🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спешните задачи пред новия британски премиер

Риши Сунак трябва да се справи с инфлацията и покачващите се разходи за живот, както и да обедини Консервативната партия

В първата си официална реч Сунак заяви, че е избран за британски премиер, за да поправи някои от грешките на своя предшественик Лиз Тръс
В първата си официална реч Сунак заяви, че е избран за британски премиер, за да поправи някои от грешките на своя предшественик Лиз Тръс
В първата си официална реч Сунак заяви, че е избран за британски премиер, за да поправи някои от грешките на своя предшественик Лиз Тръс    ©  Reuters
В първата си официална реч Сунак заяви, че е избран за британски премиер, за да поправи някои от грешките на своя предшественик Лиз Тръс    ©  Reuters
Темата накратко
  • Риши Сунак трябва да се справи с инфлацията и кризата в британската икономика.
  • Не се очаква промяна в досегашната политика на Лондон спрямо руската агресия в Украйна.
  • Вероятността от нови парламентарни избори за момента изглежда малка.

С поемането на управлението на Обединеното кралство Риши Сунак поставя два прецедента - той е първият британец от азиатски произход, който заема премиерския пост в страната, както и първият министър-председател, назначен от крал Чарлз Трети. Сунак - финансов министър в кабинета на Борис Джонсън и изявен противник на посоката, по която пое вече бившият премиер Лиз Тръс, наследява редица предизвикателства от своя предшественик.

Консервативната партия, която спечели изборите през 2019 г., е изключително разделена. Икономическите проблеми, най-големият от които са увеличаващите се ежедневни разходи, се задълбочиха по време на управлението на Тръс. Кризата с цените на енергийните източници също е далеч от преодоляването. Всичко това прави позицията на Сунак особено трудна.

Той зае премиерския пост след зрелищния управленски провал на Тръс, който доведе до оставката й. В понеделник конкурентът му за позицията - Пени Мордонт, се оттегли от надпреварата за нов лидер на Консервативната партия, тъй като не събра необходимата подкрепа на минимум 100 депутати. Очакванията бяха целият процес да се проточи до петък, но това не се случи заради решението на бившия премиер Борис Джонсън да не се включи в изборите за лидер.

Предизвикателствата пред Сунак

Една от непосредствените задачи за новия премиер ще бъде овладяването на Консервативната партия. "Обединеното кралство е велика страна, но няма съмнение, че сме изправени пред дълбоко икономическо предизвикателство", каза Сунак в необичайно твърдо изявление от централата на партията. "Сега се нуждаем от стабилност и единство и ще превърна в свой основен приоритет да сближа нашата партия и страната ни". Торите не са били толкова разединени от десетилетия насам, което се случва на фона на факта, че Сунак е петият министър-председател в рамките на шест години и третият за тази година. Обединяването на партията около него би направило управлението му значително по-лесно - един от най-големите проблеми на Тръс беше именно това, че не успя да го направи. По този начин одобряването на всеки план и закон се превърна във вътрешна битка - нещо, което Сунак трябва да си спести. Партията има голямо мнозинство в парламента, но е разделена на няколко фракции, като спорове се появяват по теми като Brexit, икономическото развитие и имиграцията.

Същевременно Brexit продължава да е тема, която създава главоболия. ЕС и Великобритания все още не са постигнали съгласие относно "Протокола за Северна Ирландия", като опозицията срещу първоначално договорените параметри става все по-голяма в Лондон. Сунак подкрепи напускането на ЕС през 2016 г., но в случай че не успее да реши проблема с търговията между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, то критиката, че той не е достатъчно скептичен към съюза, ще се увеличи.

Трудната задача с възстановяването на икономиката

Сунак не навлезе в детайли относно посоката си на действие по време на кампанията за лидер на партията, но като министър на финансите той предупреждаваше за риска от бързото вдигане на цените. Докато оглавяваше финансовото министерство, Великобритания беше под най-голямото данъчно бреме от Втората световна война насам. Финансовата дисциплина се спазваше дори и да се теглиха голямо количество заеми. Тогава страната се изправяше срещу пандемията от коронавирус и нуждата от по-големи публични разходи беше ясна.

Експертите очакват прагматичен и ясен подход от новия премиер - намаляване на разходите и постепенно увеличаване на данъците.

Сега обаче проблемите са други - двуцифрена инфлация, растящи разходи и намаляващи доходи, като това предполага друг подход. След неуспешния опит за овладяване на ситуацията от страна на Тръс, който Сунак предсказа, експертите очакват прагматичен и ясен подход от новия премиер - намаляване на разходите и постепенно увеличаване на данъците. Защото само с тези непопулярни решения може да се постигне балансиране на публичните финанси. Огромно влияние по този въпрос ще окаже и финансовият министър Джеръми Хънт, заменил Куази Куартенг, който изготви злополучния "минибюджет", предизвикал сътресения на международните финансови пазари. Очаква се Хънт да представи плана си на 31 октомври.

В момента изглежда, че финансовите пазари имат доверие на Сунак, което прави задачата му да възстанови икономиката далеч по-лесна. Засилването на позицията на паунда, както и връщането на доверието към финансовите си институции, които пострадаха сериозно при представянето на плана на Тръс, са една от първите стъпки към решаване на кризата с високите ежедневни разходи в страната.

Изборите изглежда да са по график

Политическата нестабилност, обхванала Великобритания, е причина за искане на нови избори от страна на опозицията и главно от председателя на лейбъристите сър Киър Стармър. Той е окуражен, тъй като партията му се радва на сериозна преднина пред торите, като последните проучвания показват разлика от 30 процентни пункта. Като според проучване на YouGov лидерът на лейбъристите е смятан за по-добър премиер.

Задачата пред Стармър обаче изглежда почти невъзможна, обобщава британската BBC. За да бъдат свикани нови избори, трябва или министър-председателят да ги поиска, или да има успешен вот на недоверие към премиера. Голямото мнозинство на консерваторите, както и фактът, че резултатът им на евентуални избори би бил значително по-нисък от сегашния, елиминират възможността за успешен вот на недоверие. По този начин за момента най-реалистична изглежда опцията изборите да се проведат по график и Сунак да управлява до януари 2025 г. Ако отново не се случи нещо извънредно.

Подкрепата за Украйна остава

Британската политика към Украйна няма да се промени при управлението на Сунак. По време на кампанията за лидер на консерваторите през лятото той заяви, че ще продължи с подкрепата за украинското правителство и ще посети Киев. "Ако стана премиер, ще удвоя усилията и ще утвърдя политиката на пълна поддръжка, подета от Борис Джонсън", коментира тогава Сунак.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка

    Наш Бай Ганьо, сдобил се по неведоми пътища с английски паспорт след 3 години престой, срещу £2000, гласува ЗА Brexit - тоест, за него и неговото семейство може да се възползват от британската имиграционна система, но за други - твърдо НЕ! Подобна е историята и на индийските родители на г-н Сунак, родом от Кения и Танганайка, чийто син днес е най-големият бенефициент от имиграционната политика на Британия, и който стана министър-председател на тази държава-цирк, благодарение на това че вече години наред реве срещу имигрантите пристигащи на Острова. Трудно е човек да намери някаква логика или смисъл в това, но се убеждаваме че не само в България политиците са готови да "продадат майка си" ако това е от полза за тяхната собствена политическа кариера.

    Нередност?
Нов коментар