса им в Китай в усилията си да попречи на технологичния напредък на Пекин и да защити уязвимите американски производители на чипове за памет. Южнокорейските компании обаче се притесняват, че разглеждане на всеки конкретен случай не е изрично позволение за доставка на американско оборудване до техните китайски предприятия и може да доведе до спорове с регулаторните органи относно това какви доставки да бъдат одобрени.

Според консултантската фирма Yole Intelligence 25% от производството на NAND пластини на SK Hynix и 38% на Samsung е базирано в Китай, както и около 50% от производството на DRAM на SK Hynix.

Белият дом и Министерството на търговията на САЩ са отказали коментар. SK Hynix Inc, Samsung Electronics, YMTC и CXMT не са отговорили на запитванията за коментар на Reuters.

В четвъртък китайското посолство във Вашингтон определи очакваните правила като "научно-технологична хегемония". То обвини САЩ, че използват "технологичното си превъзходство... за да спъват и потискат развитието на нововъзникващите пазари и развиващите се страни".

Нови детайли

Новите ограничения са насочени към китайските производители на DRAM чипове, които съхраняват информацията от приложенията, докато системата се използва, и на NAND чипове, които се използват за съхранение на данни и файлове. Доставчиците от САЩ, които искат да доставят оборудване китайски фирми за полупроводници, няма да трябва да искат лиценз от Министерството на търговията, ако продават на компании, които произвеждат DRAM чипове с размер над 18 нанометра, NAND Flash чипове под 128 слоя или логически чипове с размер над 14 нанометра, казват източниците.

Доставчиците, които продават на компании, произвеждащи изброените или по-модерни чипове, ще трябва да кандидатстват за лиценз, който ще бъде разгледан с презумпция за отказ. Американските доставчици, които искат да продават оборудване на компании с чуждестранен произход, работещи в Китай и произвеждащи същите видове чипове, също ще трябва да получат лиценз, но заявленията ще се разглеждат за всеки отделен случай, допълват източниците.

Новите правилата, ако бъдат обявени в тази форма, ще бъдат първият опит на САЩ да се прицелят чрез експортен контрол към китайското производство на чипове за памет без специализирани военни приложения. Те ще засегнат YMTC, развиваща се компания в производството на NAND чипове, основана през 2016 г. Компанията вече е обект на разследване от страна на Министерството на търговията за това дали е нарушила контрола върху износа на САЩ, като е продала чипове на китайската телекомуникационна компания Huawei Technologies. Правилата биха могли да засегнат и CXMT, държавна китайска компания, която се опитва да навлезе на пазара на DRAM. Ограниченията вероятно ще засегнат и LAM Research, Applied Materials и KLA, големи американски доставчици на оборудване за производство на чипове.