🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple ще използва чипове, произведени в САЩ, за първи път от почти десетилетие

Тайванският производител на чипове TSMC ще утрои инвестицията си в Аризона до 40 млрд. долара

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук участва в церемонията по откриването на новия завод на тайванския производител на полупроводници TSMC във Финикс, Аризона.
Изпълнителният директор на Apple Тим Кук участва в церемонията по откриването на новия завод на тайванския производител на полупроводници TSMC във Финикс, Аризона.
Изпълнителният директор на Apple Тим Кук участва в церемонията по откриването на новия завод на тайванския производител на полупроводници TSMC във Финикс, Аризона.    ©  Reuters
Изпълнителният директор на Apple Тим Кук участва в церемонията по откриването на новия завод на тайванския производител на полупроводници TSMC във Финикс, Аризона.    ©  Reuters

Apple отново ще използва чипове, произведени в САЩ, за първи път от близо десетилетие. Това каза изпълнителният директор на Apple Тим Кук по време на церемония по откриването на новия завод на тайванския производител на полупроводници TSMC във Финикс, щата Аризона. Компанията е ключов доставчик на Apple, а новият завод е първото ѝ голямо производствено съоръжение в САЩ, съобщава The Business Insider. По думите на Кук именно Apple ще е най-големият клиент на новата фабрика.

Новите американски чипове ще дадат глътка въздух на производителя на iPhone, който беше сериозно засегнат от недостига на полупроводници по време на пандемията. Сега Apple трябва да се справя с геополитическото напрежение между Вашингтон и Пекин, a строгите мерки срещу ковид в Китай също затрудняват дейността. За да диверсифицира своята верига за доставки, компанията вече прехвърля част от производството си от Китай към други азиатски страни като Индия и Виетнам. Недостигът на полупроводници струва на Apple пропуснати продажби за около 6 млрд. долара миналата година. За да подсигури доставките, компанията също така планира да купува повече чипове от европейски и американски фабрики.

За клиентите на новия завод на TSMC в САЩ, сред които са още AMD и NVIDIA, съоръжението ще донесе по-голяма сигурност и по-кратки срокове за производство. Освен това TSMC обяви, че ще утрои инвестицията си и през следващата година ще започне изграждането на още едно съоръжение във Финикс. Така компанията ще вложи общо 40 млрд. долара, което ще бъде една от най-големите чужди инвестиции в американската история. Първата фабрика ще заработи през 2024 г. и ще произвежда 4-нанометрови процесори, а втората се очаква да започне работа през 2026 г. и да произвежда най-малките и най-сложни към момента 3-нанометрови процесори по информация на CNBC. TSMC е най-голямата в света компания за попупроводници, като държи над половината от глобалния пазар.

Американско производство

Новият завод на TSMC в САЩ се разглежда като победа за администрацията на президента Джо Байдън, който също присъства на откриването. "Американското производство се завръща", заяви той. Страната се опитва да възроди местната индустрия за полупроводници заради разривите във веригите за доставки. По-голямата част от полупроводниците в световен мащаб се изработват в Азия, а едва около 10% - в САЩ. Фабриките в Аризона ще бъдат частично субсидирани от американското правителство. По-рано тази година Байдън подписа закон за стимулиране на производството на чипове, който включва подкрепа в размер на милиарди долари. Сега 12% от полупроводниците по света се правят в САЩ спрямо 37% преди две десетилетия, посочва доклад на Белия дом.

Въпреки това тайванският министър на икономиката заяви, че островът остава най-важната производствена база на TSMC. Коментарът му беше провокиран от опасенията, че голямата инвестиция в САЩ е начало на оттеглянето на индустрията на чипове от Тайван, която се счита за гръбнак на местната икономика.