🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Следващият пожар

Очаквайте избухване на граждански безредици във Великобритания на фона на срив в доверието в полицията

Изминалото десетилетие беше особено спокойно. Франция се бунтуваше заради акцизите за горивата, Хонконг - в защита на демокрацията, а САЩ поради полицейската бруталност, но Великобритания остана до голяма степен мирна. (Северна Ирландия, която продължава да страда от сектантски безредици, е тъжно изключение). Британското спокойствие вероятно ще приключи през 2023 г., но не заради причините, които мнозина си представят.

Мартин Люис, популярен потребителски експерт, твърди, че рязкото вдигане на цените на енергията и храните означава, че гражданските безредици "не са далеч" за Великобритания. Но лошото поведение не следва неизменно лошите икономически времена. Вярно е, че британците се бунтуваха през 1981 и 2011 г. след тежки рецесии. Но те също така го направиха и когато икономиката беше в добро състояние през 1985 и 2000 г.

Преди половин век Е. П. Томпсън, радикален историк, подигра "скокообразното разбиране" за бунтовете - предположението, че размириците се случват, когато цената на хляба се вдига. Две други тези обясняват по-добре бунтовете както в миналото, така и в настоящето. Първо, хората се надигат, защото чувстват, че властите (особено полицията) се държат нетърпимо. Второ, те се бунтуват, защото смятат, че ще им се размине. И над двете възможности в момента мигат предупредителни светлини.

Лондон е градът, който е от най-голямо значение, тъй като безредиците често възникват там, преди да се разпространят другаде. Така че е притеснително, че отношението на лондончаните към полицията рязко се влошава през последните няколко години. Проучвания, проведени от кметството, показват, че делът от лондончани, които смятат, че на полицията може да се разчита, е спаднал от 77% през декември 2014 г. до 57% през март 2022 г. Процентът на тези, които вярват, че полицията се отнася към всички еднакво справедливо, също е надолу.

Никой не е съвсем наясно защо. Реорганизацията на лондонската полиция в началото на 2018 г. вероятно е влошила ситуацията, като е отслабила връзката между органите на реда и местните общности. Серия от престъпления, включително отвличането и убийството на Сара Еверард от полицай през 2021 г., със сигурност е допринесла за тенденцията.

Също така е вероятно хората да са недотам доволни от всекидневното си взаимодействие с полицията. От 2017-2018 г. насам броят на хората, които са спирани и претърсвани в Англия и Уелс, всяка година скача и от по-малко от 300 000 вече е около 700 000 души. Делът на претърсванията (предимно за наркотици), довели до арест, е спаднал от 17% на 11%. Това оставя много раздразнени граждани, особено в Лондон, където се случват три пети от всички претърсвания.

Много неща могат да доведат до бунтове - полицейска стрелба, непопулярни закони, спортни победи или загуби, безредици другаде. Но безредиците нарастват и се разпространяват, когато хората изчисляват, че ползите от присъединяването (за мародерство, повишено усещане за мощ или просто задоволство от разрушенията) ще надвишат вероятните последици. Криминолози, изследвали размириците от 2011 г., твърдят, че британските градове внезапно са преминали от място с ниска престъпност към място с висока престъпност, тъй като е изглеждало, че полицията просто наблюдава, неспособна да предотврати разграбването и палежите.

Участниците в тези безредици си направиха грешно сметките. Използвайки записи от охранителни камери, органите на реда в крайна сметка идентифицираха хиляди размирници и съдилищата отсъдиха строги наказания със затвор. Виновниците научиха болезнен урок. Но събитията и наказанията от 2011 г. постепенно избледняха от паметта. И през идващата година е вероятно да се стигне до бунтове просто защото това не се е случвало от повече от десетилетие.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар